Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cezayir'le deniz anlaşması yürürlükte

Cezayir'le deniz anlaşması yürürlükte

Türkiye-Cezayir deniz seyrüsefer anlaşması, Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un onayıyla 23 yıl sonra yürürlüğe girdi.

Genel

23.01.2024, 17:31

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Türkiye ve Cezayir arasında yolcu akışının ve ticari hacmin artırılmasına yönelik 1998 yılında varılan deniz seyrüsefer anlaşmasını onayladı. Anlaşma, 23 yıl önce yapılmasına rağmen bugüne kadar Cezayir yönetimi tarafından onaylanmadığı için yürürlüğe girmemişti. Anlaşmanın onaylanmasıyla birlikte Cezayir ile Türkiye arasında yolcu ve ticari mal taşımacılığı yapılmasının önünde bir engel kalmadı. 

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

Tebbun tarafından 5 Mayıs tarihinde imzalanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bugün resmi gazetede yayımlanırken, onaylanan anlaşmaya göre, iki ülke arasında gemi inşası ve onarımının yanı sıra, liman yapımında da teknik işbirliği yapılacak.

NEDEN YÜRÜRLÜĞE GİRMEMİŞTİ?

İki ülke arasında yolcu akışını ve ticari hacmi artıracak anlaşma 25 Mayıs 1998 yılında yapılmasına rağmen bugüne kadar Cezayir yönetimi tarafından onaylanmamıştı. Cezayirli yetkililerden anlaşmanın uzun yıllar boyu gecikmesine yönelik bir açıklama yapılmadı.

TÜRKİYE'NİN KARŞILIKSIZ YARDIMLARI

Cezayir Cumhurbaşkanlığı 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tebbun başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'nun, Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum'un sunduğu Türkiye ile ulaştırma ve denizcilik alanındaki işbirliğini artıracak anlaşmayı onayladığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Tebbun, çarşamba günü Fransız dergisi 'Le Point'e verdiği röportajda, ülkesinin 'karşılığında herhangi bir siyasi talep olmaksızın, yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yatırım yapan Türklerle mükemmel ilişkilere sahip olduğunu' belirtmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading