Yandex Metrica
SON DAKİKA
77 yıllık sürgün: Ahıska Türklerinin bitmeyen acısı

77 yıllık sürgün: Ahıska Türklerinin bitmeyen acısı

77 yıl önce bugün Sovyet Rusya lideri Stalin'in emriyle Ahıska Türkleri sürgüne gönderildi. 86 bin Müslüman Ahıska Türkü, Ahıska'dan Fergana'ya oradan da Krosnadar'a ölüm dolu bir yolculuğa çıkarıldılar.

Genel

23.01.2024, 18:18

Ahıska toprakları bugünkü Gürcistan topraklarının güney batısında kurulu bir şehir olarak yer alıyor. Türkiye sınırına 15 bin kilometre uzaklıkta olan Ahıska, Posof ırmağının iki yakasının birleşiminde bulunuyor. 

Rusların bu bölgeye Meshetya demesi sebebiyle, Ahıskalılar, Meshet Türkleri olarak anılıyor. 

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya operasyon: 26 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

OSMANLI İDARESİNDE BARIŞ İÇİNDE YAŞIYORLARDI

1578 yılında Osmanlı yönetimine geçen Ahıska, 1828-29 yılları arasında Rusya ile yapılan savaşta Edirne Antlaşması sonucu Rusya'ya bırakıldı. Savaş sonrasında bölgede yaşayan Müslüman ve Katolik nüfusun büyük çoğunluğu Anadolu'ya göç etmek zorunda kaldı.

Vatandaşlar ihbar etti! Osmaniye'de şüpheli paket alarmı Haberi Görüntüle

SOVYET RUSYA ZULMÜNDE UZUN YILLAR 

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler sınırı içinde kalan Ahıska, Sovyet zulmüne karşı da yalnız bırakılmıştı. Ahıska Türkleri için Sovyet yönetimi altında kalmak aynı zamanda zor bir dönemin başlangıcıydı. 

THY'den dikkat çekem kampanya: 65 yaş ve üstüne yüzde 25... Haberi Görüntüle

NAZİLERE KARŞI ZORLA SAVAŞTIRILDILAR

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ile Sovyet Rusya arasında yaşanan çatışmalar, Kafkasya ve Kırım'da yaşayan binlerce Türk'ün ölümüne yol açtı. Zorla silah altına alınan Türkler, Nazilere karşı savaşmak zorunda bırakılıyordu. Binlerce çocuk babasız, eşler ise dul kaldı. 

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

DÖNDÜKLERİNDE AİLELERİNİ BULAMADILAR

40 bin Türk kendileriyle ne soy ne de din bağı bulunmayan başka bir millet için zorla savaştırılıyordu. Giden çoğu Türk cepheden geri dönmeyi başaramadı. Dönenlerse hiç ummadıkları bir manzara ile karşılaştı. 

Cepheden geri dönen Türkler evlerinde ailelerini bulamadılar. Çünkü Nazilerle işbirliği yapmakla suçlanan Müslüman Ahıskalılar, Orta Asya'ya sürülmüştü. 

Stalin'in imza attığı sürgün kararında şu ifadeler geçiyordu:

“Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin devlet sınırını korumak üzere sınır şehri Ahıska’da yaşayan 86 bin Türk ve Müslüman’ın Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a tahliye edilmesine karar verilmiştir.”

Tek bir imzayla vatanlarından edilen Ahıska Türklerinin binlerce ölüme sahne olacak yolculuğu böylece başlamış oldu. 

Son tarih belli oldu! Ehliyeti olanlar dikkat: Yaptırmazsanız 15 TL... Haberi Görüntüle

86 BİN AHISKA TÜRKÜ SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ

Alınan karara göre 40 bin Ahıskalı Kazakistan'a, 30 bini Özbekistan'a, 16 bin Ahıskalı ise Kırgızistan'a sürgüne gönderildi. 

14 Kasım 1944 tarihinde alınan sürgün kararından 3.5 ay sonra Ahıska'nın beş farklı bölgesinden 86 bin Ahıska Türkü sürgüne gönderildi. Altı hafta süren zorlu bir tren yolculuğu geçiren Ahıskalıların 17 bini ağır şartlar ve soğuğa dayanamayarak hayatını kaybetti. 

Ahıska Türkleri'nin yaşadığı acı yolculuk sonrasında da bitmedi. Sürgün edildikleri bölgelerde de çok ağır şartlar altında yaşadılar. 

Eğitime kar engeli! Hakkari Valiliği duyurdu: Eğitime 1 gün ara... Haberi Görüntüle

30 BİN AHISKA TÜRKÜ HAYATINI KAYBETTİ

Sürgün kamplarında çalışmaya zorlanan Ahıskalılar kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmadan en ağır işleri yapmak zorunda bırakıldılar. Şehirlerde yaşamaları yasaklanan sürgün mahkumlarının köylerini de izinsiz terk etmeleri yasaktı. Sıkıyönetim altında çok ağır şartlar ve açlık susuzlukla boğuşan Ahıska Türklerinin 30 bini de sürgün edildikleri yerlerde hayatlarını kaybetti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading