Yandex Metrica
SON DAKİKA
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar YUVAM hesabı ile kazanıyor

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar YUVAM hesabı ile kazanıyor

Vatandaş ve Türk şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği kur korumalı vadeli mevduat hesapları yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlar için de açıldı. Söz konusu hesaplar YUVAM hesabı olarak adlandırılırken, bu hesabı kullanan vatandaşlar dövizlerini TL'ye dönüştürdüklerinde teşvik ödemeleri alabiliyor.

Ekonomi

10.03.2024, 13:39

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için Yurtdışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesapları oluşturuldu. 

Bu hesaplar sayesinde, yurt dışında yaşayan vatandaşlar, birikim ve yatırımlarını TL cinsinden değerlendirilebiliyor. Bu hesaplar sayesinde, Türkiye ekonomisine döviz katkısı sağlanırken aynı zamanda yatırımcıların her koşulda kazanması hedefleniyor.

İşte, YUVAM hesabının detayları...

Altında sert yükselişler sert düşüşler görüldü! İslam Memiş altında alım... Haberi Görüntüle

3,6,12 VE 24 AY VADELİ OLARAK AÇILABİLİYOR

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, yurt dışı bankalardan transfer edecekleri döviz tutarları karşılığında yurtiçi bankalarda açtıracakları ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarını, Türk Lirası cinsinden YUVAM hesaplarına dönüştürmeleri halinde teşvikten yararlanabilecekler. Banka tarafından Merkez Bankası'nın hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası tarafından dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak ve karşılığı Türk Lirası ilgili bankaya aktarılacak. YUVAM hesapları 3,6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecek. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda teşvikten faydalanılamayacak.

Asgari ücretin atında maaş alanların dikkatine! Aile Bakanlığından 2 bin... Haberi Görüntüle

YATIRIMCIYA KUR KORUMASI SAĞLANACAK

Merkez Bankası, YUVAM hesap sahiplerine kur koruması sağlarken, hesapların vadelerine göre değişen oranlarda getiri de sağlanabilecek. YUVAM hesaplarına işleyecek faiz/ kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı ve Merkez Bankası tarafından verilecek ilave getiri toplamı kıyaslanarak, yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacak.

Akaryakıt fiyatları cep yakıyor! Benzin ve motorine çifte zam geldi!... Haberi Görüntüle

GETİRİSİ TL ÜZERİNDEN OLACAK

İlave getiri döviz bazında anaparanın Türk lirası karşılığı üzerinden hesaplanacak ve Türk lirası olarak ödenecek. Vade sonunda YUVAM hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek. Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

8 bankadan bayram öncesi cepleri rahatlatacak müjde! 1 lira faiz... Haberi Görüntüle

YUVAM HESABI ÖZELLİKLERİ

YUVAM hesabı için Ziraat Bankası'nın belirlediği özellikler şu şekilde:

Hesap açılabilmesi için USD, EUR, GBP, CHF döviz cinsinden mevduatların TCMB tarafından ilan edilen dönüşüm kuru üzerinden TL'ye çevrilmesi gerekmektedir.

YUVAM TL Vadeli Mevduat ürününden gerçek ve tüzel kişi müşterilerimiz yararlanabilmektedir.

Bu ürün için stopaj oranı sıfır uygulanacaktır.

YUVAM TL hesapları 3, 6, 12, 24 ay vadeli veya yılda bir dönem ödemeli 24 ay vadeli, TL olarak açılabilmektedir. Tatil gününe denk gelen vade sonu, izleyen ilk işgünü olarak belirlenmektedir.

Asgari olarak, TCMB Politika Faiz Oranı uygulanmaktadır.

Bankamız nezdinde bulunan USD, EUR, GBP, CHF cinsi dövizlerin TL'ye çevrileceği kur, işlem gününde TCMB tarafından günlük olarak saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 ve 15:00'da dönüşüm kuru olarak ilan edilen döviz alış kurudur.

Vadeli hesap açılış işlemi, sadece dövizin TL'ye çevrildiği gün yapılabilmektedir.

Ramazan bayramında 2500 TL destek: 2024 Ramazan yardımı için kimler... Haberi Görüntüle

HESAP AÇILIŞ ALT LİMİTİ BİN TL

Hesap açılış alt limiti min. 1.000 TL olup, üst limit uygulaması bulunmamaktadır.

YUVAM TL Vadeli Mevduat Hesabı, saat 10:00 ile 16:30 arasında şubelerimizden, 7/24 internet ve mobil bankacılık uygulamamızdan açılabilmektedir.

Kısmi para çekme işlemi yapılamamaktadır.

Vade tarihinde YUVAM TL hesaplarına dönüştürülen döviz tutarları üzerinden vade sonlarında hesaplanan kur farkı, hesaba işleyecek faiz getirisinden yüksek ise; anapara ve kur farkına ilave olarak TCMB tarafından ayrıca;

  • 3 Ay Vadeli hesaplar için yıllık %1
  • 6 Ay Vadeli hesaplar için yıllık %2
  • 12 Ay Vadeli hesaplar için yıllık %3
  • 24 Ay Vadeli hesaplar için yıllık %4 faiz oranları üzerinden ek ödeme yapılacaktır.

Vade sonundaki kur farkı, faiz getirisinden düşük ise hesap sahibine sadece anapara ve Bankamız tarafından tahakkuk ettirilecek faiz tutarı ödenecektir.

Vade tarihinden önce kapama yapılması durumunda YUVAM TL hesabının açılış ve kapanış tarihlerinde baz alınan dönüşüm kurlarından düşük olan üzerinden hesap güncellenecektir. Dolayısı ile vade tarihinden önce kapamalarda anapara kayıp riski bulunmaktadır.

YUVAM TL Dönem Ödemeli Mevduat ürününde, hesabın genel özelliği gereği, vadesinden önce hesabın kapatılması halinde, hesapta kalan süre için cari vadesiz mevduat faiz oranı uygulanıp önceki dönemlerde faiz ödenmiş ise brüt faiz tutarı anaparadan düşüldükten sonra kalan tutar hesaba aktarılmaktadır.
Vade sonunda faiz/kur farkı/ilave faiz tutarının hesaba yansıtılmasını müteakip isteyen müşterimiz için hesap yenilenerek kur korumalı olarak devam edebilecektir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading