Türk mühendislerden mucize buluş: Yeni bir yakıt türü keşfedildi: Motorinden yüzde 70 daha uygun

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Türkiye, enerji bağımsızlığına yönelik dev adımlar atmaya devam ediyor. Öyle ki Türk mühendisler motorinden yaklaşık yüzde 70 daha ucuz olan bir yakıt türü geliştirdi.
Türkiye'de ciddi rakamlara gelen benzin ve motorin fiyatlarına alternatif yollar aranmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sakarya'da hayata geçirilecek yeni bir proje olduça heyecan yarattı.
Atıktan enerji üretme potansiyeline sahip bu proje Ecostep Enerji Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından hayata geçirilecek.
Kurulacak tesis yaklaşık 96 milyon TL'lik bir yatırımla atıktan türetilmiş yakıt (ATY) üretecek.
MOTORİNE RAKİP OLACAK
Son yıllarda peş peşe gelen zamlarla birlikte oldukça yüksek rakamlara çıkan akaryakıt fiyatları, alternatif enerji kaynaklarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Sanayi tesislerinde de yoğun olarak kullanılan karyakıta karşı, Türk mühendislerinin geliştirdiği bu yeni proje büyük heyecan yarattı. Sakarya'da kurulacak tesiste, tehlikeli ve tehlikesiz nitelikteki atıklar fiziksel işlemlerden geçirilerek, istenilen kalori değerine sahip atıktan türetilmiş yakıt (ATY) elde edilecek. Ayrıca, arıtma tesislerinden gelen çamurların da işlenerek ATY ile harmanlanması hedefleniyır.
ÜRETİLEN YAKIT NEREDE KULLANILACAK?
Petrole rakip olarak Ecostep Enerji tarafından üretilecek olan ATY, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan lisans almış çimento fabrikalarına gönderilerek, bu tesislerde ek yakıt olarak kullanılacak.
Bu proje ile birlikte hem atıkların değerlendirilmesi sağlanacak hem de çimento sektöründe fosil yakıt kullanımının azaltılmasına katkıda bulunulacak.
Sakarya'daki tesis yılda 180 bin ton atık kabul kapasitesine sahip. Bu kapasite ile birlikte atıklardan 108 bin ton ATY ve kurutulmuş çamur elde etmesi hedefleniyor.
Öte yandan tesiste tehlikeli ve tehlikesiz baskı tonerleri, boş basınçlı kaplar, atık elektrikli ve elektronik eşyalar ile flüoresan atıklarının da işlenmesi ve atık akümülatörlerin geçici olarak depolanması hedefleniyor.
