Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'da vergi avantajı! Meclis'te özel düzenleme yapıldı

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'da vergi avantajı! Meclis'te özel düzenleme yapıldı

Kamu çalışanı ve emekli aylıkları için yapılacak düzenlemede TOGG'un araçlarının satışını desteklemek için de ÖTV düzenlemesine gidildi. Buna göre yerli otomobil TOGG'un satış fiyatının belirlenmesinde özel bir vergilendirme sistemine gidilecek.

Ekonomi

23.01.2024, 19:29

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un fiyatına etki edecek yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ÖTV alınmayan elektrikli otomobillerde yüksek fiyatlı araçlar dikkate alındığında rekabet zedelendiği için 2021 yılında bu uygulamaya son verildiğini anımsattı. 

Elitaş, bu durumun yerli otomobil üretimini olumsuz etkileyeceğini bu nedenle ÖTV indirimine gittiklerini belirtti.

TOGG ve Ticaret AŞ ile 2020 yılında imzalanan protokolde 2023 yılında 500 adet C-SUV alımıyla başlamak üzere, toplam 9 bin 500 adet C-SUV, 15 bin 750 C-Sedan ve 4 bin 750 adet C-MPV/VAN alımı planlanmıştı. 

Emekli kartı nedir? Emekli kartı avantajları neler, nerelerde kullanılır? Emekli... Haberi Görüntüle

ŞARJ İSTASYONLARI HAZIRLANIYOR 

Diğer yandan TOGG 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken, şarj istasyonları ile ilgili çalışmalara da hız verildi. EPDK'nın verdiği şarj altyapısının gelişimi için verilen şarj ağı işletmeci lisansları ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları araçlarını şarj etmede sorun yaşamayacak.

Emekli kartı nedir? Emekli kartı avantajları neler, nerelerde kullanılır? Emekli... Haberi Görüntüle

908 BİN TL'YE ÇIKABİLİR 

Açıklanan yeni ÖTV oranı ve matrah limitleri TOGG’un satışa sunacağı ilk model C-SUV’un fiyatıyla ilgili de önemli ipuçları verdi.

Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL'lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor. Bu rakam da Togg CEO'su Gürcan Karakaş’ın sık sık vurguladığı "Mevcut içten yanmalı C-SUV’larla rekabetçi bir fiyat olacak" sözleri ile bağdaşıyor. 

Fahiş fiyata ve stokçulara geçit yok! Ticaret Bakanlığı fırsatçılara ceza... Haberi Görüntüle

YÜZDE 60'LIK VERGİ YÜZDE 10 OLACAK

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda teklif edilen kanun değişikliğinin Togg ve diğer elektrikli otomobilleri nasıl etkileyeceği ise otomobillerin ürettiği güce göre değişecek.

Eğer kanun teklifi yasallaşırsa, hali hazırda tüm versiyonları yüzde 60'lık ÖTV dilimine giren Togg'un, arkadan itişli (RWD) versiyonlarının yüzde 10, tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemine sahip versiyonlarının ise yüzde 50 ÖTV'lik dilime girmesinin önü açılacak.

Altın yön bulmaya çalışıyor! Altın haftaya nasıl başladı? İşte 25... Haberi Görüntüle

5 MODEL ÇIKACAK 

C segmentindeki SUV’un ardından yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Takip eden yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading