Yandex Metrica
SON DAKİKA
TRT Payı nedir, ne kadar? Enerji Fonu Kesintisi ne kadar?

TRT Payı nedir, ne kadar? Enerji Fonu Kesintisi ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan TRT payınının faturalardan kaldırıldığını açıkladı. TRT payı nedir? TRT payı ne kadar? Enerji fonu kesintisi ne kadar? Detaylar haberimizde...

Ekonomi

23.01.2024, 18:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrik faturalarındaki yükselişe müdehale etmek adına TRT payının kaldırıldığını açıkladı. Son düzenleme ile birlikte TRT payı ve enerji fonu kesintileri kaldırıldı. Vatandaşlar: TRT payı ne kadar? Enerji Fonu kesintileri nedir? sorularına yanıt aradı. Detaylar haberimizde...

Altın rekor kırdı! Kuyumcular satacak altın bulamıyor! İşte 14 Mart... Haberi Görüntüle

ELEKTRİK FATURASI TRT PAYI NEDİR?

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun mevcut gider kaleminin karşılanabilmesi adına elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alıyor. TRT payı, faturada yer alan enerji tüketimi bedelinin %2’sine denk geliyor. Sanayi tipi yani üretimde yer alan kullanıcılardan TRT payı alınmıyor.

Kesintinin sona ermesiyle beraber vatandaş her 100 TL’lik bir elektrik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeme gerçekleştirecek.

Ic Enterra katılım endeksinde mi? Ic Enterra hisse fiyatı ne... Haberi Görüntüle

TRT PAYI NE KADAR?

3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu ve 09.07.2008 tarihli 5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 11. maddesinde yer alan kanun tutarı, aylık elektrik tüketim bedelinin %2’si TRT payıdır.

2020 seneside TRT, tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL gelir elde etmişti. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 2’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira gelir sağlamıştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şen açıkladı yanıtladı: Emekliye... Haberi Görüntüle

ELEKTRİK ENERJİ FONU NEDİR?

Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı da aynı hızda artar. Bu nedenle elektrik altyapı yatırımlarının karşılanabilmesi için tüm kullanıcılardan elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilir. Bu oran enerji tüketim bedelinin %0,7’si üzerinden hesaplanmaktadır.

Ic Enterra Yenilenebilir Enerji katılım endeksine uygun mu? Ic Enterra... Haberi Görüntüle

ENERJİ FONU KESİNTİSİ NE KADAR?

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından tespit edilen sektör alt yapı giderlerine ait katkı payı olup, şirketimiz ilgili mevzuat gereği bu bedeli faturalarda göstererek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na bu bedeli aynen aktarmakla yükümlüdür. 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca, aktif enerji tüketim tutarı üzerinden % 0,7 oranında alınan bedeldir. (1 Ocak 2021 tarihi öncesi Enerji Fonu oranı aktif enerji tüketim tutarı üzerinden %1 olarak alınmaktaydı.)

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading