Ünlü ekonomi dergisi uyardı! Brent petrol o tarihte 150 dolara çıkacak
Koronavirüs salgını ve Rusya'nın maruz kaldığı yaptırımlar sonrası dünya enerji krizi ile mücadele ederken konunun uzmanları ilerleyen dönemlerde petrolün fiyatında tırmanma gözleneceğini ifade etti. ABD merkezli Foreign Policy dergisi ise konuyla ilgili yaptığı haberde brent petrol fiyatının 150 dolara kadar çıkacağını bildirdi.

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi brent petrol fiyatlarını artırırken, ABD'de benzin fiyatları katlanarak artmaya başladı. Avrupa ise elektrik ve doğalgaz krizi ile karşı karşıya kaldı.
ABD merkezli Foreign Policy dergisi konuyla ilgili hazırladığı yazıda, petrolün yakında 150 dolara kadar çıkacağını iddia etti. Yazıda alınan önlemlere rağmen fiyat düşüşünün neredeyse imkansız olduğuna değinildi.
Biden yönetiminin, Stratejik Petrol Rezervi'nden petrol piyasaya sürdüğü ve Suudi Arabistan'a üretimi artırması için çağrı yaptığı hatırlatıldı.
Söz konusu çağrıyı reddeden Riyad'ın haziran başında tavrını yumuşattığı, temmuz ve ağustos aylarında ise üretimi artıracağını açıkladığı aktarıldı.
PETROL FİYATI 150 DOLARI AŞACAK
Yazıda, "Ama bu, tüketiciler için avuntu. Petrol fiyatı düşmedi. Muhtemelen yükselecek ve eylül sonunda varil başına 150 doları aşacak. Bu fiyat, 2008'den beri görülmedi." ifadelerine yer verildi.
Biden yönetiminin söz konusu fiyat şokuna karşı yapabileceği az şey olduğu bunun da dört sebebi olduğuna dikkat çekildi.
TALEP ARTARKEN ARZ AZALIYOR
İlk neden olarak, petrol fiyatlarının yükselmesine rağmen, petrol ürünleri tüketiminin düşmemesi gösterildi.
Tüketici güveninin düşük olduğu, ancak Amerikalıların büyük miktarlarda ürün satın almaya devam ettiği kaydedildi. Diğer büyük ekonomilerin de artan taleple karşı karşıya kaldığı notuna yer verildi.
PETROLÜN İŞLENMESİ KARMAŞIK VE MALİYETLİ
İkinci neden olarak ise daha karmaşık ve ham petrolün kullanılabilir petrol ürünlerine dönüştürülme biçimleriyle ilişkili olduğuna vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:
Koronavirüs salgını, ABD ve Avrupa'daki birden fazla rafinerinin kapanmasıyla küresel arıtma kapasitesinde düşüşe tanık oldu. Bazı tesisler pandemi nedeniyle kapatıldı.
Ancak, 2019'un sonlarında petrol şirketleri, daralan marjlar ve gelecekteki belirsiz talepler nedeniyle rafineri kapasitesindeki düşüşleri zaten gözlemliyordu.
STOKLAR HIZLA TÜKENİYOR
Ülkeler ve bünyelerinde bulunan şirketlerin depolanan petrol ve petrol ürünlerinden faydalanabildiği bununla birlikte stokların hızla tükendiği belirtildi.
Bu durumun da fiyatların artmasının üçüncü sebebi olduğu belirtildi.
ÜRETİMİ ARTIRMAK GİDEREK DAHA DA ZORLAŞIYOR
Diğer yandan dördüncü sebep olarak, "Üreticiler, normal şartlar altında daha fazla petrol piyasaya sürerek daha yüksek talep seviyelerine cevap verir. Ancak küresel petrol ekonomisinde şaşırtıcı derecede az miktarda yedek kapasite kaldı.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ABD, 2022'de üretimini günde 720 bin varile kadar artıracak. Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC'in yedek kapasitesi günde 2 milyon varilden az.
OPEC, temmuz ve ağustos aylarında günde yaklaşık 600 bin varillik artış duyurdu. Ancak uzmanlar, gruba birçok üye ülkede kotaları vuran mevcut zorluklar nedeniyle OPEC'in bu seviyeye ulaşmasını beklemiyor" sözleri kullanıldı.