Yandex Metrica

BM uyardı: Afetler sebebiyle yerinden edilenlerin sayısı artıyor

BM uyardı: Afetler sebebiyle yerinden edilenlerin sayısı artıyor

Birleşmiş Milletler (BM), geçen sene dünya genelinde afetler yüzünden yerinden edilenlerin sayısının 31 milyonun üzerine çıktığını ve bu rakamın çatışmalar sebebiyle yerinden edilenlerin sayısından daha fazla olduğunu söyledi.

Genel

23.01.2024, 17:55

BM Afet Riski Azaltma (UNDRR) Genel Sekreteri Mami Mizutori ve Dünya Meteoroloji Örgütünün (WMO) Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, BM Cenevre Ofisi'nde düzenledikleri ortak ortak basın toplantısında önemli bir uyarı yaptı.

WMO'nun 1970-2019 arasındaki verilerden yola çıkılarak hazırlanan aşırı hava koşulları kaynaklı afetlerle alakalı yeni raporuna yönelik açıklamalar yapan Taalas, "İklim değişikliğinin bir sonucu olarak dünyanın birçok yerinde hava, iklim ve su aşırılıklarının sayısı artıyor ve bunlar daha sık ve şiddetli hale gelecek." uyarısı yaptı.

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

KURAKLIK VE YANGINLA NETİCELENEBİLİYOR

Taalas, özellikle son aylarda Avrupa ve Kuzey Amerika'da gözlemlenen sıcak hava dalgalarının, "kuraklık ve orman yangını" gibi sonuçlar doğurduğunu söyledi. 

Diğer taraftan UNDRR Genel Sekreteri Mami Mizutori ise afetler neticesinde yerinden edilenlerin sayısının süratle arttığını kaydetti. Mizutori, "Afetler sebebiyle geçen sene 31 milyon kişi yerinden edildi. Şimdi, afet nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı, çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısından neredeyse daha fazla oluyor." ifadesini kullandı.

Çatışmalar nedeniyle yılda ortalama 26 milyon kişinin yerinden edildiğini aktaran Mizutori, afetlerin ayrıca dünyada açlık çekenlerin sayısını da artırdığına işaret etti.

"Şimdi, Kovid-19 ve aşırı hava olayları bize aynı anda saldırıyor." diyen Mizutori, dünyanın pek çok konuda savaş halinde olduğunu ve afet riskinin azaltılması için ülkelerin her zamankinden daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı var Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

50 YILDA 11 BİNİN ÜZERİNDE FELAKET

Öte yandan, WMO'nun 50 yılı kapsayan yeni raporu, 1970'ten bu yana hava koşulları kaynaklı afetlerin sayısının 5 kat arttığını ortaya koydu.

Bilim insanları, fırtına, sel ve kuraklık gibi doğa olaylarındaki artışın arkasında iklim değişikliği, sert hava koşulları gibi faktörler olduğuna işaret ederken, erken uyarı sistemlerinde yapılan iyileştirmelerin ölü sayılarındaki düşüşe yardımcı olduğu belirtildi.

WMO'nun araştırmasına göre, 1970 ile 2019 arasında yaşanan felaketin sayısı 11 binin üzerinde.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading