• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.379

Türkiye'yi devler ligine sokan rezerv! Oluk oluk petrol fışkırıyor!

Türkiye'yi devler ligine sokan rezerv! Oluk oluk petrol fışkırıyor!

Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdüren Türkiye, yatırımlarının meyvesini almaya devam ediyor. Türkiye'yi devler ligine sokan Gabar petrolünün yıllık ekonomik değeri 2 milyar doların üzerinde hesaplanırken, toplam rezervi 25 yılı garantilediği ifade edildi.

Türkiye'nin petrol merkezi Gabar, Türkiye'ye umut vermeye devam ediyor. İlk sondaja 1934'te Baspirin-1 kuyusuyla ev sahipliği yapan Şırnak, Gabar'da yapılan rezerv keşifleriyle petrol şehri olarak anılmaya başlandı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK KEŞFİ

Gabar'daki rezerv açılan üretim kuyularıyla 2022 sonlarında üretime alınırken, Nisan 2023'te Şehit Aybüke Yalçın Sahası'nda 41 API gravite değerine sahip 600 milyon varillik petrol rezervi bulunduğu açıklandı ve aynı ay deneme üretimlerine de başlandı. Söz konusu keşif Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olarak kayıtlara geçti.

"2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" verilerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığına göre keşfedilen petrol rezervlerinin toplamı 867 milyon varile ulaştı.

Türkiye'nin en verimli petrol sahası konumunda bulunan Gabar, Türkiye'nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamayı hedefliyor. 

DIŞA BAĞIMLILIK AZALIYOR

Türkiye'nin yerli petrol üretiminin tüketimin yüzde 15'inden fazlasını karşıladığı değerlendiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Gabar sahasında yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan üretim sayesinde petrol ithalatı da azalıyor.

Gabar'da petrol üretiminin bu yıl 100 bin varile ulaşması planlanıyor. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalarla sahada işletilen toplam kuyu sayısı 99'a ulaştı. Keşifler, Şırnak'ın kalkınmasında da önemli rol oynuyor. Bölgede yapılan yatırımlarla 540 kilometreyi aşan yol ağı hayata geçirilirken, 3 bin 200'ü aşkın personel istihdam edildi.

25 YILLIK PETROL ÜRETİMİNİ GARANTİLEDİ

Şırnak, petrol üretiminin getirdiği yatırımlar sayesinde göç alan bir şehir haline geldi. Gabar'da öngörülen 25 yıllık petrol üretimi takvimi sayesinde istihdamda artış ve ekonomik kalkınmanın uzun yıllar devam etmesi bekleniyor.

Türkiye'nin petrol sektöründe lider olan TPAO da Gabar keşiflerine yenilerini eklemek için çalışmalarına aralıksız sürdürüyor. Şirketin planlamasına göre, Gabar çevresindeki bölgeler ve çeşitli illerde aramalar sürecek ve bu yıl karada 269, denizde 10 kuyu kazılacak.

Gabar'da petrol üretiminin yerli teknolojiyle yapılması konusunda adımlar atılırken, bu kapsamda yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Petrotek Global firması tarafından Konya'da üretilen ve 5 bin metre derinliğe sondaj yapma kapasitesi bulunan "TP1500" model 2 kule kullanıma alındı. Kulelerin Koca Yusuf adlı ilk ürünü Gabar'a sevk edilirken, "Seyit Onbaşı" adı verilen 2. ürünü ise Diyarbakır'a gönderildi.

Avatar
Ozan KOLTUK