Zengin olabilirsiniz ama farkında değilsiniz! Miras sorgulama nasıl yapılır? Bir TCKN yeterli
Dedenizden kalma mal varlığına sahip olabilirsiniz ve nasıl bulabileceğinizi biliyor musunuz? İşte adım adım takip ederek öğrenebileceğiniz adres.

Belki de zengin bir mirasa sahipsiniz ama bunun farkında değilsiniz. Sizin için hazırladığımız bu rehber, kayıtlı taşınmazları nasıl arayacağınızı ve nereden başlayacağınız hakkında bilgi veriyor.
MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?
E-Devlet web sitesine giriş yaparak T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile hesabınıza giriş yapın sonrasında sayfadaki arama kutusuna "Veraset İlami Sorgulama" yazarak arama yapın. Bu işlemleri takip ederek, miras sahibi olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
İTİRAZLAR KADASTRO MAHKEMESİNE DAVA EDİLMELİ
Taşınmazlarla ilgili hak kaybını önlemek amacıyla, ilgili kişiler kadastro çalışmaları sırasında ellerinde bulunan tüm belgeleri kadastro müdürlüğüne veya kadastro teknisyenliğine teslim etmeli ve işlemleri yakından takip etmelidirler. Bu süreçte varsa itirazlarını da kadastro müdürlüğüne veya kadastro teknisyenliğine bildirilmeli.İtirazların sonucu, kadastro sonuçlarının ilan edileceği 30 günlük askı ilanında takip edilmeli, itirazlar kadastro mahkemesinde dava edilmelidir. Eğer bu süreçler takip edilmezse, kadastro tespitlerinin kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıllık hak düşürücü süre içinde mahallin hukuk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
İKİNCİ BİR KADASTRO İŞLEMİ HÜKÜMSÜZDÜR
3402 sayılı Kanunun 22. maddesi gereğince, daha önce tespit, tescil veya sınırlandırma işlemleri yapılmış yerlerin ikinci kez kadastrosu yapılması söz konusu olamaz. Bu durumda, bir yerin tekrar kadastroya tabi tutulması yasal olarak mümkün değildir ve ikinci bir kadastro işlemi geçersizdir.