Yandex Metrica

Uçuşa geçen konut fiyatlarını indirecek formül: Yabancıya satışlar yasaklansın

Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki krizler, daimî ikamet amacıyla Türkiye'ye gelen yabancıların sayısını artırdı. Gayrimenkul fiyatlarını uçuşa geçiren bu gelişmeye 6 Şubat deprem felaketi de eklenince milyonlarca vatandaş için ev almak adeta hayal oldu. Yapılan bir anket, halkın ezici çoğunluğunun "Yabancıya konut satışı yasaklansın" dediğini ortaya koyuyor.

Ekonomi

23.01.2024, 20:36

Gayrimenkul fiyatlarındaki tırmanış durdurulamıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla başlayan aşırı değerlenme süreci, 6 Şubat deprem felaketinin ardından milyonlarca vatandaşın memleketlerini terk etmesiyle birlikte hız kazandı. 11 kentte 300 bine yakın binayı tamamen kullanılamaz hale getiren depremler, gayrimenkule olan talebi görülmemiş ölçüde artırdı. 

Buna savaş nedeniyle yurtdışından Türkiye'ye yoğun göç eklenince hem kiralar hem de ev fiyatları dikey bir seyir izlemeye devam etti. Enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştıran konut pahalılığın önüne nasıl geçilebileceği tartışılırken araştırma şirketi Metropoll'ün yaptığı bir anket, vatandaşın bu konuda yaşadığı rahatsızlığa ilişkin çarpıcı gerçeği gözler önüne serdi. 

Ankete göre vatandaşlar 'kriz konusu' haline gelmiş gayrimenkul sorununun çözümünü yabancılara konut satışının yasaklanmasında görüyor. 

"Yabancılara ev satışı yasaklanmalıdır, şeklindeki görüşe katılıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 79'u "Evet, katılıyorum" cevabını verdi. 

"Yabancılara konut satışı yasaklansın" diyenlerin oranı AK Parti'ye oy veren vatandaşlarda yüzde 77.2, MHP tabanında ise yüzde 83.5 oldu. Yani Cumhur İttifakı tabanının ezici çoğunluğu, yabancıya konut satışının yasaklanmasını istiyor. 

CHP'lilerin yüzde 89.3'ü, İYİ Parti'lilerin yüzde 78.1'i ve HDP'lilerin yüzde 75.1'i de aynı görüşte. 

Bitcoin neden düştü? 15 Nisan Pazartesi BTC son durum ne? Bitcoin neden düştü? 15 Nisan Pazartesi BTC son durum ne? Haberi Görüntüle

400 BİN DOLARA ÇIKARILDI, TALEP DURMADI

Hükümet, Türkiye'de konut satın alarak Türk vatandaşlığı almaya hak kazanmak için gereken para miktarını geçtiğimiz yıl mayıs ayında 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarmıştı. Yabancıya konut satışını görece zorlaştırmayı amaçlayan bu hamleye rağmen talepte düşüş gözlenmedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2022 yılında yabancıya konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490 oldu. 

Türkiye'de 2022 yılında toplamda 1 milyon 485 bin 622 adet konut satıldı. Yabancılara satışların toplamdaki payı yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Yabancıya konut satışının en yoğun olduğu il 24 bin 953'le İstanbul oldu. İstanbul'u 21 bin 860 satışla Antalya ve 4 bin 316 satışla Mersin izledi. 

2022 yılında Türkiye'de en fazla konut satın alanlar Ruslar oldu. Rusya vatandaşları bir yıl içerisinde 16 bin 312 adet konut satın aldı. Rusları 8 bin 223 konutla İranlılar, onları da 6 bin 241 konutla Iraklılar izledi. 

Türkiye'den gayrimenkul almayı seçen yabancılar, 400 bin dolar sınırını geçtikleri takdirde TC vatandaşlığına başvuru hakkı kazanıyor. 

Ancak özellikle deprem felaketi sonrası milyonlarca vatadaş, etkisi her geçen ay daha çok hissedilen konut sıkıntısına çözüm için yabancılara satışların yasaklanmasını istiyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading