Ve son aşamaya gelindi! Akkuyu Nükleer'de ilk reaktörünün inşaatı tamamlanıyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesinin inşaatında son aşamaya gelindi. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, birinci ünitenin işletmeye alınması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin birinci ünitesi için inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, projenin son aşamalarına yaklaşıldığını ve birinci ünitenin işletmeye alınması için yoğun bir çaba harcandığını belirtti. Sezemin, "Birinci güç ünitesinin işletmeye alınması için bütün gücümüzü ve imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız." dedi.
TEKNOFEST'TE GÜNCEL BİLGİLENDİRME YAPILDI
TEKNOFEST 2024 etkinliğinde Akkuyu NGS’nin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Sezemin, santralin 4 ünitesinde inşaatın farklı aşamalarda sürdüğünü ifade etti. Birinci ünitedeki tüm ekipmanların kurulumunun tamamlandığını belirten Sezemin, "Projenin tasarımında öngörülen parametrelere uygunluk büyük bir titizlikle kontrol ediliyor." şeklinde konuştu.
İKİNCİ ÜNİTE SOĞUTMA SİSTEMİNDE KRİTİK ÇALIŞMA
Santralin ikinci ünitesinde, reaktörün çalışması sırasında soğutmayı sağlayacak boru hatlarının kurulumuna başlandığını aktaran Sezemin, bu sistemin 330 derecelik sıcaklığı 160 dereceye düşürmek için kritik olduğunu vurguladı. "İkinci ünitede bu sistemin kurulumunu, birinci reaktörde edindiğimiz tecrübelerle hızla tamamlayacağız." dedi.
ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNVÜ ÜNİTELERDE EŞ ZAMANLI ÇALIŞMALAR
Üçüncü ünitede reaktör şaftı çalışmalarının sürdüğünü belirten Sezemin, dördüncü ünitede ise reaktör binasının temelinin tamamlandığını ve türbin binasındaki diğer çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi. Dördüncü ünitede iki katlı koruma katmanının yapıldığını ifade eden Sezemin, kritik bir ekipman olan "kor tutucu"nun da sahaya getirildiğini açıkladı.
YENİ EKİPMANLAR SAHADA
Son dönemde Akkuyu sahasına getirilen önemli ekipmanlardan da bahseden Sezemin, üçüncü ünite için "buhar üretici" ekipmanın tüm bileşenlerinin getirildiğini ve dördüncü ünitenin reaktör basınç ekipmanlarının Rusya’dan tedarikinin beklenildiğini söyledi.
