Yandex Metrica

Yatırımcıların merak ettiği soruyu uzman ekonomist yanıtladı! 'Altın ve döviz kuru bu tarihte uçacak...'

Yatırımcıların merak ettiği soruyu uzman ekonomist yanıtladı! 'Altın ve döviz kuru bu tarihte uçacak...'

Geçtiğimiz yılın son ayında özellikle Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve yeni mevduat kuru yöntemiyle altın ve döviz kurlarındaki büyük düşüş dikkatleri çekmişti. Yeni yıl ile beraber altın ve dövizdeki yükseliş dikkat çekse de asıl yükselişin ne zaman olacağı merak konusu oldu.

Ekonomi

23.01.2024, 18:36

Evren Devrim, dolarda FED'in alacağı kararın dünyada ve Türkiye'de dövizi artıracağını iddia etti. Devrim, 'Şimdi kuru uçuracak bir etki de doların üreticisi FED'den geliyor. Amerikan Merkez Bankası'nın kapatmaya hazırlandığı dolar musluğu kuru yakından etkileyecek.'' ifadelerini kullandı. Evrem Devrim, yazısında şu ifadelere de yer verdi;

''FED son toplantısında bu para musluğunu kısma işini erkene alacağına dair sinyaller verdi. Salgından önce Amerikan ekonomisinde parasal varlıklar 4,4 trilyon dolardı. Salgınla beraber ekonomi canlı klasın diye 4,4 trilyon dolar daha basıldı. Bu para firmalara tahvil alım programı ile verildi. Yani Amerikalı firmadan bir borç senedi, tahvil alındı, ona FED tarafından matbaada basılan para verildi. Para miktarı bu kadar kısa sürede artıp enflasyon olunca, FED bu paranın çekilme işini erkene aldı.

2008 krizinde de 900 milyar dolardan başlayarak aynı şekilde para basılmış ama bu para miktarı yıllar içinde artmıştı. 2015 yılına geldiğimizde 4,5 trilyon dolara ulaşmış bir parasal taban vardı. Bu tarihten sonra, önce tahvil alımı yani firmalara para verme işlemi durmuş, sonra da bilanço küçültme işi başlamıştı. Böylece para miktarı 2019 yılına geldiğimizde 3,9 trilyona kadar gerilemişti. Ancak ABD'nin Çin ile ticaret savaşı FED'in Amerikan firmalarına desteğini tekrar başlatmış, 2020 Mart ayında rakam 4,4 trilyon dolara çıkmıştı.

Geçmişte sırayla, yani önce para vermeyi kesip sonra faiz artırmak ve bilanço küçültmek varken; şimdi bunların hepsini aynı anda yapmaktan bahsediyorlar. Mart ayında ilk faiz artar derken, bilanço küçültme Temmuz'u bulur diye düşünürken, bütün bunların yapılması için tarih Mayıs ayına geri çekiliyor gibi.

Bunun bizle ne alakası var? Çok alakası var. FED bastığı paraları geri çektikçe küresel olarak dolar kıtlaşacak, değeri otomatik olarak artacak. Bu Türkiye'de kur hareketlerini daha sert kılacak.

Amerika'da enflasyonun düşmesine imkan yok. Mal tedarik süreleri kısalıyor, talebin Omikron'a rağmen canlı kaldığını görüyoruz, emek piyasasından insanlar hastalık korkusu ile çıkıyor, onları işe çevirmek için girişimciler daha yüksek maaşlar verecek. Bu da enflasyonu yukarı çekecek. Bütün bu etkenler FED'i daha hızlı davranmaya itiyor. Daha sert şekilde para miktarı azalacak.''

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading