Yandex Metrica

Uranyum 10 yılda 3'e katlandı, altın rekora koşuyor

Uranyum 10 yılda 3'e katlandı, altın rekora koşuyor

Türkiye'nin yeraltı zenginliği sondajlarla ortaya çıkıyor. Son 5 yılda 292 ton altın keşfedildi. 11 bin tonluk uranyum ise 3'e katlanarak 32 bin tona ulaştı.

Ekonomi

23.01.2024, 17:41

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) son yıllarda yaptığı sondajlar değerli maden konusunda Türkiye'ye yeni rezervler kazandırdı. Altın, uranyum, bakır, linyit ve titanyum yataklarında sevindirici gelişmeler peşpeşe yaşandı. 

Uranyum son 10 yılda 3'e katlanırken, sadece son 5 yılda 292 ton kapasiteli altın yatağı keşfedildi. Cari açığın kapanması ve sanayi üretimi için hayati öneme sahip altın, bakır, demir, uranyum, kömür ve endüstriyel hammaddeler aranırken, bu keşifler arasında bulunan nadir toprak elementleri, altın ve uranyum keşifleri ise stratejik olarak dikkat çekiyor.

SGK'dan ölüm aylığı alanlara uyarı! Başvuru yapmayanlar ödemelerini alamayacak! SGK'dan ölüm aylığı alanlara uyarı! Başvuru yapmayanlar ödemelerini alamayacak! Haberi Görüntüle

32 BİN 35 TON URANYUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre son 10 yılda hız kazanan uranyum arama çalışmaları kapsamında 2020 sonu itibariyle 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırıldı ve toplam potansiyel rezerv 32 bin 35 tona çıkarıldı.

Hürriyet'in haberine göre Türkiye'deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir'de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip.

Bakan Bolat duyurdu! Fahiş fiyat uygulayanlara kötü haber: Resmen harekete geçildi Bakan Bolat duyurdu! Fahiş fiyat uygulayanlara kötü haber: Resmen harekete... Haberi Görüntüle

301 TONUN 292'Sİ SON 5 YILDA

2020'de 42 ton üretim ile rekor kırılan altında da arama çalışmaları devam ediyor. MTA son 30 yılda 301 ton keşfetti. Bu keşiflerin neredeyse tamamı ise son 5 yılda gerçekleşti. 5 yıldaki altın keşfinin büyüklüğü 292 ton. Türkiye'nin altın kaynağının en büyük kısmı 222 ton ile Manisa'da bulunuyor. Bu ili Balıkesir, Artvin, Niğde takip ediyor. 

Hayal kırıklığına uğratacak! Ünlü ekonomistten dolar ve altın tahmini Hayal kırıklığına uğratacak! Ünlü ekonomistten dolar ve altın tahmini Haberi Görüntüle

DEĞERLİ MADENLER PEŞİSIRA GELDİ

MTA son yıllarda yaptığı çalışmalarla 4 milyar ton da linyit keşfetti. Ayrıca yine son yıllarda yapılan çalışmalarla 2.52 milyon ton bakır, teknolojinin her alanında kullanılan 235 bin ton nadir toprak elementi, ağırlıklı olarak plastik, kâğıt ve boya sektörlerinde kullanılan 864 bin ton metal titanyum, 2.4 milyar ton tarımda kullanılan polihalit keşfedildi.

Dünyanın en güçlü 20 ekonomisi belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? Dünyanın en güçlü 20 ekonomisi belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada? Haberi Görüntüle

DİYADİN'DE ALTIN ÜRETİMİ BAŞLIYOR

Öte yandan Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Koza Altın İşletmeleri tarafından bulunan altın rezervini çıkarma çalışmalarında ilk adım atılmıştı. Tesiste üretime 2022 yılının son çeyreğinde başlanması planlanıyor. Hacmi açıklanmayan rezerv için en az 300 milyon dolarlık yatırım yapılacak; tesis bin kişiye istihdam sağlayacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading