Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye'yi rüzgar uçurdu güneş ısıttı! Temiz enerjide şaşırtan rakamlar...

Türkiye'yi rüzgar uçurdu güneş ısıttı! Temiz enerjide şaşırtan rakamlar...

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneşe ağırlık veren Türkiye emeğinin karşılığını fazlasıyla alıyor. 100 bin megavata ulaşan toplam kurulu gücün çok önemli bir kısmı bu iki güçten geliyor.

Ekonomi

23.01.2024, 18:29

Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki atılımları sonuç verdi. Toplam kurulu gücün 100 bin MW (megavat) seviyesine yaklaştığı şu günlerde Türkiye'nin rüzgar enerjisinden aldığı pay yüzde 10,2'ye ulaştı. İlk rüzgar santrali 1998 yılında sadece 1,5 megavatlık kapasitesiyle İzmir'in Çeşme ilçesine kurulmuştu. 2021 sonuna gelindiğinde bu rakam 270 santraldeki 4 binin üzerinde türbinle toplam 10 bin 500 megavatı buldu. 

Akaryakıta zam kapıda! Benzin, motorine indirim ya da zam var... Haberi Görüntüle

GÜNEŞ PANELLERİ HIZLA GELİYOR

Temiz enerji konusunda güneş panelleri de rüzgarla yarış halinde. Başta Konya'nın Karapınar ilçesine kurulmakta olan dev güneş santrali olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında elektrik üreten paneller, ülkenin güneş enerjisinde kurulu gücünü 7 bin 435 megavata ulaştırdı. Bu rakam, güneşin toplam kurulu güç içerisinde yüzde 7,5'lik paya sahip olduğunu gösteriyor. 

Emeklilere 11.000 TL seyyanen zam! SGK uzmanı tarih vererek müjdeyi... Haberi Görüntüle

KAPASİTE SADECE 5 YILDA 3 KAT ARTTI!

Rüzgar ve güneşte dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergileyen Türk enerji sektörü, 2015-2020 döneminde rüzgar türbini-güneş paneli kapasitesini tam 3 kat artırdı. 2015'te bu iki enerji çeşidinin toplam kurulu güçteki payı yüzde 4 iken, 2021 sonuna gelindiğinde bu oran yüzde 12'yi geçti. Rüzgar ve güneşte dünya ortalaması yüzde 9,5 seviyesinde bulunuyor. 

Peş peşe gelen zamlardan sonra sürücüleri rahatlatacak haber! Akaryakıta yeni... Haberi Görüntüle

ABD, FRANSA VE BREZİLYA'YI GERİDE BIRAKTIK

Yakaladığı ivmeyle birlikte Türkiye, G20 ülkeleri arasında rüzgar ve güneşten en fazla elektrik üretimi gerçekleştiren 5. ülke olarak ABD, Fransa, Brezilya gibi ülkeleri geride bırakmayı başardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 yılında 7 bin 591 megavat olan rüzgar kurulu gücünün sadece 2 yılda 3 bin megavat artırıldığını ve 10 bin 500 megavat seviyesini yakaladığını belirtiyor. 

Kakao fiyatı rekora koşuyor! Bakırı geçerek o rakama ulaştı Haberi Görüntüle

2030'A GELMEDEN İKİ KATINA ÇIKARIZ

Rüzgarda kurulu güç seviyesi her geçen gün artarken sektör temsilcileri, 2030'a gelmeden kapasitenin 10 bin megavattan 20 bin megavata ulaşmış olacağını belirtiyor. Türkiye'de rüzgar türbinleri sadece iç piyasa için değil ihracat için de önemli bir gelir kalemine dönüştü. Yüzde 65 yerlilik oranıyla yurtiçinde üretilen rüzgar türbinlerinin yaklaşık yüzde 80'lik kısmı yurtdışına satılıyor. Rüzgar enerjisi sektöründe 15 bin kişi çalışıyor. Sektör 6 kıtada 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 

Peş peşe gelen zamlardan sonra sürücüleri rahatlatacak haber! Akaryakıta yeni... Haberi Görüntüle

HES VE BARAJLAR EKLENDİĞİNDE YÜZDE 53!

Rüzgar ve güneşle birlikte diğer yenilenebilir enerji türleri dahil edildiğinde (jeotermal, biyokütle, baraj, HES) 'temiz enerji'nin toplam kurulu güç içerisindeki payının yüzde 53,1 seviyesine ulaştığı görülüyor. Elektrik üretiminde kullanılan diğer yakıt türleri ise (kömür, doğalgaz, LNG, fuel oil) yenilenebilir haricindeki kurulu gücü oluşturuyor. Elektrik kaynaklarına 2023 yılında nükleer santral de eklenecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading