Yandex Metrica
SON DAKİKA
Afet bölgesinde hasar tespit çalışması nasıl yapılır? Hasar tespit çalışmasında hangi yöntemler kullanılır? Hasar tespit çalışması kaç aşamadan oluşur?

Afet bölgesinde hasar tespit çalışması nasıl yapılır? Hasar tespit çalışmasında hangi yöntemler kullanılır? Hasar tespit çalışması kaç aşamadan oluşur?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 şiddetinde deprem ağır hasara neden olmuştu. Deprem sonrası hasar tespit çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Vatandaşlar hasar tespit çalışmalarının nasıl yapıldığını merak ediyor. Peki, Afet bölgesinde hasar tespit çalışması nasıl yapılır? Hasar tespit çalışmasında hangi yöntemler kullanılır? Hasar tespit çalışması kaç aşamadan oluşur?

Genel

09.03.2024, 16:11

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem 10 ilde ağır hasara neden olmuş, binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Depremin ardından hasar alan yerlerin tespiti için çalışmalar başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından çalışmalar yürütülüyor.

İHA VE DRONE KULLANILIYOR

Hasar tespitiyle, deprem dayanıklılık testi sıklıkla karıştırılıyor. İkisi amacı ve yapılma yöntemiyle tamamen farklı testler. Türkiye'de deprem sonrası hasar tespiti 3 aşamalı olarak yapılıyor. Birinci aşamada amaç afetin etkisini belirleme.Bu aşamada özel yazılımlı İHA ve dronlar kullanılıyor. Yıkık binalar ve üzerinde çalışılacak olan alanın büyüklüğü havadan tespit ediliyor.

İkinci aşamada inşaat mühendisleri ve diğer ekipler saha çalışmasına başlıyor. Bu çalışmadan elde edilen veriler sisteme aktarılıyor.

Üçüncü aşamada ise ana merkezlerdeki riskli görülen noktalarda özel cihazlarla incelemeler yapılıyor.

THY'den dikkat çekem kampanya: 65 yaş ve üstüne yüzde 25... Haberi Görüntüle

BİNANIN YAŞI, YENİ OLMASI DEĞERLENDİRİLMİYOR

Uzman ekiplerce yapılan bu hasar tespiti göz ile yapılan bir inceleme... Bu incelemenin standardının da mevzuatının da tüm dünyada bu şekilde olduğu belirtiliyor. Hasar tespitinde mühendisler taşıyıcı sistemde deprem kaynaklı bir hasarın olup olmadığına bakıyor. Kolon ve kirişlerde hasar ve burkulma, kesme, çatlama gibi durumlar inceleniyor.

Hasar tespitinde binanın yaşı, eski ya da yeni olup olmadığı değerlendirilmiyor. Betonuna ya da demirinin nasıl olduğuna bakılmıyor. Zira dünya standardında yapılan hasar tespitlerinde de bu incelemelere yer verilmiyor.

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

HASAR DURUMU E- DEVLET ÜZERİNDEN ÖĞRENİLECEK

Binalar, durumlarına göre hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak 6 sınıfta değerlendiriliyor. Hasarsız ve az hasarlı binalar kullanılabilecek durumdayken orta hasarlı binaların detaylı deprem performanslarının değerlendirilmesi gerekiyor. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması ve kontrollü bir şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi ise zorunlu.

Binalara ait kriterlere göre belirlenen hasar durumu e-devlet ya da www.hasartespit.gov.tr adresinden öğrenilebiliyor. Binasının hasar durumu için tespit yaptırmak isteyenler bu adreslerden ya da afet bölgelerindeki mobil iletişim merkezlerinden başvuruda bulunabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading