Yandex Metrica

Sitede Ara

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde büyük restorasyon başladı

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde büyük restorasyon başladı

Yaklaşık 1486 yaşında olan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği’nin ortaklaşa başlattığı restorasyon çalışmaları çerçevesinde Ayasofya Camii’nin analizleri yapıldı.

Genel

28.01.2024, 16:02

Herhangi bir depremde ağır hasar alacağı tespit edilen camide, güçlendirme ve restorasyonunun yapılması için bilim kurulu oluşturulmasının ardından ilk etapta Ayasofya Camii’nin bahçesinde bulunan türbelerde restorasyona başlandı.

Çalışmanın ne zaman biteceği henüz belli değil ancak başlatılan restorasyon ilerleyen zamanlarda Ayasofya’nın diğer bölümlerinde de devam edecek.

Saat verildi! Meteoroloji'den İstanbul dahil o bölgelere sağanak yağmur uyarısı! Saat verildi! Meteoroloji'den İstanbul dahil o bölgelere sağanak yağmur uyarısı! Haberi Görüntüle

İBADETE VE ZİYARETE AÇIK OLACAK 

Öte yandan cami, restorasyon süresince ibadete ve ziyarete açık olacak.

Caminin restorasyon çalışması için Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, Ayasofya gibi eserlerin ne kadar zamanda restore edileceğinin belli olamayacağını ancak tecrübesine dayanarak birkaç nesil sürebileceğini söyledi.

Türbelerde yapılan restorasyon çalışması drone ile görüntülendi.

Saat verildi! Meteoroloji'den İstanbul dahil o bölgelere sağanak yağmur uyarısı! Saat verildi! Meteoroloji'den İstanbul dahil o bölgelere sağanak yağmur uyarısı! Haberi Görüntüle

RESTORASYON BİRKAÇ NESİL SÜRECEK

Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, Ayasofya gibi eserlerin ne kadar zamanda restore edileceğinin belli olamayacağını ancak tecrübesine dayanarak birkaç nesil sürebileceğini belirtti.

Sarı, “Zaman zaman kısmi restorasyonlar yapılmış ama bundan önceki detaylı restorasyon Sultan 2. Abdülmecid zamanında İsviçreli mimar kardeşler tarafından 1848-1850’li yıllar arasında yapılmış, ondan sonraki en detaylı restorasyonun arifesindeyiz” diye konuştu.

Anıt eserin şu anda bilgisayar ortamına aktarılacak olan lazer okumalarıyla yapılan kat planları bitmek üzere. Bütün kesitleri hazırlanıyor. Akabinde de Ayasofya’nın restorasyonu başlayacak ama Ayasofya gibi kültür varlıklarının restorasyonu ne başlar, ne de biter. Bunlar sürekli devam edilmesi gerekilen kültür varlıkları. 1486 yaşında olan bir kültür varlığından bahsediyoruz. Şu anda 3. Murad’ın türbesinin çatısında kurşun değişme işlemi başladı. Çamur sıvası yapılıyor, sonra içinin detaylarına girilecek.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Bolu Dağı Tüneli'nin trafiğe açılacağı tarih belli oldu! Bakan Uraloğlu açıkladı: Bolu Dağı Tüneli'nin trafiğe açılacağı tarih belli... Haberi Görüntüle

İstanbul 30 Ağustos etkinlikleri 2024! 30 Ağustos'ta kimlerin konseri var, etkinlikler nerede olacak? İstanbul 30 Ağustos etkinlikleri 2024! 30 Ağustos'ta kimlerin konseri var,... Haberi Görüntüle

MİNARELERİNDE BAZI SIKINTILAR VAR

Caminin minarelerinde sıkıntı olduğunu ve bir minarede söküm yapılabileceğini söyleyen İhsan Sarı, şöyle konuştu:

Anıt eserin minarelerinde bazı sıkıntılar var, bunları tespit ediyoruz. Çalışmalar yapılıyor. Bazı minarelere konsolidasyon maksatlı müdahaleler yapılacak. Bir minarede de kısmi bir söküm yapılabilir ama o şu anda değerlendirme aşamasında. Çatısındaki kurşunlarda zaman içinde sıkıntılar oluşmuş, onlara müdahale edilecek. Maalesef kullanılan çimento sıvalar var cephelerde, onlar ivedilikle anıt eserden uzaklaştırılıp özgün horasan harçlı sıvalarla yeniden sıvanacak. Bu anıt eserin altında da uzmanların tespit ettiği yaklaşık 936 metre altyapı var. Bu altyapının 668 metresi şu anda boş ama konsolidasyona veya restorasyona ihtiyacı olan durumda. 268 metrelik kısmı ise zaman içinde bir sebeple dolmuş. Bu alanında açılması gerekiyor. Üstünün nasıl konsolidasyona ve restorasyona ihtiyacı varsa, altyapısı da konsolidasyona belki restorasyona ihtiyaç duymakta.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading