Tam 700 bin işçi yararlanacak! 2023-2025 dönemi için taşeron, geçici ve belediye şirket işçileri için detaylar belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taşeron, geçici, belediye şirket işçileri ve TYP kadro için gelecek açıklama merak ediliyor. Deprem nedeniyle bir süreliğine ara verilen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleriyle ilgili çalışmalar kaldığı yerden sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,deprem nedeniyle ara verilen toplu iş sözleşmeleri ile ilgili görüşmelerin yeniden başladığını belirtti. Kamuda çalışmayı sürdüren 700 bin işçiyi yakından ilgilendiren zam görüşmeleri ve daha önce açıklanan 50 bin geçici işçinin kadroya alınmasına dair detaylar kesinleşmeye başladı.
700 BİNDEN FAZLA İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç sürüyor.
GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in birlikte hareket ettiği ve işçi kesimini temsil ettiği görüşmeler yeniden başladı. Bu ay itibarıyla tüm sözleşmelerinin yürürlük süresinin dolması sebebiyle sürecin hızlanması için geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileriyle görüşen işçi tarafı, 20 Ocak'ta sundukları taleplere karşı TÜHİS'ten gelecek teklifi beklemeye başladı.
RESMİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Kamu işçileriyle ilgili sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü çalışmamız başlamıştı. Deprem nedeniyle onu askıya aldık ama hiçbir hak kaybı olmayacak şekilde bunu da gerçekleştireceğiz." dedi.
2023-2025 Dönemi Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü İçin Resmi Görüşmeler BaşladıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk-İş heyetini kabul etti.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda işçi ve işveren kesimleri ile birlikte gerçekleştirilen görüşme ile 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren 2023-2025 dönemini kapsayacak olan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne ilişkin çalışmalar resmi olarak başlamış oldu.
TOPLANTILAR SÜRÜYOR
Görüşmelerin ardından açıklama yapan Türkiye İşçi Sendikaları (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, "700 bin kamu işçisi ile ilgili 2023 yılı toplu sözleşme görüşmelerine bugün (20 Ocak) resmen başladık. Bir birde başlayan görüşmelerde yüzde 30 civarında arkadaşımız, üç birde de yüzde 70 civarında 700 bin işçimizin sözleşme görüşmeleri. Ayın 9'unda Bakan Beyle bir toplantı yapmıştık, bugün de ilk resmi toplantıyı işveren temsilcisiyle beraber yaptık.
2023 yılında bizim taleplerimizin başında asgari ücretten sonra özellikle tabanda bir iyileştirme yapmamız gerektiği vardı. 10-15 yıllık arkadaşlarımız asgari ücret seviyesine yaklaştı böyle bir sıkıntımız var. Akabinde bir birden geçerli olmak üzere işçi arkadaşlarımıza refah payı verilmesi, ardından 2023 yılında işçilere verilecek zam ile ilgili bugün Türk-İş adına Komisyon Başkanı Ramazan Bey, Pazartesi günü de bizim dışımızda Hak-İş'ten iki tane genel başkan yardımcısı ile beraber ortak bir toplantı yapacaklar" dedi.
"TAŞERON LAFINI KALDIRMAMIZ GEREKİYOR"
Kamu Koordinasyon Kurulu'nu bir ay önce kurduklarını anımsatan Atalay, şöyle devam etti: Üçüncü toplantıyı arkadaşlarımız bu hafta yaptı.Tabii bunun kadar önemli olan bir konu da taşeronlarla ilgili bir çözüm bulmamız gerekiyor.Hükümetin 2019 yılında 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerle ilgili bize bir sözü var. KİT'ler başta olmak üzere ülke gündeminden taşeron lafını kaldırmamız gerekiyor. Türk-İş'in talebi ve sendikaların talebi budur."Taşeron ve geçici işçi konusunun bu dönemde çözülmesi gerektiğine değinen Atalay, "696 sayılı KHK ile ilgili emekliliği dolanların meselesi var. Onunla ilgili de tamam dediler. Tayinlerle, eş durumuyla ilgili talebimizi de Bakan Beye bir daha yineledik.Aile huzuru açısından bu meseleye bir çözüm bulmak gerekiyor. Çünkü bu sürdürülebilir bir iş değil. Bunlarla ilgili her gün talepler geliyor" ifadesini kullandı.Atalay, komisyonun iyileştirme, refah payı ve 2023 zammını birlikte çalışacağını belirterek, "Önümüzdeki günlerde de bu maddelerin dışında 2023 için zam talebimizi kamuoyuna açıklarız.Asgari ücretin biraz üzerinde ücretle 10-15 senedir kendi mesleklerinde uzman olan kurumlarda çalışan milyonlarca insan var. Onların ikramiyeleri, sosyal hakları var. Asgari ücretlinin öyle bir şeyi yok.
Ne gerekiyorsa kararına bizim komisyon Hak-İş ile beraber oturup karar verecekler. Çözeceğimize inanıyorum. İnşallah toplumun beklentisini karşılayacak güzel bir rakam alırız" dedi.