banner2

Yüz binlerce çalışan anne için 3 farklı ödeme! Maaş ile birlikte destek ödemesi de artıyor! 

Sosyal güvenlik sistemi, çalışan annelerin yükünü hafifletmek ve aile bütçelerine katkı sağlamak için önemli avantajlar sunuyor. Bu kapsamda sunulan özellikle üç farklı ödeme, ailelerin mali durumunu rahatlatıyor. Devlet, kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için bir dizi hak sunarken; son yıllarda uygulamaya konulan düzenlemeler, çalışan kadınların "anne" olarak iş hayatında var olmalarını kolaylaştırıyor. Ancak, bazı anneler iş yerinde sahip oldukları hakları bilmedikleri için, sunulan bu avantajlardan yeterince faydalanamıyor. İşte, iş hayatında kadınlara tanınan haklar...

Ekonomi 21.09.2023, 10:33 21.09.2023, 10:51
Abone ol
Yüz binlerce çalışan anne için 3 farklı ödeme! Maaş ile birlikte destek ödemesi de artıyor! 

Sigortalı kadın çalışanların doğum döneminde kullanabilecekleri toplam izin süresi 16 hafta (112 gün) olarak belirlenmiştir. Çoğul gebelik durumlarında, yani ikiz gebeliklerde ise bu süreye ek olarak 2 haftalık bir izin daha hakkı tanınıyor. 

Ayrıca, hamilelik süreci boyunca düzenli periyodik kontroller için izin alma imkanı bulunuyor.

Anne, doğum izni süresince devletten maddi destek alabilir. Bu destek, doğum izni (rapor) parası olarak adlandırılıyor. Devlet tarafından sağlanan bu ödeme hesaplanırken, normal doğumlarda 112 günlük izin süresi göz önünde bulunduruluyor.

ASGARİ ÜCRET DETAYI

Doğum parası hesaplama işlemi, anne adayının o sırada çalıştığı işyerinden elde ettiği brüt geliri temel alır. Bu miktarın alt sınırı ise asgari ücretin brüt tutarı ile belirlenir. 1 Temmuz 2023 tarihinde, en düşük brüt asgari ücret 13.414 Türk Lirası olarak güncellenmişti.

Bu nedenle, 1 Ocak 2024 tarihine kadar asgari ücretle çalışan bir anne için doğum parası 33.386 Türk Lirası olarak hesaplanacak. Bu tutar, Ocak ile Temmuz ayları arasında yaklaşık olarak 25.000 Türk Lirası seviyesindeydi.

Doğum izni sona erdikten hemen sonra, bu miktar anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR? 

Doğumdan bir yıl önce, en az 90 gün süreyle kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olunması gerekiyor. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılan kişiler bu ödeneği alamaz. Kadının işyerindeki sigorta durumunun devam etmesi gerekliyor.

Rapor süresince, yani 112 günlük izin dönemi boyunca işyerinde çalışmamak gerekiyor. Kadın çalışan, doktordan aldığı raporu işyerine sunmakla sorumludur. Diğer işlemler işyeri tarafından yürütülüyor.

ÇOCUK BAŞINA DEĞİŞEN DESTEK

İkinci ödeme, çocuk parasını içeriyor. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapmış tüm annelere çocuk parası ödenmeye başlanmıştı. 

Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr' üzerinden başvuru yapma imkanı sunuluyor . Ayrıca, başvuruları Aile Bakanlığı il müdürlüklerine veya ilçelerdeki kaymakamlıklara da iletmek mümkün.

Bu kapsamda;

  • ilk çocuk için 300 lira
  • ikinci çocuk için 400 lira
  • üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.

SÜT PARASI

Üçüncü ödeme, süt (emzirme) parasını içeriyor. 

Bu ödeme için anne veya eşin SSK veya Bağkur sigortasına sahip olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Ödeme alabilmek için başvurular, SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde yapılmalı.

Süt parası her yıl başında, yıllık enflasyona göre artıyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla emzirme ödeneği 520 liraya yükselmişti. 2024 itibarıyla 850-900 liraya çıkabilir.

Doğum yapan kadın sigortalı değilse ödeme sigortalı eşe yapılıyor. Bir kerelik verilen bu ödeme için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurular iletilebilir. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!