Çocuklarda inatçılık sebepleri nelerdir? 2 yaşından sonra görülen inatlaşmaya karşı anne babalar ne yapmalı?

Çocuklarda inatçılık sebepleri nelerdir? 2 yaşından sonra görülen inatlaşmaya karşı anne babalar ne yapmalı?

Çocuk büyütürken her gün yeni bir şey öğreniyor insan. Birey olduğunu keşfeden minicik bedenler "2 yaş sendromu" adı verilen farklı davranış şekilleriyle anne babalara zor anlar yaşatabiliyor. İnatlaşmanın yoğun olarak görüldüğü bu dönemde bazen çocuk kendisine, çevresine veya eşyalara zarar vermeye başlayabiliyor. Böyle bir durumda ise mutlaka bir uzmana danışmak gerekiyor.

Çocuklarda inat sebepleri nelerdir? 2 yaşında başlayan inatlaşmalarda anne baba ne yapmalı? İnatlaşma ne zaman tehlikeli bir hal almaya başlıyor? İşte cevaplar...

Her şeye hayır diyen, bağıran, kızan, ağlayan hatta sokaklarda kendisini yerlere atan bir çocuğunuz mu var? Özellikle yürümeyi ve konuşmayı öğrenen ve birey olduğunu keşfetmeye başlayan 2 yaş üzeri çocuklarda bu tarz inatlaşmalar sık görülüyor. Aileler bu durumda endişelense de aslında yaşananlar çocuğun gelişiminin bir parçası.

AŞIRI OTORİTE İNADA SEBEP OLUR

Çocukta bu tarz aykırı hareketlerin yaşanmasında ailelerin büyük bir etkisi var. Mesela aşırı otoriter yetiştirme tarzına sahip ebeveynlerin çocuklarında inatlaşma çok daha yoğun görülüyor.

ANNE BABA ISRAR SEBEPLERİNİ ÇOCUĞA AÇIKLAMALI

Ailelerin ısrarlı tavırları da çocukta inatlaşmaya sebep olur. Bireyselliğini ispat etmeye çalışan ve sorgulayan çocuk için açıklama yapılmadan duyduğu hayır yanıtı, onda sadece engellenme duygusuna yol açar. Bu yüzden anne baba ısrarcı olduğu konuyu çocuğa mutlaka açıklamalı. 

SÜREKLİ "HAYIR" DENMESİ İNATÇILIĞI PEKİŞTİRİR

Sürekli 'hayır' cevabı almak da çocukta inatçılığı pekiştirir. Çocuğun isteklerinin tümünün reddedilmemesi gerekiyor. Erteleme gereken durumlarda da bunun çocuğa izah edilmesi şart.

İLGİSİZ KALAN ÇOCUKTA İNAT BAŞLAR

Bazen çocuklar ebeveynlerinden ihtiyaçları olan ilgiyi alamadıklarında huysuzlaşıp, inatlaşabiliyor. Bunun önüne geçmek için anne baba ne kadar yoğun olursa olsun, çocukla etkili zaman geçirmeye özen göstermeli. 

ANNE BABA NET KURALLAR KOYMALI

Bir gün izin verilen şeye ertesi gün hayır denmesi de çocuğun kafasını karıştığı için inatlaşma başlıyor. Bunun için kurallar net olmalı.

EBEVEYNLERİN TUTUMLARI ORTAK OLMALI

Annenin 'evet' dediğine babanın 'hayır' demesi ya da tam tersi de inat sebeplerinden biri. Ebeveyn olarak aynı çizgide hareket etmeye özen gösterilmeli. Çocuğa karşı koyulan kurallar ve gösterilen tutum aynı olmalı. 

ÖDÜL VE CEZADA ÖLÇÜLÜ OLMAK ŞART

Coşkulu onaylama ve ödüllendirmeler de inatlaşmayı pekiştirir. Çünkü çocuk her inatlaştığında ödüllendirileceğini öğrenir. Bu yüzden hatalı ödüllendirmeden kaçınılmalı. 

ANNE BABALAR ÇOCUĞA GÜZEL ÖRNEK OLMALI

Tabi çocuklar her şeyde olduğu gibi inatçılık konusunda da ebeveynlerini rol model alabiliyor. Anne baba olarak çocuğunuza iyi örnek olunmalı, mümkünse inatçı davranışlar sergilenmemeli. 

İŞ ŞİDDETE DÖNÜŞÜRSE YARDIM ALMAK GEREK

İnatçılık konusunda çocukla sakince iletişime girme yolunda bazen başarısız olunabileceği unutulmamalı. Eğer çocuk kendisine, çevresine veya eşyalara zarar vermeye başlamışsa, sürekli kızgın ve öfkeli tavırlar gösteriyorsa, inatçılığın sorun haline dönüşmüş olduğundan bahsedilebilir. Bu durumda bir uzmana başvurmak şart.

Avatar
TR Haber