Yandex Metrica

Türkiye o ihalede Çin'i yendi: 368 km için 1,9 milyar dolar!

Türkiye o ihalede Çin'i yendi: 368 km için 1,9 milyar dolar!

Türk şirketlerinin Afrika'daki dev yatırımları devam ediyor. Yapı Merkezi, Tanzanya'da Çinli şirketten daha uygun bir fiyat vererek 368 kilometrelik demiryolu ihalesini kazandı.

Ekonomi

15.04.2024, 22:49

Türkiye, Kara Kıta'da oluşturduğu diplomatik ağ ve yatırımlarla etki alanını genişletiyor. Yüzlerce Türk şirketinin faaliyetleriyle kalkınan ülkelere şimdi Tanzanya eklendi. Uluslararası müteahhitlik firması Yapı Merkezi, Tanzanya'nın Hint Okyanusu kıyısında bulunan ticaret merkezi Darüsselam'ı Mwanza kentine bağlayacak olan 368 kilometrelik demiryolu ihalesini kazandı. 

7 istasyonlu demiryolunun Doğu Afrika'nın en hızlı tren kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor. Sinyalizasyon, iletişim ve elektrik hatları da dahil olmak üzere toplam inşaat süresi 46 olarak planlandı. 

Ülkedeki 705 kilometre uzunluğundaki demiryolu projesinin birinci ve ikinci fazını tamamlayan Yapı Merkezi, 368 km'lik üçüncü etapta ihaleyi üstlenmesinin ardından şimdi de dördüncü etap için kolları sıvadı. Bu konuda Tanzanya yetkilileriyle görüşmeler sürüyor. 

Nikkei Asia gazetesine konuşan Yapı Merkezi Başkanı Başar Arıoğlu, "Tanzanya yetkilileri birinci ve ikinci aşamadaki kalite, hız ve titiz çalışmalarımızdan memnun kaldı. Dördüncü etap için yakında anlaşma imzalamayı umuyoruz" diyor. 

Kara Kıta'da Çin'le rekabet etmenin güçlüğüne dikkat çeren Arıoğlu, Çinlilerin bazı ihaleleri alabilmek için maliyetin altında fiyatlar sunabildiklerine işaret ediyor. Diğer yandan Afrika ülkeleri, artık Türk şirketlerinin alışık olduğu kamu-özel sektör ortaklığı programları kapsamında projeler gerçekleştirme eğiliminde. Formatın Çin tarafından tercih edilmemesi Türk firmaları için de avantaj oluşturuyor.

Projenin ilk fazı kapsamında Yapı Merkezi tarafından nehir üzerine inşa edilen Nkrumah Köprüsü.

Demiryolu ihalesinin 3. fazında Çin'den daha cazip fiyat vererek 1,9 milyar dolara bu ülkeyle anlaşan Yapı Merkezi, 5. faz için açılan ihalede ise Çin'in agresif bir tavırla 1,3 milyar dolarlık teklifi karşısında ihaleyi kaybetmiş. Ancak sözkonusu durum, dev Türk şirketi için sorun teşkil etmiyor. 

Yapı Merkezi'nin 3 kıtada 62 ayrı projede 3 bin 800 kilometrelik demiryolu yapım tecrübesi bulunuyor. Şirket halen Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Cezayir, Fas ve Sudan'da çeşitli projeleri tamamlamak için gece gündüz çalışıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading