Yandex Metrica

TCMB Başkanı Kavcıoğlu enflasyon tahminlerini açıkladı

TCMB Başkanı Kavcıoğlu enflasyon tahminlerini açıkladı

Enflasyon raporuna ilişkin sunumuna başlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini paylaştı.

Ekonomi

23.01.2024, 21:57

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon raporu ile ilgili sunumunu yapmaya başladı.

Aşılamada ilerleme gösteren ekonomilerin iktisadi faaliyette daha güçlü performans sergilediğini kaydeden Kavcıoğlı, küresel enflasyonla alakalı belirsizliklerin piyasalarda oynaklık ortaya çıkardığını ifade etti.

Enflasyon raporuna ilişkin sunum yapan Kavcıoğlu, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hem maliyet hem de talep kaynaklı olarak artıyor. Yükselen enflasyon merkez bankalarının aşırı destekleyici politikalarında daha erken normalleşmeye başlayabileceği beklentisi yaratıyor."

Türkiye'de ilk çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkının sanayi ve hizmet sektörlerinden geldiğini ifade eden Kavcıoğlu "Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ikinci çeyrekte gücünü koruduğunu gösteriyor. Bazı sektörlerdeki tedarik kısıntıları üretimi sınırladı. Salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor" açıklamasını yaptı." dedi.

Yayınlanan son Enflasyon Raporu'nda, enflasyonun 2021 sonunda orta noktası yüzde 12,2 olmak üzere, yüzde 10 ile yüzde 14,4 aralığında gerçekleşeceği öngörülmüştü.

Kavcıoğlu'nun sunumdaki açıklamalarından bazı satır başları:

  • Aşılamada ilerleme kaydeden ekonomilerin kısıtlamaları hafifletere iktisadi faaliyette daha güçlü performans sergiliyorlar. Hizmetler sektörünün de imalat sektöründeki toparlanmaya eşlik ettiği gözleniyor.
  • Küresel piyasalardaki gelişmelerin bir yansımasını da portöy akımlarında gözlüyoruz. Gelişmiş ülkelerde para politikasının ne zaman ve ne ölçüde normalleşeceğine yönelik öngörüler portföy harektleri ve finansal piyasalarda etkili olmayı sürdürecektir.
  • 2021 yılı ilk çeyrekte milli gelir çeyreklik bazda %1,7, yıllık %7 arttı. İktisadi faaliyet bu dönemde geçmiş öngörülerimize paralel gücünü korudu. İlk çeyrekteki büyümede sürükleyici iç talep oldu. Tüketim kaynaklı olarak çeyreklik büyüme sınırlandı, net ihracatın büyümeye katkısı pozitif oldu. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde gücünü koruduğıunu gösteriyor.
  • Veriler ikinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle yüksek oranda gerçekleşeceğini gösteriyor.
Bakan Şimşek: Yatırımcılardan Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var Bakan Şimşek: Yatırımcılardan Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNLERİ

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini açıkladı. Kavcıoğlu, "Enflasyonun 2021 yıl sonunda %14,1 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2022 yıl sonunda %7,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, %70 olasılıkla 2021 yılı sonunda 12,2-16,0, aralığında -orta noktası %14,1- gerçekleşeceğini öngörüyoruz" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading