Yandex Metrica

Türkiye enerji üssü oluyor! Kazak petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından akmaya başladı

Türkiye enerji üssü oluyor! Kazak petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından akmaya başladı

Rusya-Ukrayna savaşının ardından alternatif enerji kaynaklarına yönelen Avrupa ülkeleri Türkiye üzerinden Kazak petrolü ile ihtiyaçlarını karşılayacak. Kazak petrolü

Ekonomi

23.01.2024, 22:20

Son 20 yıldır ham petrol ihracı için Rusya'nın Novorossiysk Limanı'nı kullanan Kazakistan, Azerbaycan merkezli SOCAR şirketi aracılığıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) üzerinden petrolünü dünyaya pazarlayacak. 

Geniş petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olan Kazakistan, yeraltı kaynaklarını dünyaya Türkiye üzerinden ulaştırmaya karar vermişti. 

İmzalanan protokolün ardından Azerbaycan merkezli SOCAR şirketi ile işbirliğine giden Kazakistan petrolünü dünyaya pazarlamak için Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattını tercih etmişti.

Altın kanatlanıp uçtu! 11 Nisan Perşembe 2024 gram ve çeyrek altın fiyatlarında son durum... Altın kanatlanıp uçtu! 11 Nisan Perşembe 2024 gram ve çeyrek... Haberi Görüntüle

YILLIK 1,5 MİLYON TON

Türkiye'yi küresel bir enerji üssüne dönüştürecek olan adımlardan biri olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının Kazak petrolü ile daha da ilgi odağı olması bekleniyor. Özellikle Batı ülkelerine ihracatı söz konusu olan Kazak petrolünün yılda 1,5 milyon ton ve günlük 30 bin varil ham petrol olacak şekilde dünyaya pazarlanması planlanıyor. Kazakistan ayrıca Gürcistan'ın Supsa Limanı üzerinden yılda 3,5 milyon ton ham petrolü ihraç edecek. 

Ukrayna-Rusya savaşının ardından Avrupa ülkelerinin Rusya'dan doğalgaz ve petrol ihracatını sınırlaması Kazak petrolünü daha da değerli hale getirmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading