Yandex Metrica
SON DAKİKA
AB'den sosyal medyaya sansür

AB'den sosyal medyaya sansür

AB, internetteki terör içerikli paylaşımların etki alanını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe geçirdi.

Genel

23.01.2024, 17:32

Avrupa Birliği'nde (AB) önemli bir yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni yasal düzenlemeye göre internet üzerindeki terör içerikli paylaşımlar 1 saat içinde kaldırılacak.

1 SAAT İÇİNDE İNTERNETTEN KALDIRILACAK

Sosyal medya platformları başta olmak üzere tüm internet siteleri ve internet üzerindeki bütün oluşumlarda yapılan terör içerikli paylaşımlar, AB ülkelerinin ilgili makamlarının talebi olması halinde 1 saat içinde derhal internetten kaldırılacak.

Terör içeriğinin kaldırılmasını zorunlu tutan yasal düzenleme aynı zamanda terör örgütlerinin propagandasının yayılmasını, terör faaliyetlerinin yönlendirilmesini, radikalleşmeyi ve örgütlerin eleman devşirmesinin de önüne geçmeyi amaçlıyor.

Söz konusu yasal düzenlemenin hazırlanmasındaki en önemli etkenlerden biri de son yıllarda AB ülkelerinde gerçekleşen terör saldırıları oldu.

YAZILI, SÖZLÜ YAHUT GÖRÜNTÜLÜ TÜM İÇERİKLERİ KAPSIYOR
Yeni düzenlemeye göre internet üzerinde paylaşılan resim, video, yazı, ses gibi bir paylaşım, herhangi bir AB ülkesinin yetkili makamı tarafından terör içeriği olarak değerlendirilirse ve kaldırılması talep edilirse en geç 1 saat içinde silinmesi yahut bu tür içeriğe tüm erişimin engellenmesi gerekecek.
Terör suçlarının ya da suça sebep olabilecek olası faaliyetlerin internetten yapılan canlı yayınları da bu kapsamda değerlendirilecek.

AĞIR CEZALAR SÖZ KONUSU OLACAK
Bahsi geçen türden terör içerikli paylaşımların tespiti ve kaldırılması adına otomatik tanımlama teknolojilerinin kullanılması için bir yükümlülük bulunmayacak. Şayet bu tür teknoloji ve yazılımlar kullanılırsa "insanlar tarafından denetlenmesi" gerekecek.

Bir diğer husus da içerik sağlayıcıları ve internet platformları, içerik kaldırma talebinin yeniden değerlendirilmesini isteyebilecek.
Olur da platformlar veya internet sağlayıcıları içerik kaldırma kuralına uymazlarsa ceza alabilecekler. Cezalarda ise platformun büyüklüğü göz önünde bulundurulacak ve cezanın büyüklüğüne göre orantılı olması sağlanacak. Mali cezalar platformun cirosunun yüzde 4'üne kadar çıkabilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading