Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye'nin en kaliteli bor madeni o ilçede! Dünyaya 500 yıl yetecek

Türkiye'nin en kaliteli bor madeni o ilçede! Dünyaya 500 yıl yetecek

Dev bor rezervlerine sahip olan Türkiye, yaklaşık 550 yıllık bor rezervini de elinde bulunduruyor. Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Nazlı Akçamlı Kaya, "Dünyanın yüzde 76 bor rezervini elinde bulunduran Türkiye, savunma ve hava sanayiinde hızla ilerliyor. Türkiye, yaklaşık 550 yıllık bor rezervini de elinde bulunduruyor. Bursa'nın Kestelek bölgesinde ise bu rezervin 5,5 milyona sahip olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:59

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki bor karbür tesisi, bor madeninin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Başta savunma sanayii olmak üzere birçok sektörde kullanılacak olan bor madenin çıkarıldığı Eskişehir Kırka, Bursa Kestelek, Balıkesir Bigadiç ve Kütahya Emek bölgeleri dikkat çekti.

Türkiye'de yaklaşık 3,3 milyar ton bor rezervinin olduğu açıklanırken, bu rezervin 5,3 milyon tonunun ise Bursa il sınırları içerisinde olduğunu belirtildi.

81 ilde 1271 personel alımı başladı! Gelir İdaresi Başkanlığı başvuruların... Haberi Görüntüle

''DÜNYADAKİ BOR REZERVLERİNİN YÜZDE 76'SI TÜRKİYE'DE''

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Kestelek Mahallesinde Eti Maden tarafından çıkarılan bor konusunda açıklamalarda bulunan Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Nazlı Akçamlı Kaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada lu ifadeleri kullandı;

“Türkiye için bor gerçekten önemli bir mineral. Çünkü dünyadaki bilinen bor rezervlerinin yaklaşık olarak yüzde 76'sı Türkiye'de yer alıyor ve borun teknolojik olarak kullanımı da giderek yaygınlaşıyor. Çünkü şu ana kadar Türkiye bor uç ürünleri açısından bor oksit ve borikasit üretimi yapıyordu. Dolayısıyla bor karbür üretimine başlayarak önemli bir adım daha atmış oldu. Türkiye'de bor madenleri Eti Maden İşletmeleri tarafından işletiliyor. Bunlarda 4 ana sahada yürütülüyor. Bunlara baktığımız zaman Eskişehir Kırka, Bursa Kestelek, Balıkesir Bigadiç ve Kütahya Emek bölgelerinde gerçekleşiyor” 

Tarım Kredi Kooperatif Ramazan kolisi fiyatı ne kadar? 2024 Tarım... Haberi Görüntüle

Migros Ramazan kolisi fiyatı ne kadar? 2024 Migros Ramazan kolisinin... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE'DEKİ CEVHERLER OLDUKÇA KALİTELİ''

Türkiye'nin bor rezervleri yaklaşık olarak 3,3 milyar ton civarında olduğunu ifade eden Nazlı Akçamlı Kaya, “Genel olarak rezervlerimiz kolemanit, tinkal borax, üleksit dediğimiz tipte, bunlar sodyum ve kalsiyumdan oluşmuş borat hidratlı bileşiklerdir. En yaygın tip şu an için kolemanit esaslı cevherlerdir. Bunların bor oksit içeriği yüzde 50,8'dir. Dolayısıyla hem tenor olarak hem de bulunan rezerv açısından Türkiye'deki cevherlerin oldukça kaliteli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Akaryakıta zam kapıda! Benzin, motorine indirim ya da zam var... Haberi Görüntüle

“BURSA'NIN KESTELEK İLÇESİNDE 5,5 MİLYON TON BOR REZERVİ VAR''

Bursa Kestelek bölgesinde, yine kolemanit esaslı cevherler olduğuna değinen Doç. Dr. Kaya, “Rezervlerimizin 5 ila 5,53 milyon tonu Bursa'nın Kestelek bölgesinden çıkartılıyor. Bor karbürü aslında bir ileri teknoloji olarak sarf malzemesi olarak söyleyebiliriz. Çünkü bir toz olarak üretiliyor ve sinterleme yoluyla son şekli veriliyor. Kullanım alanları olarak bakıldığında, balistik zırh en bilinenleridir. Dolayısıyla savunma sanayii için kritik öneme sahip” diye konuştu.

2024 Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Ramazan Bayramı'nda Osmangazi... Haberi Görüntüle

''EN HAFİF ÜRÜN İLK SIRADA''

Özellikle hafifliğiyle öne çıkan bor karbür, yoğunluk olarak 2,5 gram santimetre küp olduğunu belirten Kaya, “Ayrıca 3. en sert malzeme ve insan eliyle sentetik olarak, en fazla üretilen malzeme grubudur. Bunlar dışında sert aşındırıcı malzeme olarak sanayide, ileri teknoloji uygulaması olarak nükleer radyasyon kalkanlama uygulamalarında ve durdurma çubukları olarak kullanım özellikleri vardır. Bor mineralleri içerisinde en yaygın olanı kolemanittir. Türkiye'de özellikle Emet, Bigadiç ve Kestelek yataklarında, Dünya'da ise Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunur” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dünya bor pazarının yaklaşık yüzde 62'sine hakim olduğu uzmanlar tarafından ifade edilirken, 1954 yılından beri bor madeni çıkartılan Kestelek bölgesinin Türkiye'nin en kaliteli bor madeni olduğu da açıklandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading