Yandex Metrica

Ünlü ekonomistten müthiş analiz: '9 kere yaşandı durduramadı!' Altının yükselişinin önü kesilemeyecek

Ünlü ekonomistten müthiş analiz: '9 kere yaşandı durduramadı!' Altının yükselişinin önü kesilemeyecek

Altın fiyatlarının bu yıl yükselmesini bekleyen analist Adam Hamilton, 'Altın 1971'den bu yana 12 faiz artışı döngüsünün 6'sından güçlenerek çıktı. Faiz artışı borsalardan çıkış tetikleyerek altını destekleyebilir' diyor.

Ekonomi

23.01.2024, 18:36

Gelişmiş ekonomilerde yüksek enflasyon ve Omicron varyantının hızla yayılmasının yarattığı endişeler altın fiyatında ivmeyi engelliyor. 

Uzmanların ve bankaların tahminleri şaşırttı: Gram altın 3.500 TL olacak! Uzmanların ve bankaların tahminleri şaşırttı: Gram altın 3.500 TL olacak! Haberi Görüntüle

ALTINDA YENİDEN PARLAMA YAŞANACAK

Fed'in mart ayı toplantısı sonrasında mayıs ayına kadar faiz artırımına gideceği yönünde beklentiler ons altın fiyatlarının güç kazanmakta zorlanmasına yol açıyor. Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre finans piyasaları araştırma şirketi Zeal LLC’nin kurucusu Adam Hamilton ise altının yeniden parlamaya başlayacağını savunuyor.

Avrupa Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu Avrupa Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu Haberi Görüntüle

FAİZ ALTININ YÜKSELİŞİNİN ÖNÜNÜ KESEMEYECEK

Hamilton, Fed’in parasal sıkılaştırmasının piyasaya 2019’dan bu yana pompalanın paranın azalacağı anlamına gelmediğini hatırlatıyor. Ekim 2019’dan bu yana Fed tarafından piyasalara enjekte edilen 4.84 trilyon doların yaratacağı enflasyonun altının cazibesini artıracağını söyleyen Hamilton’a göre, faiz artışları altının önünü kesemeyecek. Enfl asyonla mücadele için yeni bir faiz artırımı döngüsü yaklaşıyor ancak Hamilton, “Fed faiz artırımı döngüleri altın için bir tehdit oluşturmuyor, çünkü 1971’den bu yana şahit olduğumuz faiz artışı döngülerinin bazılarında altın güçlü kazançlar elde etti. Yükselen oranlar borsalara satış getirip altını talebini körükleyebilir” diyor.

Altına Çin etkisi! Rekor seviyelere çıkıyor: İşte güncel rakamlar Altına Çin etkisi! Rekor seviyelere çıkıyor: İşte güncel rakamlar Haberi Görüntüle

FED FAİZİ ÜST ÜSTE 9 KEZ ARTIRDI AMA ALTIN YİNE DE TIRMANDI

Yatırımcılar Fed'in faiz artırımlarının altını düşürme eğiliminde olduğunu varsayar. Çünkü faiz artışı dolara yönelimi artırır. Ancak tarihsel olarak altın, Fed faiz artırım döngüleri sırasında gerçekten iyi bir performans gösterdi. Son faiz artışı döngüsü Aralık 2015'ten Aralık 2018'e kadar sürdü, Fed federal fonlama oranını toplam 225 baz puan olacak şekilde üst üste 9 kez artırdı, ama altın yine de tırmandı. Söz konusu dönemde ons altın yüzde 17 prim yaptı.

TÜİK şubat ayı rakamlarını açıkladı: İşsizlik geriliyor TÜİK şubat ayı rakamlarını açıkladı: İşsizlik geriliyor Haberi Görüntüle

ALTIN 11 FAİZ ARTIRIMININ 6'SINDA ARTTI, BEŞİNDE AZALDI

Altının 1971'den bu yana faiz artırım döngülerindeki performans analizine bakalım: 11 faiz artırımı döneminde altın ortalama yüzde 26.9 kazanç elde etti. Bu dönemlerin 6’sında çok daha başarılı bir görünüm sergileyen altın, bunların her birinde ortalama yüzde 61 yükseliş sağladı. Altın geri kalan 5 faiz artışı döneminde gerileme gösterdi. Düşüş ise ortalama yüzde 13.9 idi. Altının faiz artışı dönemlerindeki performansı iki temel faktöre bağlı; bu döngülere nasıl bir fiyatlanma ile girdiği ve Fed’in ne kadar hızlı sıkılaşmaya gittiği. Nispeten düşük fiyat ve kademeli artış dönemlerinde altın daha iyi görünüm sergiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading