banner2

Türkiye'yi yalnızlaştırma çabası çürüdü! Doğalgazda rota Türkiye'ye çevrildi

Türkiye Enerji Stratejileri Araştırma Merkezi Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye'nin İsrail ile yakınlaşmasıyla Doğu Akdeniz'de kendisine karşı oluşturulan bloğu parçaladığını söyleyerek, doğalgaz konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Akyener, 'İsrail'den gelebilecek gazın önemli kısmı Türkiye'de kullanılacak. Bu, içeride gaz fiyatlarını düşürecek dedi.

Ekonomi 15.03.2022, 10:54 15.03.2022, 10:54
Abone ol
Türkiye'yi yalnızlaştırma çabası çürüdü! Doğalgazda rota Türkiye'ye çevrildi

Geçtiğimiz aylarda İsrail gazının, Ege Denizi ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşınması için planlanan EastMed Doğalgaz Boru Hattı Projesi, ABD'nin desteğini çekmesiyle çökmüştü. Bölgede tek hesaplı alternatif olarak ise Türkiye öne çıkmıştı.

FATİH DÖNMEZ NİSAN AYINDA İSRAİL'E GİDİYOR

Türkiye gazetesinin aktardığı habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelmesinin ardından doğalgaz konusunda önemlia dımlar atılması gündeme geldi. Doğalgaz konusunda temaslar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de nisan ayında İsrail'e gidecek. Şimdi Türkiye'nin İsrail'le yapacağı muhtemel anlaşmaların kazanımları ne olacak sorusu akılllara geliyor.

'TÜRKİYE YAKIN BİR MARKET KONUMUNDA'

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, "İsrail’den gelebilecek muhtemel gazın önemli bir kısmı Türkiye’de kullanılacak. Direkt olarak Avrupa’ya gitmeyecek. Çünkü Türkiye, yakın market konumunda. Kaynak çeşitliliği sağlamış oluruz. İsrail gazı, Türkiye’de kesinlikle fiyatları düşürür. Maliyet perspektifinden baktığımızda İsrail gazı, Türkiye’ye İran gazından daha ucuza gelir" dedi.

LÜBNAN'DA BİR KEŞİF OLURSA ORASI DA TÜRKİYE'YE BAĞLANIR'

İsrail gazının, Avrupa için Rus gazına alternatif olmasının imkânsız olduğunu da söyleyen Akyener, "Sadece İsrail’in ihraç potansiyeli, yıllık ortalama 5-7 milyar metreküp. Bu düşük bir rakam ama İsrail’in deniz alanlarında potansiyel var. Sismik aramayla tespit edilmiş yapılar söz konusu. İsrail, bunlar için yatırımcı arıyor. İhracat için Türkiye gibi bir markete erişim olursa, İsrail bu alanlara yatırımcı bulur ve yeni keşifler de yapılır. Öte yandan, Kıbrıs’ın güneyindeki sahalarda da bir formül geliştirilebilirse 20 milyar metreküp de oradan gelir. Bunun yanı sıra Lübnan da bölgede kilit ülke konumunda. İleride Lübnan’da bir keşif olursa, orası da Türkiye’ye bağlanır" diye konuştu.

'TÜRKİYE'YE KARŞI YÜRÜTÜLEN YALNIZLAŞTIRMA POLİTİKASI ÇÜRÜMÜŞ OLDU'

Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın çeşitli boyutları olduğuna dikkat çeken Akyener, "Türkiye, bu yakınlaşma ile Doğu Akdeniz’de kendisine karşı oluşturulmuş bloku parçalamış oldu. Türkiye’ye karşı yürütülen yalnızlaştırma politikası çürüdü. Türkiye ve İsrail, burada bazı bölgesel ihtilafların çözümüyle alakalı birbirine destek olabilir. Ankara, Kıbrıs sorununun çözümüyle alakalı bir destek alabilir, Türkiye de İsrail’e, Lübnan ile arasındaki problemin, deniz ihtilafının çözümünde destek olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde "Gazı bulduktan sonra eğer pazarlara ulaştıramıyorsanız ekonomik olarak faydası yok demektir. Onun için de pazarlara gidebilecek en kısa, ekonomik ve hızlı yol Türkiye'den geçiyor. Şu anda en ekonomik güzergah Türkiye gözüküyor" açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!