Türk pazarına girmek için 100 milyon doları gözden çıkardılar: Körfez ülkesinden dev Türkiye adımı

Türk pazarına girmek için 100 milyon doları gözden çıkardılar: Körfez ülkesinden dev Türkiye adımı

Körfez ülkesi Türkiye pazarına girmek için servet ödeyecek! Suudi İhracat-İthalat Bankası (Suudi Exim), Türkiye pazarına petrol dışı ihracatı genişletmeyi amaçlayan Ziraat Bankası'na 100 milyon ABD doları tutarında kredi limiti sağladı. 

Suudi Arabistan Türkiye pazarına girmek için 100  milyon doları gözden çıkardı! İhracat kredi kurumu genel müdürü Saad bin Abdulaziz Alkhalb, Suudi Arabistan'ın ekonomisini çeşitlendirme ve petrol dışı ihracatı GSYİH'nın %50'sine çıkarma çabalarını sürdürdüğü bir dönemde anlaşmayı 17 Mayıs'ta İstanbul'da imzaladı. 

İşlem, Saudi Exim'in Suudi Ulusal Bankası ile petrol dışı ihracatı artırmayı amaçlayan iki anlaşma imzalamasından sadece dört gün sonra gerçekleşti. 

Ajans, anlaşmaların Riyad merkezli kredi veren kuruluş için büyük bir murabaha finansman olanağının yanı sıra belgesel krediler için ticari ve politik risk sigortası poliçesinden oluştuğunu ifade ediyor.

ANA PAZAR TÜRKİYE

Suudi Exim, 2020'nin başında faaliyete geçen ihracat kredi kuruluşları arasında nispeten yeni bir kuruluş. Ancak halihazırda 60'tan fazla ülkeye petrol dışı ihracatı artırdı ve geçen yıl Türkiye'yi ana hedef pazarları arasında gösterdi.

ABD ile Arap Dünyası arasındaki ekonomik bağları teşvik eden bir düşünce kuruluşu olan Washington'daki Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü, Nisan ayı raporunda, 2023'te Suudi Arabistan'ın tüm mal ve hizmet ihracatının %33'ünü petrol dışı ürünlerin oluşturduğunu söylüyor.

2018'deki %26 seviyesinden ancak petrolün “baskın ekonomik güç” olmaya devam ettiğini belirtiyor. 

İLK İMZA 2022'DE ATILDI

Bu yılın Ocak ayında Suudi Exim, Pakistan'ın Bank Al Habib'ine, yine petrol dışı ihracatın artırılmasına destek amacıyla 25 milyon ABD Doları tutarında bir ticaret finansmanı kredi limiti uzattı. 

Tesis, İslam Kalkınma Bankası'nın ticaret finansmanı kolu olan İslam Ticaret Finansmanı Kurumu ile ortaklaşa düzenlendi ve iki kurum arasında 2022'de imzalanan çerçeve anlaşmasına dayanıyor.