Yandex Metrica
SON DAKİKA
Zincir marketlerin büyük vurgunu! 'Aracı' ve 'tüccar' kılıfı altında vatandaşı soyuyorlar

Zincir marketlerin büyük vurgunu! 'Aracı' ve 'tüccar' kılıfı altında vatandaşı soyuyorlar

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, gıdada zincir marketlerin büyük vurgununu bu sözlerle anlattı: "Sahada aracı olduğu sanılan ama aslında firma çalışanı olan kişiler, 1 liraya aldıkları kabak için market zincirlerine 15 liradan fatura kesiyor."

Ekonomi

23.01.2024, 18:50

Hükümetin gıdada KDV'yi yüzde 8'den yüzde 1'e çekmesine rağmen etiketlerde hiçbir değişiklik olmadı. TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zincir marketlerin piyasayı nasıl yönlendirdiğini çarpıcı örneklerle anlattı. 

"Sahada aracı olduğu sanılan ama aslında firma çalışanı olan kişiler, 1 liraya aldıkları kabak için market zincirlerine 15 liradan fatura kesiyor" diyen Kılıç, kötü niyetli piyasa aktörlerinin vatandaşı soymaya çalıştığına dikkat çekti. "TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen haklı kazançların peşine düşün. Vatandaşın cebinden bir lira yerine, 5 lira almaya çalışmayın" uyarısında bulunan Kılıç şunları söyledi:

"Devlet gelirinden fedakarlık ederek KDV'de indirim kararı aldı. Perakende zincirini elinde bulunduran kesimlerden de fedakarlık bekliyoruz. Eğer onlar, yüzde 7 oranında bir indirime giderse gıda ürünlerinde yüzde 14'e varan bir indirim olacaktır. Özel sektörün yapacağı indirim zorunlu değil ama bizim böyle bir beklentimiz var." 

Türkiye turizmde tarih yazıyor: İlk defa İspanya'nın önüne geçtik! Antalya'da... Haberi Görüntüle

CİDDİ MÜEYYİDELER UYGULANACAK

"Zincir marketlerin devletin yaptığı yüzde 7 oranındaki KDV indirimini raflardaki fiyatlara yansıtması zorunludur. Devletin ilgili birimlerine bağlı bütün ekipler sahadadır. İndirimin hayata geçirilmemesi durumunda ciddi müeyyideler uygulanacak. Yaptığımız açıklamalar market zincirleri sahiplerini rahatsız ediyor. Sektör temsilcileri de bu rahatsızlıkları bazen bize aktarıyor. Mağaza sayısı binleri aşan marketler var. Bunlar köylere, mezralara, mahallelere yayılmış durumda." 

"Bazen milli güvenlik sorunu haline geldiği dahi tartışılıyor. Bunlar, kötü niyetli olması durumunda milli güvenlik sorunu haline gelir. Ancak marketler faaliyetlerini ticari ahlakımıza, geleneklerimize, inancımıza, şefkat ve merhamet içerisinde ahilik geleneğine uygun bir ticaret anlayışıyla sürdürürlerse sisteme faydaları olur ve vatandaşlarımıza gıda ulaşımını kolaylaştırabilirler. Ama son zamanlarda böyle davranmadıklarını ispat ediyor ve cezalandırıyoruz." 

Fahiş artış oranı ekonominin baş gündemiydi! Konut fiyatlarıyla ilgili dikkat... Haberi Görüntüle

ORGANİZASYON YAPARAK FİYAT BELİRLİYORLAR

"Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet yetkilileri zincir marketlere yönelik, 'Yapmayın, etmeyin devletten güçlü değilsiniz, devlet gerektiği zaman bunu ağır bir şekilde cezalandırır. Devletin, üreticisini de tüketicisini de koruma gücü vardır, bizi sürekli test etmeyin' şeklinde uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar dikkate alınmadığı durumlarda hukuki olarak gereği yapılıyor. Şimdi akıllarını başlarına almalarını istiyoruz. Bu ülkenin geleceği için en az bizim kadar sorumluluk duyan ve ülkeye katkı yapan insanlar olarak onları sahada görmek istiyoruz. Biz zenginimizi şefkatli ve merhametli görmek istiyoruz. Sıkıştığı zaman insanımız aleyhine birtakım tavır ve davranışları içerisine giren zengin görmek istemiyoruz." 

"Market zincirlerinin, zaman zaman kötü niyetli bir şekilde suiistimaller yaptığını görüyoruz. Organizasyonlar yaparak fiyatları birlikte belirlediklerini biliyoruz. Ama daha da kötüsü; bunlar o kadar sistematik çalışıyor ki sahada bunlar adına üreticiden direkt ürünü toplayan alıcılar var. Aslında firma çalışanı ama sahada aracı sanılan bu alıcılar, mesela 1 liraya aldıkları kabak için market zincirlerine 15 liradan fatura kesiyor. Devletin memuru, denetlemeye gittiğinde market zinciri, 'ben zaten 15 liraya aldım, şu kadar da masrafım oldu, raf giderlerim var, 20 liraya satıyorum' diyor. O zaman buna diyecek bir şeyiniz kalmıyor. Bunları yapan marketlerin kendileri." 

Parası olan şimdiden alsın! Araç sahipleri bu tarihten önce depolarınızı... Haberi Görüntüle

1 LİRAYA ALDIĞINI 20 LİRAYA SATIYORLAR

"Bu zincir marketler, yapmış oldukları organizasyonlarla asıl buralarda vurgunu yapıyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Önüne geçmediğimiz zaman tarlada meşakkatle çalışan üreticilerin hakkını sürekli gasbedeceklerdir. 1 liraya aldıklarını bize 20 liraya satmaya, tüketiciyi de üreticiyi de mahvetmeye devam edecekler. TBMM'den onları uyarıyorum, lütfen haklı kazançların peşine düşün. Vatandaşın cebinden bir lira yerine, 5 lira almaya çalışmayın."

"Hâl yasası üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de hâllere girmesi gereken ürün miktarı 70 milyon tona ulaştı ancak bunun yüzde 30'u bile hâllere girmiyor. Perakende sistemini elinde tutan büyük sermaye sahiplerinin devlete destek olması gerek. Onların desteğiyle bunu çözebiliriz ama onlar bu desteklerden imtina ediyor, geri adım atmıyorlar. Bizim çağrılarımızı bazen ciddiye almıyor, bazen de duyarsız davranıyorlar. Bu tavırlar iyi niyetli değil. Devlet güçlüdür, lazım olduğu zaman enstrümanlarını sahaya koyar, bunları cezalandırır ve bertaraf eder."

"Mesela devlet sahaya müdahale etmek için regülasyon kurumları kurabilir. Ama devlet tacir olmak istemez. Çünkü devletin özel sektörle rekabet etmesi, aynı hızla karar alması zor. Devlet, bunu istemez ancak mecbur kaldığı zamanlarda vatandaşı korumak adına birtakım sıkıntıları, zararları göze alarak sahaya girer, bu istediğimiz bir şey değil. Sahanın kendi içerisinde denetim yapmasını arzuluyoruz."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading