Yandex Metrica

Türkiye'de muhalifleri yüzde 21,7'lik büyüme bile sevindiremedi

Türkiye'de muhalifleri yüzde 21,7'lik büyüme bile sevindiremedi

Kimi 'baz etkisi' dedi, kimi 'halka yansımadı'. Bazısı TÜİK'in yalan söylediğini iddia etti, kimi ise rekor büyümenin 'vatandaşı yoksullaştırdığını' savundu. Türkiye'de muhalifler, yüzde 21,7'nin iyi bir şey olduğunu söyleyemiyor.

Ekonomi

23.01.2024, 17:55

Ekonomideki olumlu veriler Türkiye'de birtakım gazeteci ve iktisatçıyı mutlu etmeye yetmedi. Yüzde 21,7'lik büyüme oranıyla ikinci çeyrekte dünya ikinciliğini elde eden hükümet, muhalif medyayı yine memnun edemedi. 

Ekonomik büyümenin 'baz etkisi'nden, yani bir önceki yılda pandemi nedeniyle meydana gelen küçülmeden kaynaklandığını iddia eden ekonomist Mahfi Eğilmez, 'büyümenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile desteklenmezse bir anlam ifade etmeyeceğini' savundu. 

Kişisel blog sitesindeki yazısında asıl büyüme rakamı için bir yıllık değerlere bakılması gerektiğini ifade eden Eğilmez, senelik büyümede rekorlara AK Parti iktidarının değil, tek parti CHP'sinin imza attığını yazdı. Eğilmez, 2. Dünya Savaşı sonrası 1946 yılındaki yıllık büyüme oranının yüzde 31,9 olduğunu dile getirdi. 

TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyor TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye... Haberi Görüntüle

EH.. ZARARIMIZI KARŞILADIK 

Eğilmez, yine de 2020 yılının 2. çeyreğindeki -10,4'lük küçülmeye karşın bir sene sonra yüzde 21,7'ye imza atmasıyla Türkiye'nin kayıplarını fazlasıyla karşıladığını itiraf edebildi. Eğilmez yazısını şu cümlelerle tamamladı: 

"Özetle söylemek gerekirse; Türkiye, iyi bir geri dönüşle 2020 yılının ikinci çeyreğinde karşılaştığı kaybı bu yılın ikinci çeyreğinde fazlasıyla geri almıştır. Buna karşılık bu toparlanmada baz etkisinin büyük rolü olduğu ve diğer ekonomilerin de yaşadıkları küçülmeyi aynı yolla telafi ettikleri bir gerçektir. Bununla birlikte Türkiye için asıl olan yüzde 5 dolayında bir büyüme oranını sürdürülebilir kılmak ve ondan da önemlisi ekonomik büyümeyi demokrasiyi geliştirmek, hukukun üstünlüğünü geçerli kılabilmek ve çok daha iyi ve kaliteli bir eğitimi sağlamak gibi gelişme parametreleriyle destekleyebilmektir. Büyüyen ama gelişemeyen bir ekonomi er ya da geç kazanımlarını yitirmek gerçeğiyle karşılaşır."

Ons ve gram altında yeni rekor! Bayram tatili dinlemeyip artmaya devam etti: İşte güncel rakamlar Ons ve gram altında yeni rekor! Bayram tatili dinlemeyip artmaya... Haberi Görüntüle

O DA BİR ŞEY Mİ CANIM!

Ehliyetinizi kaptırmayın! Yeni uygulamadan haberi olmayanlar yanılıyor: 15 gün şartına dikkat! Ehliyetinizi kaptırmayın! Yeni uygulamadan haberi olmayanlar yanılıyor: 15 gün şartına... Haberi Görüntüle

DÜNYADA HER ÜLKE BÜYÜYOR...

"Büyüme rakamı bir şey değil, pandemi sonrası dünyada her ülke büyüdü" diyen ekonomistlerden Güldem Atabay ise karşılaştırılması gereken ana unsurun geçen yılki rakamlar değil, bir önceki çeyrek verileri olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin 2021 ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekte yüzde 0,9 büyüdüğünü yazan Atabay, gerçek büyüme rakamının bu olduğunu ileri sürdü. 

Muhalif iktisatçılardan Atilla Yeşilada'nın gündeminde de büyüme rakamları vardı. İşgücü ödemelerinin milli gelirdeki payının düştüğünü, ekonomik toparlanma döngüsünün de 'K' şeklinde olduğunu yazan Yeşilada, K döngüsünün 'yoksullaştırıcı büyüme'yi ve 'parazit kapitalizmi'ni ifade ettiğini savundu. 

Cumhuriyet gazetesi ise büyümeye sevinemeyenlerin başında geldi. İşsizlik, borç ve enflasyonun tırmandığı bir ortamda yüzde 21,7'lik oran açıklandığına dikkat çeken Cumhuriyet, haberi 'Yoksullaştıran büyüme' başlığıyla duyurdu. Rekor büyümeyi yine 'baz etkisi'ne bağlayan gazete, ekonomideki olumlu rakamların emekçiye, yoksula yansımadığını ileri sürdü. 

Gelişmeyi en dramatik şekilde duyuran gazete ise Sözcü oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine şüpheyle yaklaşılması gerektiğini ifade eden Sözcü, rekor büyümeyi okuyucularına şöyle duyurdu: "Açıklamalarına şüpheyle bakılan TÜİK, 2021'in 2. çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdüğümüzü duyurdu. Ancak vatandaş hissetmedi. Uzmanlar, 'Türkiye, yoksullaştıran büyüme ile boğuşuyor' dedi."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading