Bu kez 'temel atmama' töreni yok! İmamoğlu arıtma tesisinin önemini fark etti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunda ilk icraatlarından biri biyolojik arıtma tesisi için 'temel atmama' töreni düzenlemek olan Ekrem İmamoğlu, yerel seçimler yaklaşınca arıtma tesislerinin önemini anladı.
2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ekrem İmamoğlu'nun ilk icraatlarından biri, günde 435 bin metreküp atık suyu temizleyecek tesisin yapımını iptal etmek olmuştu.
Eyüp'te kurulacak Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni görkemli bir kutlamayla iptal ederek 'temel atmama töreni' düzenleyen İmamoğlu, "İstanbul'un bu tesise ihtiyacı yok... Bu yatırım kaynak israfıdır" demişti.
İstanbul'da 'Ekrem İmamoğlu Dönemi'nin simge fotoğrafı 2019 Kasım'ındaki bu törende çekildi.
İmamoğlu yaklaşık 3,5 yıl sonra, hem görev süresinin dolmakta olduğunu hem de arıtma tesislerinin önemini fark etti. İmamoğlu bugün İSKİ Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'ni hizmete açtı.
Günde 600 bin metreküp atık suyu biyolojik yöntemlerle arıtacak tesisin açılışında konuşan İmamoğlu, 'temel atmama' töreni düzenleyip iptal ettiği Silahtarağa projesinden bahsetmedi.
"Her gün yeni bir icraat ve yeni bir çözüm üretiyoruz. Biz zamana karşı yarışıyoruz" diyen İmamoğlu, '150 Günde 150 Proje' kampanyasına, İSKİ yerleşkesine açılmış bir kafeyi de dahil ediyor.
YEŞİL ALANLAR SİLAHTARAĞA SUYUYLA SULANACAKTI
Ekrem İmamoğlu, Baltalimanı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ni hizmete açtı.
Yerel seçimler yaklaşınca arıtma tesislerinin önemini fark eden İmamoğlu, 2019 yılındaki 'temel atmama' töreniyle kendi dönemiyle özdeşleşmiş bir fotoğrafa imza atmıştı. Silahtarağa'daki tesisin yapılmaması hem Haliç'teki kirliliğin artmasına yol açtı hem de Fatih, Eyüpsultan ve Alibeyköy hattındaki geniş bir alanda sulama suyunun içme suyu kaynaklarından tedarik edilmesine, böylelikle büyük bir israfa neden oldu. Tesis yapılmış olsaydı elde edilecek arıtma suyu doğrudan denize deşarj edilmeyip Kağıthane Deresi ve çevresindeki yeşil alanlarda da sulama suyu olarak kullanılacaktı.
İmamoğlu'nun 'kaynak israfı' diyerek iptal ettiği Silahtarağa'daki tesis 1,5 milyar liraya mâl oluyordu; Baltalimanı'nda hizmete açtığı tesise ise 1,6 milyar lira harcandı.
YERALTI SUYU BU TESİSLERLE KORUNUYOR
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İmamoğlu'nun arıtma tesisi yaptırmadığı 2019 yılında şu hususlara dikkat çekmişti:
"Dünyanın, atık suyu evde dahi kullanılabilecek seviyeye getirebilecek en ileri teknolojisi olan membran teknolojisiyle yapılacak tesis Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük kapasiteli membran tesisi olacaktı. Yani tesiste, atık suyu içilebilir seviyeye getirme teknolojisi var. İmamoğlu'nun İstanbul için 'İhtiyaç yok' dediği arıtma tesisine sahip Singapur'da, bu tesiste arıtılan suya mineral takviyesi yapılarak marketlerde içme suyu olarak satılıyor. ABD, tesisten arıtılan suyu, yer altına pompalayarak, yer altı su seviyesini korumada kullanıyor. Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan, kentsel dönüşüm sürecine giren, altyapı ihtiyacı her gün büyüyen İstanbul için 'İhtiyaç yok' demek, İstanbullulara büyük haksızlıktır."