Yandex Metrica

TÜİK nedir, ne işe yarar? TÜİK enflasyonu nasıl hesaplıyor?

TÜİK nedir, ne işe yarar? TÜİK enflasyonu nasıl hesaplıyor?

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) temel amacı, ülkenin ihtiyaç duyduğu yerlerde veri ve bilgilerin, toplanmasını, ihtiyaç duyulan istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını sağlamaktır. Peki; TÜİK enflasyonu nasıl ölçer? TÜİK ne işe yarar? TÜİK kime bağlı olarak çalışır? TÜİK anketi nasıl yapılır? 5429 sayılı kanun nedir? Detaylar haberimizde...,

Ekonomi

05.04.2024, 15:49

TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber iç yapısı merak edilmeye başlandı. İstatistiklerin nasıl tutulduğundan, anketlerin nasıl yapıldığına kadar vatandaşlar birçok sorunun cevabını merak ediyor. Bizler de haberimizde bu soruları cevaplarıyla detaylandırdık.

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına mayıs ayında zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar'dan merak edilen soruya yanıt Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına mayıs ayında zam yapılacak mı? Bakan... Haberi Görüntüle

TÜİK NEDİR?

Türkiye İstatistik Kurumu bilinen adıyla TÜİK, ülkenin ihtiyaç duyduğu yerlerde, veri ve bilgilerin toplanmasını, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapan kurumdur.

TÜİK kişilerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veriler toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline getirir. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.

Aynı zamanda verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı bilgilerini içeren Resmi İstatistik Programı’nı kurum/kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlayarak programda yer alan faaliyetlerin izleme ve değerlendirmesini raporlar.

Ev kadınlarına emekli aylığı yolu açılıyor! Hangi yenilikler yapılacak? İşte kadınlara emeklilik rehberi... Ev kadınlarına emekli aylığı yolu açılıyor! Hangi yenilikler yapılacak? İşte... Haberi Görüntüle

TÜİK ARAŞTIRMALARINA CEVAP VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR MIDIR?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 8. maddesine göre kişi, kurum ve kuruluşlar, kendilerinden istenen veri veya bilgileri, Anayasa’da belirlenen hak ve ödevler çerçevesinde TÜİK Başkanlığı’nın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle sorumludur.

Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024? Yaprak yaş çayın kilosu kaç para? Yaprak yaş çayın kilosu ne kadar, kaç TL oldu 2024?... Haberi Görüntüle

TÜİK KİME BAĞLI OLARAK ÇALIŞIR? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan bir araştırma kurumudur.

19 Nisan piyasalar haftayı nasıl kapattı: Altın, dolar, Euro fiyatlarında son durum ne? 19 Nisan piyasalar haftayı nasıl kapattı: Altın, dolar, Euro fiyatlarında... Haberi Görüntüle

5429 SAYILI KANUN NEDİR?

5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu'nun“ İdarî para cezaları” başlıklı 54. maddesinde, “Sayımlarda geçerli mazereti olmadan verilen görevleri yapmaktan kaçınanlara beşyüz Yeni Türk Lirası idarî para cezası uygulanır.

2024 Kurbanlık fiyatları güncellendi! Küçükbaş ve Büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç TL? 2024 Kurbanlık fiyatları güncellendi! Küçükbaş ve Büyükbaş kurbanlık fiyatları ne... Haberi Görüntüle

TÜİK ENFLASYONU NASIL HESAPLIYOR?

TÜİK tarafından enflasyon iki ayrı endeksle hesaplanır.  Üretici fiyatlarıyla derlenerek hesaplanan endekse üretici fiyatları endeksi (ÜFE) adı  veriliyor.

Tüketiciye satış sırasında derlenen fiyatlar üzerinden hesaplanan endekse ise de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) deniyor. 

Hem devlet hem de şirket enflasyonu aynı şekilde hesaplanıyor. Fakat  TÜİK tarafından yapılan çalışmalar daha fazla emek ve titizlik istiyor.

Bunun nedeni;

Önce bazı anket ve bilgiler kullanılarak hane halklarının harcamalarında yer alan mal ve hizmetlerin neler olduğu ve bunların bütçelerinde ne kadar ağırlık tuttuğu belirlenir. Böylece bu mal ve hizmetlerin ağırlıkları ile yer aldığı bir liste veya sepet ortaya çıkar. Kurum bu temel üzerine çalışmalarını inşa eder.

Oysa bir perakendecinin ürün portföyünün tamamı enflasyon sepetini oluştur. Yani temel hazırdır. Bütün ürünlerin ciro içindeki payları da bellidir. Sadece bilgi sisteminden istemek yeterlidir.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading