Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ünlü ekonomistten korkutan dolar kuru açıklaması! FED'in bir faiz daha artırması durumunda Türkiye'de olacakları anlattı 

Ünlü ekonomistten korkutan dolar kuru açıklaması! FED'in bir faiz daha artırması durumunda Türkiye'de olacakları anlattı 

Fed'in faiz kararı piyasaları hareketlendirdi. Ekonomistler, ABD merkez bankasının mayıs ayında tekrar faiz artırım kararı vermesi durumunda olacakları paylaştı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:59

ABD Merkez Bankası FED tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Sıcağı sıcağına kararı yorumlayan Ekonomist Murat Özsoy,  “FED, üç yıl sonra ilk kez faiz arttırıma gitse de bu karar enflasyonun düşeceğine dair katılımcıları ikna etmedi” yorumunu yaptı. 

Powell’ın açıklamalarının satır aralarını inceleyen Özsoy FED toplantısının piyasalara yansımasını böyle aktardı; 

“Beklentilerim paralelinde Rusya Ukrayna savaşı FED’in basın açıklama metnine dahi girmiş oldu ve FED Başkanı Powell konuşması esnasında enflasyondaki yükselişi Rusya Ukrayna savaşına bağladı. 

Hedef 100 bin varil! Cumurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Şırnak Türkiye'nin petrol... Haberi Görüntüle

PİYASA KARARI GÜNLER ÖNCESİNDEN FİYATLADI

Piyasa beklentisi paralelinde 25 baz puan artış gelince ABD Dolar Endeksinde yükseliş ve ons altında gerileme gördük ancak devamında Powell konuştukça ve soru cevap kısmı ilerledikçe piyasanın daha da oturmaya başladığını gördük. FED’in faiz kararı açıklandığı zaman ilk tepki olarak ABD Dolar Endeksi’nin 99 seviyesine yaklaştığını ve bunun etkisi ile de ons altında 1903 dolar seviyelerine kadar geri çekilmeler oldu.”

Yeni ehliyet alanlar dikkat! 12.000 TL para cezası yiyebilirsiniz! B... Haberi Görüntüle

POWELL ILIMLI BİR KONUŞMA YAPTI

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamalarında sürekli ABD ekonomisinin güçlü bir noktada olduğuna değindiğini söyleyen Özsoy, “İş gücü piyasasında tam istihdam patikasında da istikrarlı şekilde ilerlediklerinden bahsetti. Enflasyondaki yükselişi ve şu andaki görünümün Rusya Ukrayna savaşına bağlarken yıl sonuna doğru geri çekilme olacağını savundu. Ancak bu noktada Powell katılımcıları pek ikna edemedi diye düşünüyorum ve nerdeyse tüm sorular da bu taraftan geldi. Bu açıdan FED Başkanı Powell’ın enflasyon görünümüne dair biraz iyimser yaklaşım sergilediğini düşünüyorum” dedi. 

Özsoy, FED Başkanı Powell’ın ılımlı bir yaklaşım sergilediği konuşması ilerledikçe ve istihdam tarafındaki güçlülüğü vurguladıkça ABD endekslerinde özellikle Nasdaq ve S&P500’de sırasıyla yüzde 2.43 ve yüzde 1.2’ye kadar yükselişler görüldüğünü ve faiz kararının açıklandığı esnadaki kayıpların da geri alındığını bildirdi.

5 litre ayçiçek yağı 195 TL! O market ayçiçek yağında... Haberi Görüntüle

MAYIS AYINDA FED 50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIR MI?

Deneyimli ekonomist bundan sonraki süreçte bir sonraki FED toplantısına kadar piyasanın anlamaya çalışacağı konunun Mayıs ayındaki toplantıda 50 baz puanlık bir artışın gelip gelmeyeceği olduğunu vurguladı. Özsoy bu konuda “Öyle görünüyor ki enerji ve gıda fiyatlarındaki artış devam ederse ve tedarik zincirlerindeki sıkıntısı güçlü talebi karşılamakta yetersiz kalmaya devam ederse Mayıs ayındaki toplantıda 50 baz puan kadar bir artırım gelebilir. Bu durum karşısında da yılın ikinci yarısına girerken hem ABD hem de küresel ekonomilerde ve finansal piyasalarda daha güçlü sıkılaşmalar gündeme gelebilir” yorumunu yaptı. 

Fahiş artış oranı ekonominin baş gündemiydi! Konut fiyatlarıyla ilgili dikkat... Haberi Görüntüle

FED KARARININ TÜRK EKONOMİSİNE ETKİSİ NE OLACAK?

FED’in kararının Türk ekonomisine etkisini de yorumlayan Özsoy, “Bizim açımızdan bakıldığında FED kararı ve Powell açıklamaları sonrasında ABD borsa endekslerindeki yükselişler içerde Borsa İstanbul’da da alıcılı ve pozitif bir açılış gündeme getirebilir. ABD Dolar Endeksinin faiz kararı gelmesi ardından sert yükselişi sonrasındaki yatışması da bu hafta dolar/TL açısından bir risk teşkil etmiyor. Ancak asıl tehlike Mayıs ayından sonra ve yılın ikinci yarısı ile başlayabilir. FED eğer Mayıs ve Haziran toplantılarında 50 baz puan artışa giderse ve o döneme kadar TL’de fiyat istikrarı sağlanamaz ise hem enflasyonu hem de dolar/TL kurunu yılın ikinci yarısında kontrol etmek bugüne kıyasla daha da zorlaştıracak” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading