banner2

Türkiye şahlandı! Avrupa resesyona girdi! Batı ekonomisinde çakıldı

Türkiye yeni dönemde Türkiye Yüzyılı'nda ekonomide şahlanış dönemine geçti. Türkiye, ilk çeyreğinde yüzde 4'lük bir büyüme kaydederken, Euro Bölgesi ekonomisi, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 daralarak, teknik olarak resesyona girdi.

Ekonomi 08.06.2023, 17:55 08.06.2023, 19:39
Abone ol
Türkiye şahlandı! Avrupa resesyona girdi! Batı ekonomisinde çakıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yeni bir döneme merhaba diyen Türkiye ekonomide zirveye emin adımlarla tırmanmaya devam ediyor. İlk çeyrekte yüzde 4'lük büyüme kaydeden Türkiye ileriye dönük projeleri ile dünyanın ekonomi merkezi olma yolunda istikrarını sürdürdü.

AVRUPA BATTI

Avrupa İstatistik Ofisi Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin 2023 yılı ilk çeyrek büyüme oranlarına ilişkin verileri güncelledi. Güncellenen verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 azaldı. Öncü verilerde, Euro Bölgesi’nin çeyrek bazda yüzde 0,1 yıllık bazda da yüzde 1,3 büyüdüğü öngörülmüştü. Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 daralmıştı. Böylece ilk çeyrekteki yüzde 0,1 daralmanın ardından bölge ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilen teknik resesyona girmiş oldu.

AB'NİN BÜYÜME ORANI DA DÜŞTÜ

Piyasa beklentileri ekonominin çeyreklik bazda sabit kalması, yıllık bazda yüzde 1,2 büyümesi yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentilerinin altına gerçekleşti. AB'de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 1 arttı.

AB'nin büyüme oranı öncü verilerde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 1,2 olarak açıklanmıştı. Böylece, son verilerde AB büyüme oranı da düşürüldü. GSYH, ilk çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla İrlanda'da yüzde 4,6, Litvanya'da 2,1, Hollanda'da 0,7, Estonya'da 0,6, Malta'da 0,5, Almanya ve Macaristan'da 0,3, Yunanistan'da yüzde 0,1 azaldı. GSYH, geçen yılın aynı dönemine göre Estonya'da yüzde 3,7, Litvanya'da 2,7, Macaristan'da 1,1, Almanya'da 0,5, Finlandiya, Lüksemburg ve Çekya'da 0,4 ve İrlanda'da yüzde 0,3 düştü.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!