Yandex Metrica

15 Temmuz ve davaları kitap oldu

15 Temmuz ve davaları kitap oldu

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülen en büyük ihanet girişimi olarak adlandırılan 15 Temmuz darbe girişimi ve yargılanmaları kitap haline getirildi.

Genel

21.02.2024, 15:58

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Doç. Dr. Hüseyin Aydın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi davalarında hiçbir zaman hukukun dışına çıkacak hiçbir uygulamaya izin vermediğini, sürecin tamamen adil yargılama ilkeleri çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.

"Asırlık Gece" adlı kitabında 15 Temmuz darbe girişimini tüm yönleriyle anlatan Aydın, dava süreçlerine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müşteki olduğu davaların da hangi aşamada olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ ÜYELERİNDE ÖRGÜTE YÜKSEK DÜZEYDE BAĞLILIK

Söz konusu darbe teşebbüsünde yer alan darbecilerin yargılamalardaki duygu ve düşüncelerini anlamak için darbeye yöneldikleri, planladıkları ve uygulamaya geçirdikleri anlardaki duyumlarının bilinmesi gerektiğini belirten Aydın, 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ üyelerinin, örgütün ideolojisine ve örgüte yüksek düzeyde bağlı olduğuna dikkat çekti.

Aydın'ın aktardığına göre, örgüt üyeleri yaptıkları işlerin "doğru", hatta kendi ideolojileri çerçevesinde "kutsal" olduğuna inanıyor. Bu inanç ve düşünceye bağlılıkları devam ettiği sürece kişilerin işlediği fiilleri suç olarak değerlendirmesi, onlardan pişmanlık duyması ve bunu göstermesinin beklenemeyeceğinin altını çizen Aydın, "Bu nedenle darbe davalarında itirafçı olan, bu konuda pişmanlığını ifade eden çok sınırlı sayıdaki sanık dışında, diğer sanıklarda yaptıkları eylemin yanlışlığına ve suç işlediklerine yönelik bir kabul ve bu kabule bağlı olarak bir pişmanlık emaresi göremedik." diye konuştu.

TAŞIDIKLARI AİDİYET DUYGUSU NEDENİYLE PİŞMANLIK DUYMADILAR

Aydın, bu durumun esasında FETÖ'ye mensup olmanın ve 15 Temmuz'dan sonra da bu bağlılığı ve mensubiyeti sürdürmenin doğurduğu psikolojik halin sonucu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Örgüt mensupları, darbeye bilfiil iştirak eden örgüt mensupları aidiyetlerine darbe girişiminden sonra da yakalandıktan sonra da yargılandıkları süreçlerde de devam ettiler. Bu nedenle herhangi bir pişmanlık duymadılar, yargılamalar boyunca böyle bir şey gözlemlemedik. Aksine örtülü de olsa yaptıklarının doğru olduğunu, gerekli olduğuna yönelik bir hal içinde olduklarını görüyoruz. Eğer fırsat yakalasalar, eğer tekrar bir fırsat bulsalar yarım bıraktıkları işi tamamlayacaklarına yönelik güçlü bir iradeye sahip olduklarını görüyoruz. Bizim gözlemlerimiz bu şekilde."

Aydın, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Asırlık Gece" kitabını belgeler ve deliller ışığında kaleme almış olarak, 4 yıllık çalışmanın ürünü olan kitabıyla 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili adil bir hafızanın oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Darbe girişimine dair dava dosyalarına yansıyan delillerden ve bu dosyalarla ilgili verilen mahkeme kararlarından yararlanılarak hazırlanan kitapta delile dayanmayan hiçbir ifadeye yer verilmedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading