Yandex Metrica

Tekirdağ'da ayçiçeği bereketi! Manzaraya bakan 'yağ fiyatları mutlaka düşecek' diyor

Tekirdağ'da ayçiçeği bereketi! Manzaraya bakan 'yağ fiyatları mutlaka düşecek' diyor

Dünya ayçiçek yağı üretiminin yüzde 5'ini gerçekleştiren Türkiye, geçtiğimiz yıl 2,4 tonla rekor kırmıştı. Üretimin bu yıl daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ayçiçeği deposu Trakya'da tarlalara bakanlar "Yağ fiyatları mutlaka düşecek" diyor.

Ekonomi

23.01.2024, 19:29

Son 20 gündür uluslararası pazarda ayçiçek yağ fiyatlarında gerileme yaşanıyor. Bunun iç piyasada rakamları yüzde 30 düzeyinde aşağı çekmesi beklenirken bir sevindirici haber de Türkiye'nin ayçiçeği deposu Trakya'dan geldi. Tekirdağ'da ayçiçeklerinin açmasıyla tarlalar sarıya boyandı. 

Yağışların bolca yağmasıyla serpilen ayçiçeği fidanları seyrine doyum olmayan manzaralar oluşturdu. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle önlemez bir şekilde yükselen yağın tonu kısa süre öncesine kadar uluslararası piyasada 2 bin 150 doları bulmuştu. 

3 haftalık düşüş sürecinin ardından ayçiçek yağının tonu 1500 dolara kadan indi. Marketlerde fiyatı 200 liraya kadar çıkan 5 litrelik yağ fiyatlarının kısa bir süre içerisinde 150 liraya inmesi bekleniyor. Ayçiçek tarlalarında mahsûlün işlenmesiyle beraber bu rakam daha da aşağı inecek. 

Fahiş fiyatlar için iki bakanlıktan ortak çalışma: Gramaj hilesine ambalaj darbesi geliyor! Fahiş fiyatlar için iki bakanlıktan ortak çalışma: Gramaj hilesine ambalaj... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ NE KADAR?

Türkiye'de 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17'lik artış gösteren ayçiçek yağı rekoltesi 2,4 milyon tona ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. Bu rakamın 2022 yılı için daha da artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye dünyada ayçiçek yağı toplam üretiminin yüzde 5'ini tek başına karşılıyor. 

19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol yüzde 5 düştü 19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol... Haberi Görüntüle

AYÇİÇEK YAĞINDA LİDER ÜLKELER HANGİLERİ?

Bu konuda lider ülkeler ise 24 Şubat'tan beri savaşmakta olan Ukrayna ile Rusya. Sektörün lideri durumundaki Ukrayna 2021 yılında 7,5 milyon tonluk ayçiçek yağı üretirken, Rusya'nın üretimi ise yaklaşık 6 milyon ton olarak gerçekleşti. 

Yağ kullanımında ayçiçeğin payı dünya ölçeğinde yaklaşık yüzde 9 düzeyinde. Ayçiçeği dışında palm yağı yüzde 32, soya yağı yüzde 24, kolza yağı yüzde 10, hayvansal yağlar yüzde 8 ve zeytinyağının da aralarında bulunduğu diğer yağ türleri yüzde 17'lik oranı kapsıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading