Yandex Metrica
SON DAKİKA
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: Kendi kendimize yeter hale geleceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: Kendi kendimize yeter hale geleceğiz

Konya Ticaret Odası ve TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde 18’inci Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, "Pandemi ile birlikte ve Ukrayna- Rusya savaşında gördük ki cebimizdeki teknoloji bizi doyurmuyor. Paramız olsa bile istediğimizi alamıyoruz. Mutlak surette kendi ürettiklerimize kavuşabiliyoruz. Eksiğimiz olan üretimle ilgili noksanımız olan ürünlerde de önümüzdeki yıllarda bu noksanımızı, eksiğimizi tamamlayarak kendi kendimize yeter hale geleceğiz." ifadelerini kullandı.

Ekonomi

23.01.2024, 22:06

Tarım ve Orman Bakanı Cahit Kirişçi, Konya Ticaret Odası ve TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde 18’inci Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nı ziyaret etti.

BİM aktüel ürünleri çıktı! 15 Mart BİM'de bu haftaya özel... Haberi Görüntüle

"ÜRETİCİLER ELLERİ ÖPÜLESİ İNSANLARDIR"

Burada  konuşma yapan Bakan Kirişçi, “Malumunuz, Tarım ve Orman Bakanlığı, 150 bine yakın çalışanıyla Türkiye’nin 5’inci büyük bakanlığı. Gerek merkez gerekse taşrada çalışanı olan bakanlığın, Türkiye’de dokunmadığı kesim yok. Üreticilerimiz elbette bizim başımızın tacı. Bitkisel ve hayvansal üretim alanındaki faaliyetleriyle 85 milyonun beslenmesi, giyinmesi ve barınması için gerekli olan temel ihtiyaçları karşılarken, bu ülkedeki 5 milyon mülteciyi de doyurmakta. Pandemi nedeniyle belki turist sayısında azalma olsa da eğer pandemi öncesine dönecek olursak 50 milyonun üzerinde bir turisti de doyuran yine alın ve akıl teri döken üreticilerimizdir. Bu üreticilerimizin ürettiklerini katma değerli hale getiren gıda sanayicilerimizdir, yem sanayicilerimizdir, sulama sistemlerini üretenlerdir. Tıpkı bu yıl olduğu gibi geçmiş yıllarda da ihracatlarıyla bizim bu ürünlerimizi ithal eden ülkeleri doyuran bizim üreticilerimizdir. Bu üreticiler elleri öpülesi insanlardır. Güneşin altında, ahırda, kümeste, ağılda. O kokuyu çeken, onu adeta bir parfüm gibi görmeye başlayan bu ülkenin üreticileridir. Ne kadar müteşekkir olsak azdır” dedi.

Ticaret Bakanlığı'nın onayı alınacak: Ekmek ve simit fiyatı belirlemede yeni... Haberi Görüntüle

"CEBİMİZDEKİ TEKNOLOJİ BİZİ DOYURMUYOR"

Rusya- Ukrayna savaşı sonrası gıdada yaşanabilecek olumsuzluklara da değinen Bakan Vahit Kirişçi şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi ile birlikte ve Ukrayna- Rusya savaşında gördük ki; cebimizdeki teknoloji bizi doyurmuyor. Paramız olsa bile istediğimizi alamıyoruz. Mutlak surette kendi ürettiklerimize kavuşabiliyoruz. Eksiğimiz olan üretimle ilgili noksanımız olan ürünlerde de önümüzdeki yıllarda bu noksanımızı, eksiğimizi tamamlayarak kendi kendimize yeter hale geleceğiz. Temel ürünler için söylüyorum, bunlara 'stratejik ürünler' diyoruz. Bunlar Anadolu tabiriyle un, yağ ve şekerdir. Bunlarla ilgili ham maddeye baktığımızda zaten ne olduğunu anlarız. Bir tarafta hububat, bir tarafta yağlık tohumlar, bir tarafta pancar. Bunun üçü de var mı bu bölgede, var. Allah razı olsun Konyalı hemşehrilerimizden.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz enflasyon için tarih verdi: Düşüşü belirgin şekilde... Haberi Görüntüle

BİM aktüel ürünleri çıktı! 15 Mart BİM'de bu haftaya özel... Haberi Görüntüle

AK PARTİ VE MHP İL BAŞKANLIKLARINA ZİYARET

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeşitli ziyaretler için geldiği Konya'da, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı Mevlana Kültür Merkezi'ndeki makamında ziyaret etti. Kirişci, çiftçiyi ve tarım teşkilatlarını yoran desteklerin çeşitliliğine ilişkin sadeleştirme çalışması yapılacağını söyledi.

