Vatandaş dolardan kaçıyor! Sadece 50 değil 100 dolarlık banknotlar da sahte çıktı... Kalpazanlık taktiği akıllara durgunluk veriyor

Vatandaş dolardan kaçıyor! Sadece 50 değil 100 dolarlık banknotlar da sahte çıktı... Kalpazanlık taktiği akıllara durgunluk veriyor

Piyasaları sarsan sahte dolar skandalının boyutu yüzlerce milyon değil, milyar dolarla ifade ediliyor. Kalpazanların sadece 50 dolarlık banknotları değil 100 doları da makinelerin fark etmeyeceği biçimde ustalıkla çoğalttığı anlaşıldı. 

Piyasalarda sahte dolar paniği yaşanıyor. Antalya'da kripto para alımında sahte banknot kullanıldığının ortaya çıkması sonrası kalpazanlık boyutunun milyarlarca dolar büyüklüğünde olduğu ortaya çıktı. 

Son derece ustalıkla üretilmiş kopya banknotlar ATM ve para sayma makineleri tarafından tespit edilemiyor. Bu durum vatandaşların son günlerde özellikle 50 ve 100 dolarlık banknotlardan uzak durmasına yol açtı. 

Olayın ayrıntılarına ilişkin bilgiler aktaran Habertürk gazetesine göre sahte paranın piyasa sokulduğu ilk olarak şöyle fark edildi:

Bir süredir Rusya ve çeşitli Arap ülkeleriyle ticaret yapanlar ödemelerini 1 dolara denk gelen bir kripto para olan Tether (USDT) ile yapıyor. Çeşitli döviz büroları dolar, euro karşılığı Tether satışı gerçekleştiriyor. 

Tartışmalara konu olan bu uygulama kapsamında müşterilerine söz konusu kripto paraları soğuk cüzdanlarla temin ediyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre; geçtiğimiz günlerde Antalya'da yüzbinlerce dolarlık bir kripto para alımı gerçekleştirilmek istendi. Ancak bu sefer alımlar, döviz bürosundaki makinelerin tespit edemediği sahte dolarlarla yapıldı. 

KALPAZANLIK MİLYAR DOLARI AŞIYOR 

Sahte parayı sokmaya çalışanlar döviz bürolarındaki para sayma makinelerinin yetersizliğinden faydalanmak istedi. Bankalardaki makinelerin de tespit etmekte yetersiz kaldığı sahte paraları ancak çok usta bir şekilde elle inceleme yapan uzmanlar fark etti.

Bankalar ve döviz büroları yaşanan bu olaylar üzerine fiziki dolar alım-satımını neredeyse tamamen durdururken, ilk başta piyasaya sokulan sahte dolarların 600 milyon doları bulabileceği tahmin edilmişti. 

Ancak kaynaklar, bu tutarın milyar doları aşabileceğine işaret etti. Sahte para tartışmaları nedeniyle döviz büroları ve bankalarda yüklü miktarlardaki döviz alım-satımları durma noktasına geldi.

Sahte paraların yoğunlukla Suriye ve Irak sınırından Türkiye'ye sokulduğu ileri sürülüyor. 

Hürriyet gazetesine konuşan İstanbul Kapalıçarşı esnafı, kalpazanlığın sadece 50 dolar değil 100 dolarlık banknotlarda da sözkonusu olduğunu söyledi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından bankalar ise çalışanlarına uyarı yazısı gönderdi. O yazıda kalpazanlığın 100 dolarlık kağıt paraları da kapsadığı şu ifadelerle vurgulanıyor:

"Bilindiği üzere, kısa bir süre önce piyasada dolaşan sahte 50 dolarlık banknot işlemlerinde daha dikkatli olunmasına yönelik bir e-posta iletilmişti. 

Son dönemde de sahte 100 USD’lık banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıkta artış yaşandığı bilgisi istihbar edilmiştir. Bu itibarla, şubelerimizde fiziki 100 USD’lik banknot işlemlerinde daha dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması hususları önem arz etmektedir."

YAZILIM GÜNCELLEMESİ GEREKİYOR 

ATM'lere ve para sayma makinelerine yazılım güncellemesi yapılması gerektiği belirtiliyor. Ülke genelindeki döviz bürolarını kapsayan Yetkili Müesseseler Derneği’nin Başkanı Mustafa Ünver şunları söylüyor:

"Piyasadaki sahte 50 dolarlık banknotlar çok, 100 dolarlık sahte banknotlar ise az sayıdaydı. Artık sahte 100 dolarlar da ciddi şekilde yaygınlaşmaya başladı. 

Çeşitli illerdeki üyelerimizden sahte 100’lük banknotlara dair gelen görüntüler arttı. Bu iller başta İstanbul olmak üzere Antalya, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa gibi ticaretin daha yoğun olduğu iller... 

Bankalar yetkili müesseselerden sözkonusu banknotları almamaya başlayınca, yetkili müesseseler de müşterilerden almıyor. Bu durumun sona ermesi için tüm para sayma makinelerinin güncellenmesi gerekiyor." 

SAVCILIK OLAYA EL KOYDU, TBB'DEN AÇIKLAMA

Piyasaları sarsan sahte para olayına ilişkin yargı harekete geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı basın-yayın organlarında yer alan bilgi ve ifadelerin ardından re'sen soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Sahte para skandalına dair bir açıklama da Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) geldi. TBB bildirisinde şöyle denildi: "Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise sahtecilikle mücadeleye ilişkin adımların atılmakta olduğunu bildirerek şu açıklamayı duyurdu:

"Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir."