Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı Temmuz 2024'te yıllık bazda yüzde 3,4 artarak 15 milyon 889 bin 385 kişiye ulaştı. İnşaat sektörü ise yüzde 8,7’lik artışla tüm sektörler arasında öne çıktı ve 1 milyon 847 bin 922 kişilik istihdam ile en yüksek seviyeye erişti.
Sektörün büyüme ivmesi yalnızca istihdamla sınırlı kalmadı. Gayrimenkul faaliyetleri sektöründe de çalışan sayısı 124 bin 274’e ulaşarak tarihi bir zirveye ulaştı. Bu gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve istihdam açısından inşaat sektörünün önemini bir kez daha ortaya koydu.
Türkiye'den dev hedef: 2030'a kadar üs olacak!SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DEĞERLENDİRMELER
GYODER Başkanı Neşecan Çekici, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde istihdam artışının konut satış verileriyle uyumlu olduğunu belirtti. Çekici, "İnşaat sektöründeki istihdam artışı, Türkiye ekonomisi için önemli bir gösterge. Son iki ayda konut satışlarında yaşanan artış, sektörün canlılığını koruduğunu gösteriyor. Hem çalışan sayısındaki hem de konut satış adetlerindeki pozitif ivme, yeni arz ihtiyacını doğuruyor ve inşaat faaliyetlerini canlı tutuyor." dedi.
Çekici ayrıca, peşinatı olan yatırımcıların, gelecekte beklenen fiyat artışlarından endişe ederek alım yaptığını ve stokların hızla eridiğini ifade etti.
ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte yüzde 10,7 arttıNİTELİKLE BERABER İSTİHDAM DA ARTIYOR
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, inşaat sektöründe yaşanan istihdam artışının, sektörün kurumsallaşma sürecinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Kumova, "Projelerdeki nitelik arttıkça, personel sayısı da buna paralel olarak yükseliyor. 2010-2024 yılları arasında, ruhsat alınan daire sayısına düşen ücretli çalışan sayısı yüzde 60 arttı. Deprem bölgesindeki konut üretimi için ise yaklaşık 200 bin yeni istihdam sağlandı, bu rakam sektörün iş gücünün yüzde 11'ini oluşturuyor." dedi.
Gram altın ne kadar oldu? İşte altında son fiyatlar...İNŞAAT İSTİHDAMINI ARTTIRAN SEBEPLER
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, inşaat sektöründeki istihdam artışının arkasındaki temel nedenlerden birinin, deprem bölgelerinde ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm projeleri olduğunu belirtti. Şişik, "Depremden etkilenen illerde yoğun bir yapılaşma süreci devam ediyor. Hem gayrimenkul hem de altyapı projelerinde ciddi bir hareketlilik var. Kentsel dönüşüm projeleri ise çalışan sayısını artıran bir diğer etken. Ancak sektördeki bu artışa rağmen ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor." şeklinde konuştu.
Şişik, lüks konut projelerinde iyi ustalarla çalışmak için aylarca beklemek zorunda kaldıklarını, bu durumun inşaat maliyetlerini ve süreyi etkilediğini de sözlerine ekledi.
Türkiye'den dev ihracat: Üretmeden 154,7 milyon dolarlık gelir...GAYRİMENKULDE SGK'LI ARTIŞI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, gayrimenkul hizmetleri sektöründe çalışan sayısının uzun süredir 100 binin üzerinde seyrettiğini belirterek, "Sektörde faaliyet gösteren girişimcilerden SGK'liye geçişlerde artış var. Bu durum artan vergi ve işletme maliyetleriyle de ilgili." dedi.
Sıfır kilometre araçlarda artık zorunlu! Yeni sistem devreye giriyorSEKTÖRDE ELEMAN AÇIĞI
Sektörde yaşanan istihdam artışına rağmen, nitelikli eleman bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Özellikle büyük şehirlerde ve yazlık bölgelerde artan inşaat faaliyetleri, nitelikli iş gücüne olan talebi daha da artırdı. Sektör temsilcileri, 2025 yılında daha fazla inşaat projesinin devreye gireceğini ve buna bağlı olarak eleman ihtiyacının da artacağını öngörüyor.
Yorum Yaz