Yandex Metrica

Cezaevlerinde değişiklik mi oldu? Cezaevlerinde ne değişti? Devlet cezaevlerinde hangi masrafları karşılayacak?

Cezaevlerinde değişiklik mi oldu? Cezaevlerinde ne değişti? Devlet cezaevlerinde hangi masrafları karşılayacak?

Cezaevlerinde değişiklik mi oldu? Cezaevlerinde ne değişti? Devlet cezaevlerinde hangi masrafları karşılayacak? soruları araştırılmaya başlandı. Ceza infaz kurumlarında bulundurulabilecek eşya ve maddeler hakkında değişiklik yapıldı. İşte detaylar...

Genel

08.03.2024, 19:20

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ cezaevlerinde tutuklu olan hükümlüleri ilgilendiren yeni bir genelge hazırlamaya başladıklarını ve yönetmelikte değişiklik yapacaklarını belirtmişti. Vatandaşlar ise yapılacak değişiklikleri araştırmaya başladı. Peki, Cezaevlerinde değişiklik mi oldu? Cezaevlerinde ne değişti? Devlet cezaevlerinde hangi masrafları karşılayacak? 

Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı var Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

CEZAEVLERİNDE NE DEĞİŞTİ? 

Ceza infaz kurumlarında Bakan Bozdağ'ın açıklaması sonrası birçok şey değişti. Yapılan değişiklikler ise şu şekilde: 

  • -Mutfak teşkilatı bulunmayan ceza infaz kurumlarında, yemek yapılabilecek herhangi bir yerin olmaması durumunda, hükümlülerin kaldıkları koğuş, oda ve eklentilerinde, idare tarafından verilen ve yemek yapmada kullanılacak her türlü gıda maddesi ve malzemesinin yeteri kadar bulundurulmasına izin verildi.
  • -Mevcut uygulamada hükümlü ve tutukluların yanlarında bulundurabilecekleri eşyalar cins ve miktar olarak tek tek sayılmak suretiyle sınırlandırılmıştı. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile hükümlülerin bulundurabilecekleri eşyaların sayısı artırılmış oldu.
  • -Hükümlülerin okuyacağı gazete, haber, dergi ve koğuşlarında bulundurabilecekleri süreli ve süresiz yayınlar ile ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildi. Kurum disiplinini, düzenini veya güvenliğini bozan ya da tehlikeye düşüren, hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran yahut müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayının hükümlüye verilemeyeceği, Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayımlama hakkı bulunmayan gazetelerin, ceza infaz kurumuna kabul edilemeyeceği yönetmelikte yer aldı.
  • -Koğuş ve odalarda elektrikli eşya bulundurma hususunda yönetmelikte değişikliğe gidildi. Buna göre; koğuş, oda ve eklentilerinde, televizyon, buzdolabı, saç kurutma makinesi, idare tarafından uygun görülecek sayıda elektrikli su ısıtıcısı ve vantilatör bulundurulabilecek. Çocuk ve kadın hükümlülerin bulunduğu odalarda çamaşır makinesi ve kurutma makinesi bulundurulmasına izin verilebilecek. Her hükümlü, bir adet sadece FM bantlı, USB ve benzeri veri depolama, aktarma özelliği olmayan kulaklıklı küçük el radyosu bulundurabilecek.
  • -Ceza infaz kurumlarında bulunan çocuk ve kadın hükümlülerin elektrik giderlerinin Devlet bütçesinden karşılanması ve kurumlarda barındırılan hükümlü ve tutukluların elektrik giderlerinin ticarethane abone grubu kapsamından çıkarılarak mesken aboneliğine dâhil edilmesi hususunda değişikliğe gidildi. Yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre; aydınlatma dışındaki elektrik giderleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından mesken abonelikleri için belirlenen ücret tarifesi esas alınarak ceza infaz kurumunca hesaplanan bedel üzerinden hükümlü tarafından karşılanacak. Çocuk ve kadın hükümlülerin tüm elektrik giderleri kurum bütçesinden ödenecek.
  • -Hükümlülerin sağlık koşullarının iyileştirilmesi hususunda da kapsamlı değişiklikler yapıldı. Buna göre; yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre; hükümlüler, sağlıkları için gerekli protez, ortopedik boyunluk, ortopedik yatak, solunum ve işitme cihazları, baston, tekerlekli sandalye ile kurum ve kişi güvenliği açısından sakıncası bulunmayan benzeri medikal eşyaları bulundurabilecek.
  • -Ceza infaz kurumunda annesiyle birlikte kalan çocuklar ve süt emziren annelerin koşullarını düzenleyen önemli değişiklikler yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre; anasıyla birlikte kalan çocuklar ve süt emziren anaların ihtiyacı için, gıda maddeleri ile biberon, süt pompası, mama ısıtıcısı, mama sandalyesi gibi yeme ve içmede kullanılan araç ve gereçler ile giyim eşyası, çocuk bezi, beşik gibi temel ihtiyaç malzemeleri, metal olmayan ve tehlike arz etmeyen oyuncaklar ile çocuğun gelişimini destekleyen eğitim-öğretim ve kırtasiye malzemelerinin bulundurulmasına izin verilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading