Yandex Metrica
SON DAKİKA
2003 yılında az kalsın darbe yapıyordu: Şener Eruygur, Karacaahmet'e gömüldü! Özden Örnek Günlükleri'nin en ünlü cuntacısı kimdir?

2003 yılında az kalsın darbe yapıyordu: Şener Eruygur, Karacaahmet'e gömüldü! Özden Örnek Günlükleri'nin en ünlü cuntacısı kimdir?

Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna oturduktan sonra 28 Şubat yöntemleriyle AK Parti'ye karşı savaş başlatan Şener Eruygur, adeta darbe ile yatıp darbe ile kalktığı 2003-2004 döneminde bu amacını gerçekleştiremedi. Son 15 yılını bakıma muhtaç halde geçiren Eruygur'un 81 yıllık hikayesi bugün Karacaahmet Mezarlığı'nda son buldu.

Genel

28.03.2024, 13:18

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin sızdığı onlarca yıl boyunca teröristlerle mücadele etmek yerine kafayı başörtülülere ve halkın seçtiği siyasetçilere takan Şener Eruygur, 81 yıllık hikayesini Karacaahmet Mezarlığı'nda noktaladı.

2002 yılında Bülent Ecevit'in başbakanlığı dönemindeki Yüksek Askerî Şûrâ kararıyla Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Eruygur, aynı yıl 3 Kasım seçimlerinde halkın iktidara AK Parti'yi getirmesiyle birlikte darbe hazırlığına başladı. 

AK Parti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yönetimden alaşağı edilmesi için yoğun bir mücadele yürüten Eruygur, FETÖ üyeleri tarafından yasadışı biçimde elde edilmiş 'Darbe Günlükleri'ne göre, 2003 yılı boyunca TSK'da pek çok kanundışı faaliyetin odağında yer aldı. 

THY'den dikkat çekem kampanya: 65 yaş ve üstüne yüzde 25... Haberi Görüntüle

28 ŞUBAT BENZERİ 'İRTİCA' FİŞLEMESİ 

Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in bilgisayarından sızdırılmış günlüklere göre Şener Eruygur, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile birlikte askeri darbe hazırlığı yürütüyordu. O dönem Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün sivil irade yanlısı tutumundan hiç hazzetmeyen Eruygur, dönemin komuta kademesiyle sık sık fikir ayrılığı yaşadı; 'hükümetle mücadelede' sert yöntemler uygulanması gerektiğini savunduğu için zaman zaman yalnız kaldı. 

(Soldan sağa) Hilmi Özkök, Aytaç Yalman, Bülent Alpkaya, Cumhur Asparuk, Şener Eruygur

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubayların namaz kılıp kılmadığını, eşlerinin başörtülü olup olmadığını derinlemesine soruşturan ve Jandarma içerisinde 28 Şubat sürecindeki Batı Çalışma Grubu'na benzer bir jurnalleme sistemi hayata geçiren Eruygur, hükümetin 'din devleti kurmak istediğini', 'laikliği kendilerinden farklı anladığını' ve sivil kurumlara karşı 'TSK'nın kontrolü kaybetmekte olduğunu' düşünüyordu. 

Çocukların Kur'an-ı Kerim'i okumayı öğrendiği Kur'an kurslarına ilişkin hükümetin bir düzenleme yapmasından bile rahatsız olarak acil zirve düzenleyen dönemin Genelkurmay komuta kademesinde Şener Eruygur, 'irticaya karşı mücadele'de hep en ön saftaydı. 

Eğitime kar engeli! Hakkari Valiliği duyurdu: Eğitime 1 gün ara... Haberi Görüntüle

DARBE GÜNLÜKLERİ'NE GÖRE ŞENER ERUYGUR...

Özden Örnek günlüklerine göre Şener Eruygur, darbe niyetini 2003 yılı süresince sık sık ortaya koymuş ancak çeşitli nedenlerle bu 'sert' proje rafa kaldırılmıştı. 2003 sonlarından itibaren Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, 'SARIKIZ' isimli yumuşak darbe planında karar kıldılar. 

Özden Örnek, o dönem alınan kararları Darbe Günlükleri olarak bilinen anı defterinde şöyle anlatıyor:

  • Önce basını ele geçirmeye çalışacaktık. Bu nedenle ben MÖ'ı (Mustafa Özkan) davet edecektim.
  • Sonra rektörler ile temas edip öğrencileri sokağa dökecektik.
  • Sendikalar ile aynı şekilde hareket edecektik.
  • Sokaklara afiş astıracaktık.
  • Dernekler ile temas edip onları da hükümet aleyhine teşvik edecektik.
  • Bütün bu olayları yurt çapında yapacaktık. Yukarıdakiler SARIKIZ olarak anılacaktı. Ayrıca bana ALABANDA isimli bir proje verdiler. Ben de onun hazırlığını yapacaktım.
Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

DARBEYE İKNA İÇİN TELEFONLARI DİNLETTİ

SARIKIZ adlı darbe planını sırasıyla AYIŞIĞI, YAKAMOZ ve ELDİVEN izledi. AK Parti yönetici ve danışmanlarını Jandarma Komutanlığı imkanlarıyla yasadışı bir şekilde dinleten ve bu kayıtları komuta kademesindekileri darbeye ikna etmek için kullanmaktan çekinmeyen Eruygur, 2004 yılı itibariyle Aytaç Yalman ve Özden Örnek'in bile tepkisini çekti. 

Örnek'in "Jandarma Genel Komutanı daima bir ihtilal özlemi içerisinde" diyerek bahsettiği Eruygur hakkında Aytaç Yalman da şöyle düşünüyordu: "Ben Şener ile İbrahim'in davranışlarını tasvip etmiyorum. Çok ifrata kaçıyorlar."

İrtica bahanesiyle darbe yapmaya heveslenen Eruygur'un Şubat 2004'teki bahanesi Kıbrıs'ta Kofi Annan Planı oldu. Şener Eruygur'un durumu Özden Örnek'i hayli endişelendirmişti ki günlüğüne şu notu düştü:

"Sabah doğruca Jandarma Genel Komutanlığı'na gittim ve orada üçümüz buluştuk. Durumu tekrar gözden geçirdik. Jandarma Genel Komutanı hâlâ darbe yapalım diye inat ediyordu."

İstanbullular için 15 Mart uyarısı! Tedbirini almayan resmen yanacak: Avcılar,... Haberi Görüntüle

Şener Eruygur emeklilik günlerinde ADD Genel Başkanlığını yürütürken bir Cumhuriyet mitinginde Vural Savaş ile...

Vatandaşlar ihbar etti! Osmaniye'de şüpheli paket alarmı Haberi Görüntüle

YATIP KALKIP 'DARBE YAPALIM' DİYORDU

Kıbrıs'taki referandumda Rumların 'hayır' demesiyle Annan Planı uygulanmadı ama Eruygur'un aklı fikri darbedeydi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tarafından her hareketi takip edilen, aynı zamanda MİT'in de takibinde olan Eruygur'u Nisan 2004'te Özden Örnek şöyle anlatıyordu:

"Akşam Jandarma Genel Komutanı'nın evinde yemeğe gittik. Genelkurmay Başkanı gittikten sonra aramızda konuştuk. Anladığım kadarı ile Jandarma Genel Komutanı ile Hava Kuvvetleri Komutanı hâlâ bozuklar. Amaçları illaki darbe yapalım ve AKP'ni uzaklaştıralım. Yapalım da, Kara Kuvvetleri Komutanı olmazsa nasıl olur, bunu düşünen yok. Hava Kuvvetleri Komutanı'nı fena bozdum, zira vatanını sadece o seviyor ve ona destek verilmiyormuş pozlarında. Üstelik ne söylediğini kendisi de anlamıyor. Şener hâlâ darbeye ümidini bağlamış durumda. Bana 'çok erken çözüldük, daha direnmeliydik' demez mi..."

18 Mart (bugün) İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? İETT... Haberi Görüntüle

DARBE ÇAĞRILARINI ADD BÜNYESİNDE SÜRDÜRDÜ

Şener Eruygur 2004 yılı YAŞ toplantısında emekli edildi. Sivil hayatında yaptığı ilk iş, Cumhuriyet mitinglerinde 'Ordu Göreve' pankartlarıyla tanınan Atatürkçü Düşünce Derneği'ne (ADD) genel başkan olmak oldu. ADD, 2006-2010 döneminde darbe çağrılarının yapıldığı pek çok organizasyona imza attı. 

2008 yılında Fetullahçı Terör Örgütü'nün kumpas olarak kullandığı davalardan biri olan Ergenekon kapsamında gözaltına alınan Eruygur, Silivri Cezaevi'ne konuldu. Burada merdivenden inerken düşerek ciddi bir kaza geçiren Eruygur, yaşadığı beyin kanamasının etkisiyle hayatının geri kalanını felçli ve hafızasını kaybetmiş bir şekilde geçirdi. 

20 Şubat 2023 tarihinde böbrek yetmezliği nedeniyle ölen 1941 doğumlu Şener Eruygur, son yolculuğuna Üsküdar Büyük Selimiye Camii'nden uğurlandı. 

Törene katılan Şener Eruygur'un eşi Mukaddes, oğlu Kemalettin, kızı Ayça ile gelini Özlem Eruygur ve kız kardeşi Şengül Çamkaya cenaze namazı öncesi taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ile Eruygur'un yakınları, silah arkadaşları ve askeri görevliler katıldı.

Bugün iki sefer iptal edilmişti! THY ile yolculuk yapacaklara duyuru:... Haberi Görüntüle

BAŞBUĞ: KENDİNİ BİR DAHA TOPARLAYAMADI

Cenaze törenine İlker Başbuğ, Tuncer Kılınç'la birlikte katıldı. 

Basın mensuplarına açıklama yapan İlker Başbuğ, Eruygur ile öğrencilik yıllarında tanıştığını belirterek, "Harp Akademilerinde beraber öğrencilik yaptık. Ondan sonraki görevlerde yakın çalışma arkadaşıydık. Değerli bir subaydı, değerli bir generaldi. Türk Silahlı Kuvvetlerine üstün hizmetler verdi. Emekli olduktan sonra da Atatürkçü Düşünce Derneğinin başkanlığını yaptı. Ama maalesef biliyorsunuz Ergenekon kumpasıyla ilk karşı karşıya kalanlardan birisiydi. 2008 tutuklandı. Orada talihsiz bir kaza geçirdi. Ondan sonra kendini toparlayamadı, bugünlere geldik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Eruygur'un naaşı top arabasına konularak saygı yürüyüşü yapıldı.

Şener Eruygur'un cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading