banner2

Ünlü kuyumcudan altını olanlara son uyarı! En yüksek seviyeye çıktı

Finans Analisti İslam Memiş, Fed faiz kararı öncesinde altın ve dolar yatırımcısına önemli uyarılarda bulundu.

Ekonomi 02.11.2022, 15:21
Abone ol
Ünlü kuyumcudan altını olanlara son uyarı! En yüksek seviyeye çıktı

Yaptığı ekonomi tahminleriyle geniş bir yatırımcı kitlesi tarafından takip edilen Finans Analisti İslam Memiş, Fed'in faiz kararı öncesinde önemli uyarılarda bulundu.

İslam Memiş, konuya ilişkin şunları söyledi:

2022’de altın ve gümüş gibi değerli metallerin neden baskılandığının altında yatan sebep sadece Fed değil, stok!

Çin ve Rusya gibi açıklama yapmayan ülkelerin altın stokları hariç. Hangi ülkelerin, hangi ülkelerde fiziki altınlarını tuttuğuna dair şüpheler de var.

TCMB ALTIN REZERVLERİNİ ARTIRIYOR

Gizli tutuyorlar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), altın rezervlerini artıran ülkelerin başında geliyor. Helal olsun TCMB.

Üçüncü çeyrekte TCMB, 31 ton altın alarak rezervlerini 489 tona çıkardı. TCMB, 9 ayda 95 ton altın alımı yaptı. Mücevher amaçlı altın talebi de üçüncü çeyrekte 2017'nin dördüncü çeyreğinden bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) çeyrek dönem raporunda üçüncü çeyrekte mücevher amaçlı altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 11 ton oldu. Türkiye’de yatırım amaçlı olarak perakende altın talebi üçüncü çeyrekte beş kattan fazla artarak 47 ton oldu.

400 TON DEĞERLİ METAL TOPLADILAR

Dünya Altın Konseyi (WGC), merkez bankalarının üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre dört kattan fazla altına denk gelen yaklaşık 400 ton değer metal topladı. Altının ons fiyatında yaşanan yüzde 22’lik değer kaybı, merkez bankalarının yüzünü güldürdü.

Özellikle üç aydır “Baskılanma onların işine yarıyor, dipten topluyorlar, stokluyorlar” dediğimi anımsatmak isterim. Dün açıklanan rakamlar bu düşüncemizi doğrulamış oldu. Evet, merkez bankaları altın stoklarını artırdı.

Türkiye’de hem işçilikli ürün yapımı için sektörlerin hem de yatırım amaçlı vatandaşın talebinde patlama olmuş. Merkez bankaları 2023’ün ilk çeyreğinde dijital paralarını açıklar.

VAKİT GELDİ

Altına dayalı dijital paralar için vakit geldi diyebilirim. Her geçen gün jeopolitik risklerin artması, doların silah olarak kullanılması, makroekonomik güven gibi nedenler altın stoklarındaki artışta etkili oldu.

Önce hüplet sonra gümlet. Merkez bankalarının altın stoklarını arttırması ayrı, küresel yatırımcıların comexte fiziki altın talebini artırması ayrı. Dünyada fiziki altın tarafında da ciddi bir talep var.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!