banner2

Beklenen gün geldi ve ziyaretçilere açıldı

İstanbul'u fethederek bir çağı kapatıp, yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet'in Edirne’de eğitim gördüğü Saatli Medrese kendi adını taşıyan bir müzeye dönüştürüldü.

Genel 28.05.2021, 17:04
Abone ol
Beklenen gün geldi ve ziyaretçilere açıldı

Henüz 12 yaşındayken tahta çıkan, 21 yaşına geldiğindeyse İstanbul’u fethederek bir çağı kapatıp, yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet'in Edirne’de eğitim gördüğü Saatli Medrese kendi adını taşıyan bir müzeye dönüştürüldü.
Geleneksel ve modern yaklaşımlarla tanzim edilen, Türkiye'de Fatih Sultan Mehmet'e adanmış ilk tematik müze olma vasfını taşıyan Fatih Sultan Mehmet Müzesi kapılarını ziyaretçilerine açtı.

PROJE KISA SÜREDE TAMAMLANDI

Edirne Valisi Ekrem Canalp'in fikri ile "Edirneli Fatih'in" anlatılması parolasıyla yola çıkılan projede müze kurulması çalışmalarına 2020 yılının yaz aylarında başlanmıştı. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi akademisyenlerinden oluşturulan bilim kurulu ile senaryolar üzerinde çalışmaların yapıldığı proje, çok geçmeden tamamlandı.

Fatih'in eğitim aldığı Saatli Medrese'de kurulan müze pek çok özelliğiyle dikkati çekiyor. Müze, Fatih Sultan Mehmet'in hayatından kesitler, birebir ölçülerde silikon heykeller, özel tasarlanan figürlerin yer aldığı dioramalar ve minyatürlerle canlandırıldı.

Dioramalarda Saatli Medrese'nin inşası, Edirne Yeni Saray'daki Kum Kasrı ve Babüssaade, Aavaş Kulesi, Şahi topunun dökümü gibi temalar işlendi. Sultan II. Murad, Hüma Sultan, Şehzade Mehmet, Fatih Sultan Mehmet, Molla Gürani gibi dönemin tarihsel şahsiyetleri üç boyutlu modellenerek döneme uygun kıyafetlerle giydirildi.

FATİH’İN KENDİ ÇİZİMLERİ DUVARA İŞLENDİ
Medrese odalarının her birinde farklı anların anlatıldığı müzenin ilk odasında Fatih'in doğumu aktarılıyor. Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu zamanki Osmanlı coğrafyasının haritalarla anlatıldığı müzede ilgi çeken pek çok diaroma da yer alıyor.

"Çocuk padişah" adlı odada da Fatih'in çocukluğu anlatılırken, sultanın çocukluk zamanlarında kağıtlara  not aldığı işaret ve imgeler duvara duvar yazıcısı marifetiyle işlendi.
Minyatürlerin elektronik ortamda ziyaretçiye sunulduğu müzede yer alan bir ipek halı da minyatürden örnek alınarak İzmir'in Selçuk ilçesinde dokutuldu.

Medresenin kışlık dershanesinde, Fatih'in huzurunda ilmi tartışmayı gösterir minyatür canlandırıldı. Fatih Sultan Mehmet, Mahmud Paşa, Hocazade Muslihiddin, Seyyid Ali ve Molla Zeyrek heykelleri birebir ölçülerde yapıldı, orijinal kumaş ve modellerden esinlenerek hazırlanan özel tasarımlarla giydirildi.

ÇOCUK ZİYARETÇİLER İÇİN AKTİVİTE ODASI

Avluda, Edirne'den İstanbul'a doğru yola çıkan fetih ordusunun 1/200 ölçekte pirinçten imal edilen maketi, yazlık dershanede ise sarkıtılmış metal kürelerden tasarlanan Fatih enstalasyonu yer alıyor.
Müzede çocuk ziyaretçiler için de Saatli Medrese maketi ve diğer tematik yapbozların bulunduğu bir aktivite odası oluşturuldu.

Edirne Valisi Canalp'in himayelerinde kurulan, senaryo, sergi ve içerik uygulamaları Dr. Öğretim Üyesi İlhami Danış, Doç. Dr. mimar Hasan Fırat Diker ve Doç. Dr. Mustafa Göleç tarafından yapılan, proje koordinasyonu Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve mimar Rüveyda Korkut tarafından yürütülen, danışma kurulunda Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Abdülkadir Özcan ve Doç. Dr. Yunus Uğur'un yer aldığı müze ziyaretçilerini bekliyor.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!