Burada Altay'dan çalışmaları hakkında bilgi alan Kirişci, daha sonra AK Parti Konya İl Başkanlığında, partililerle bir araya geldi.

MHP Konya İl Başkanlığını da ziyaret eden Kirişci, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Türkiye'nin genetik kodlarında büyük bir değişim yaşandığını söyledi.

Kirişci, Cumhur İttifakı'nın kıymetli birliktelik ve beraberlik olduğuna değinerek, "Duygudaşlığı belli olan bu iki partinin Cumhur İttifakı adı altında buluşması kıymetliydi. Bu zamana kadar da son derece sevindirici, ülkemiz ve milletimiz için mutluluk verici birlikteliğe imza atıldı. Düzenlemeler yapılırken Meclis'te bunların çok önemli emarelerini, belirtilerini somut olarak bütün aziz milletimiz gördü." diye konuştu.

Elinizdeki dolarları satın, dövizden tamamen çıkın: Ünlü ekonomistler son noktayı... Haberi Görüntüle

CUMHURİYETİN 100. YILININ ÖNEMİ

Cumhuriyetin 100'üncü yılının çok büyük önem arz ettiğinin altını çizen Kirişci, "Cumhuriyetin 100. yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde, Cumhur İttifakı'nın birlikteliğinin yeni bir 5 yılla taçlandırılması, bütün çabamız ve gayretimiz bu olacak. Bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Gram altın sonrası o altında da kıtlık yaşanabilir! Uzman isim... Haberi Görüntüle

PANDEMİ VE SAVAŞ, TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU

Kirişci, son 3 yılda yaşananlarla tarımın stratejik ve vazgeçilemez olduğunun görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu tedarik zincirlerindeki bozulmayla emtia fiyatları, ardından enerji anormal derecede yükseldi. Sanki bu yetmezmiş gibi bir de Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. Tabii ki bu savaş global sıfat taşıdığını gösterdi. Nereye, hangi evrelere ulaşacağını, erişeceğini hiç kimse kestiremiyor. Şimdi sorsam ham petrolün varili ne kadar olacak, bir rakam söyleme şansınız yok. Bunlar bizim bağımlılığımız olan konular. Çünkü bizde petrol yok. İnşallah doğal gazımız 2023'te vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak ama o doğal gazla iş bitmiyor. Diğer petrol ürünleriyle ilgili eksiklerimiz ve bundan dolayı da cari açığımız var."

Dolar alacaklar dikkat! Dev bankadan flaş dolar tahmini: Beklenen seviyeyi... Haberi Görüntüle

"ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİ MUTLAKA KARŞILAYACAĞIZ"

Tarımda petrol ve gübre gibi girdilerde dışa bağımlılığın olduğuna işaret eden Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

"Çiftçiyi de tarım teşkilatlarımızı da yoran bu desteklerin çokluğu ve çeşitliliği, hiç kimsenin de sayamadığı bir boyuta gelmiş olması... Bunlarda bir sadeleştirme yapacağız. Bunu söylerken şunu göz ardı etmememiz lazım. Girdileri konuşacağız ama öbür taraftan ürünün kendisini de bugünkü geldiği noktayı da konuşmamız lazım. Yani TMO'nun 2 bin 250 lira olarak açıkladığı ton fiyatı buğdayın bugün 5 bin liranın üzerinde olduğunu artık herkes biliyor. Şimdi bu tarafa da bakmamız lazım. Ayçiçeği farklı mı, hayır. Pamuk da aynı şekilde. Üreticimizi bu yeni dönemde cesaretlendireceğiz. Daha fazla üretmesini isteyeceğiz. 'Sen üret yeter' diyeceğiz. 'Biz senin alın ve akıl terini mutlaka ziyadesiyle karşılayacağız'. Böyle bir dönemi inşallah birlikte yaşayacağız. Tabii karınca misali, bir yola çıktık. Bu yolda niyetlerimiz önemli ama devamında amellerimiz de üreticimizin, çiftçimizin acılarını, ızdırabını ve yaşadığı birtakım sıkıntıları indirecek cinsten olacak."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading