Yandex Metrica
SON DAKİKA
Turistlerin Türkiye'de elbise ve ayakkabıya ödediği para: 4,5 milyar dolar!

Turistlerin Türkiye'de elbise ve ayakkabıya ödediği para: 4,5 milyar dolar!

Yılın ilk 9 ayında 39 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye turistlere yönelik satışta da rekorlar kırıyor. Ülkeye alışveriş amacıyla gelen 1 milyon 686 bin kişi giyim ve ayakkabıya tam 4 milyar 500 milyon dolar harcadı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:09

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler turizmde rekorlar kırıldığını gözler önüne serdi. Düşük kur avantajını kullanmak isteyen turistler iç piyasayı dolara boğdu. Ocak-eylül döneminde ülkeye giriş yapan 39 milyon 390 bin turistten 1 milyon 686 bini Türkiye'ye sadece alışveriş amacıyla geldiğini ifade etti. Bu turistlerin sadece giyim ve ayakkabıya harcadığı rakam 4,5 milyar doları aştı. 

Yıl sonu itibariyle alışveriş için gelen turist sayısının 2 milyonu, harcanan tuturaın ise 6 milyar doları aşması bekleniyor.

Ekonomim.com haber portalından Yener Karadeniz'in duyurduğu gelişmeye göre yılın ilk 9 ayında toplam turizm geliri 35 milyar doları aştı. Bunun 4 milyar 502 milyon dolarlık kısmı hızır giyim ürünü ve ayakkabı alışverişinden oluştu. 

Türk turizminin zirve yaptığı 2019 yılında giyim ve ayakkabı harcaması tutarı 4 milyar 929 milyon dolar düzeyindeydi. Yani 2022 yılının ilk 9 ayında ilgili sektörlerde yapılan harcama 2019'un tamamını aşmış oldu. 

Tescilli Markalar Derneği Başkanı İzzet Stamati, "Turist alışveriş oranı yaz aylarına göre düşse de geçmiş yılların aynı dönemine göre artıyor. Turist alışveriş oranı yabancı markalarda yüzde 35'lerde. Bu oran geçen yıllarda yüzde 15-20'leri geçmezdi" diyor. 

Emekli ikramiyesi ödeme takvimi belli oldu! SSK, Bağ-Kur ve emekli... Haberi Görüntüle

YEME-İÇME HARCAMASI 10 MİLYAR DOLAR OLDU

Türkiye'ye gelen turistler yeme-içme masrafına da acımadı. Buna ilişkin toplam harcama yılın ilk 9 ayında 5,5 milyar doları geçti. Sözkonusu kalem 2019 yılının tamamında 6,6 milyar dolar olmuştu. Ancak Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl'e göre bu yıl rakam söylenenden daha yüksek.

Ramazan Bingöl, yeme-içme sektöründe turistlerin harcadığı rakamın 10 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Danışma Kurulu Üyesi de olan Bingöl, şunları söyledi:

"Yaz aylarında yeme içme sektöründe turistin harcama oranı belli yerlerde yüzde 80’lere çıkmış, ortalama da ise yüzde 40 seviyelerine gelmişti. Şimdi sezon bitti ancak daha fazla harcama yapan Arap turistler gelmeye başladı. Sağlık turizmi için gelen yabancılar da burada önemli etken. ABD’de 7 bin dolara yaptıracağı tedaviyi burada 3 bin dolara yaptırıyor ve aradaki 4 bin doları da yine burada perakende sektöründe harcıyor. Bunun etkisini net bir şekilde görüyoruz. Bu yıl perakende sektörünü yabancılar ayakta tuttu. Sezon bitmesine rağmen hala yabancı oranı yeme içme sektöründe geçen yılların iki katı."


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading