Yandex Metrica

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris İklim Anlaşmasını TBMM'ye gönderdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris İklim Anlaşmasını TBMM'ye gönderdi

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda ayrıntılarını paylaştığı şekilde, Paris İklim Anlaşmasını TBMM'ye gönderdi.

Genel

23.01.2024, 18:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşmasını TBMM'ye gönderdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta BM Genel Kurul Salonu'nda yaptığı konuşmada, Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, bu ay Meclisin onayına sunmayı planladıklarını belirtmişti ve Erdoğan anlaşmayı bugün TBMM'ye gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında anlaşmanın, yüzyılın ortasına kadar küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlı tutulmasını hedeflediğini hatırlatmış fakat tedbir alınmaması durumunda bunun mümkün olmadığını vurgulamış ve iklim değişikliğine yol açan sorunların ortaya çıkmasında tarihi sorumluluğu olan ülkelerin elini taşın altına koymasının şart olduğuna dikkat çekmişti.

Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı bölgelerine girmek yasaklandı! Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı... Haberi Görüntüle

PARİS İKLİM ANLAŞMASI

Paris Anlaşması, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle Aralık 2015'te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı'nda kabul edildi.

Türkiye'nin 22 Nisan 2016'da 175 ülkeyle birlikte imzaladığı anlaşma, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girdi. Hali hazırda BMİDÇS'e taraf 197 ülkenin imzası bulunan anlaşma, Eritre, Irak, İran, Libya, Yemen ve Türkiye olmak üzere 6 ülkenin meclisinde onaylanmamıştı. Türkiye, BMİDÇS'in gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-1 listesinden çıkarılmayı ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almayı talep ettiği için bugüne kadar anlaşmayı onaylamamıştı.

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor. Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.

Gelişmiş ve gelişmekte ülkelerin ulusal katkı beyanları ile emisyon azaltım ve sınırlama hedefleri koymasının istendiği anlaşma çerçevesinde, kararların uygulanması gözden geçiriliyor ve tüm tarafların çalışmaları izleniyor.

Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı bölgelerine girmek yasaklandı! Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN PARİS ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ AMAÇLARI

Paris Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor.

Türkiye, 2015'te BM Sekretaryası'na sunduğu ulusal katkı beyanı çerçevesinde emisyon artışını 2030 itibarıyla yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulundu.

Meclis'te anlaşmanın onaylanmasının ardından karar, BM Sekretaryasına iletilecek ve Türkiye anlaşmaya taraf olacak.

Anlaşmanın gelecek ay onaylanmasıyla Türkiye için iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir diyalog kapısının açılacağını belirten uzmanlara göre, bu konuda net hedef ve politikaların belirleneceği yeni bir döneme giriliyor.

Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL para ve trafikten men cezası! Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL... Haberi Görüntüle

ANLAŞMANIN GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER

Türkiye taraf olmakla bazı yükümlülüklerin de altına girecek. Çünkü Paris Anlaşması tam olarak statik olmayan bir anlaşmadır ve buradaki taahhütler ülkeler için maksimum yapılması gerekenler değil, minimum olan gerekliliklerdir. Paris İklim Anlaşması, ülkeleri zaman içinde daha fazla katkıda bulunmaya zorlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu anlaşmanın ileri aşamalarında fosil yakıtlardan tamamen vazgeçmek bile yer almaktadır. 

Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı bölgelerine girmek yasaklandı! Milli güvenlik dikkate alındı! Valilik duyurdu: Gabar ve Cudi Dağı... Haberi Görüntüle

FİNANSALYÜKÜMLÜLÜKLER

Zengin ülkelerin daha yoksul ülkeleri "iklim finansı" sağlaması da hedeflerden biri. Bununla yoksul ülkelerin, yenilenebilir enerjiye geçişleri sağlamak isteniyor. Çünkü küresel ısınmayı tetikleyen en büyük faktörlerden biri fosil yakıtların tüketilmesi. İklim müzakerelerinde ülkelerin finansal yükümlülüklerini belirlemek için gelişmiş ve gelişen ülke sınıflandırılması yapıldı. Türkiye'nin anlaşmada taraf olmasını geciktiren faktörlerden biri de bu oldu. Zira Türkiye gelişmiş ülkeler sınıfında yer aldı. Ancak taahütleri gerçekleştirmek, finansal destek olmadan oldukça zor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading