Yandex Metrica
SON DAKİKA
AFAD'dan kritik uyarı: Denize girecekler dikkat!

AFAD'dan kritik uyarı: Denize girecekler dikkat!

AFAD, yaz aylarının gelmesiyle boğulma vakalarında önemli artışlar yaşandığını hatırlatarak, can kayıplarının önüne geçmek için uygulanması gereken tedbir ve doğru müdahalelere ilişkin bilgi verdi.

Genel

23.01.2024, 19:31

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, olası boğulma vakalarına karşı önemli uyarılarda bulunuldu. Boğulma kaynaklı ölüm vakalarının önüne geçmek için öncelikle tehlikeli ve cankurtaran olmayan sularda yüzülmemesi ve yüzmenin yasaklandığı yerlerde suya girilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

BARAJ VE GÖLETLERE GİRMEYİN

Yüzey akıntısı az gibi görünse bile akarsularda, sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde suya girilmemesi gerektiği önemle vurgulanan açıklamada, "Sahillerde denize girmek için güvenli yerler seçilmelidir. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde suya girilmemelidir. Bataklık bizi dibe doğru çekerek, boğulmamıza neden olabilir. Dalgalı ve rüzgarlı günlerde denize girmekten kaçınmalıyız. Çeken akıntı (RİP) olan yerlerde denize girilmemelidir" ifadelerine yer verildi.

ÖNCE UZAKTAN MÜDAHALE

Açıklama ayrıca boğulma olayı yaşanması olasılığına karşın bazı kurtarma tekniklerinden de bahsedildi. Kurtarma tekniklerine ilişkin detaylı bilgiler verilen açıklamada "Kurtarma esnasında bulunduğumuz yer ile suda boğulan kişi yakın mesafede ise öncelikle kişiye uzun bir çubuk, ip ya da ipe bağlı can simidi, arabaların yedek lastiği gibi materyalleri atarak ulaşmaya çalışmalıyız. Boğulan kişinin bulunduğu yer karaya uzak bir mesafede ise yanımıza can simidi alarak yüzmeli, boğulmakta olan kişinin can simidine tutunmasını ve yüzerek karaya çıkmasını sağlamalıyız" denildi.

Instagram'a ne kadar ceza kesildi? Rekabet Kurumu Facebook'a (Meta) neden... Haberi Görüntüle

HAYAT KURTARAN BİLGİLER

Boğulmakta olan kişinin yüzü yukarı gelecek şekilde döndürmesi ve bileğinden ya da saçından tutarak karaya çekilmesi gerektiği dile getirilerek "Kişinin baş ve gövdesi düz bir çizgide olacak şekilde, mümkünse iki kişi ile karaya çıkarmalıyız" uyarısına yer verildi. 

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Boğulma olaylarında; kurtarma süreçlerinde yüzme bilen ve bu konuda eğitimli kişilerin görev alması önem arz etmektedir. Aksi durumda kurtarıcının da boğulabileceği unutmamalı. Boğulan kişi karaya çıkartıldığında 112'yi aramalıy, karaya çıkardığımız kişinin yaşamsal bulgularını değerlendirmeliyiz. Gerekli ise temel yaşam desteğine bayvurmalıyız."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading