Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ünlü gazeteci 'içeriden bilgi aldım' diyerek Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 

Ünlü gazeteci 'içeriden bilgi aldım' diyerek Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! 

Merkez Bankası PPK yeni yılın ilk faiz kararını bugün verecek. Gazeteci Erdal Sağlam, Para Politikaları Kurulu'nun vereceği faiz kararını 'içeriden bilgi aldım' diyerek açıkladı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:40

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan yazısında Merkez Bankası’nın faizi yüzde 14’de bırakacağını belirten Erdal Sağlam “Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimlerinden vazgeçmiş değil. Ancak önceliği kurlardaki artışın önlenmesine vermiş durumda. Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin şu anda tek hedefinin Mayıs ayı sonuna, yani turizm sezonu açılana kadar kurların mevcut seviyesinde tutulması. Bunun için kamu bankaları kanalıyla aktif bir müdahale sürdürüldüğü gözleniyor” ifadelerini kullandı.

Emekli kartı nedir? Emekli kartı avantajları neler, nerelerde kullanılır? Emekli... Haberi Görüntüle

FAİZ İNDİRİMLERİNE ARA VERİLEBİLİR

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine bu ay “zorunlu ara” vermesi bekleniyor. Döviz kurlarını Mayıs’a kadar bu seviyede tutmak isteyen Cumhurbaşkanı’nın, bu konuda ikna edildiği görülüyor.

Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin son açıklamalarından bu ay faiz indirimlerine ara verileceğini anlıyoruz. Piyasalardaki hemen hemen tüm aktörler, bu nedenle Perşembe günkü Merkez Bankası toplantısında politika faizinin yüzde 14’de bırakılmasını bekliyor.

Aylık 4400 TL'ye TOKİ'den ev alma fırsatı! İstanbul, Ankara'da çok... Haberi Görüntüle

TURİZM SEZONUNA KADAR KURLAR BU SEVİYEDE TUTULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimlerinden vazgeçmiş değil. Ancak önceliği kurlardaki artışın önlenmesine vermiş durumda. Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin şu anda tek hedefinin Mayıs ayı sonuna, yani turizm sezonu açılana kadar kurların mevcut seviyesinde tutulması.

Bunun için kamu bankaları kanalıyla aktif bir müdahale sürdürüldüğü gözleniyor. Merkez Bankası’na yakın kaynaklar da kamu bankalarının “haftanın 7 gün 24 saati” piyasalarda aktif olduğunu, her zaman döviz satmadıklarını ama belli bir seviyenin üzerine çıkılmaması için, müdahale ettiklerini belirtiyorlar. Bakan Nebati de bu konudaki sorulara “hiçbir ülke bu durumlara seyirci kalmıyor” diyerek, üstü örtülü biçimde dolaylı kamu bankaları müdahalesini kabul etmiş görülüyor.

Hem eviniz hem içiniz ısınacak! Aile Bakanlığı'ndan şartsız 3.500 TL... Haberi Görüntüle

FED FAİZ KARARINI MART AYINDA ALACAK

ABD Merkez Bankası FED’den beklentiler de kurlar üzerinde baskı oluşturmaya aday. Son enflasyon verileri ve “FED’in enflasyona karşı yeterli tutum almadığı” eleştirileri nedeniyle, son haftada daha sıkı para politikasına beklenenden önce geçileceği anlaşılıyor. 2022’de faiz artışının Mart’a çekileceği, 25 yerine 50 baz puan yapılacağı beklentisinin de arttığı görülüyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybı beklentisi arttı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading