Yandex Metrica

Sitede Ara

SSK, BAĞKUR ve EYT’li herkesi kapsıyor: 3 yıl şartı geliyor! 5 tam yıl süresi ve 58 yaş şartlarıyla emekli olabilecekler

SSK, BAĞKUR ve EYT’li herkesi kapsıyor: 3 yıl şartı geliyor! 5 tam yıl süresi ve 58 yaş şartlarıyla emekli olabilecekler

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yasalaşması sonrasında çalışma hayatında yer alanlar üretilen formüllerle birlikte detaylarda kesinleşmeye başladı. SSK, Bağkur, 4C'li ve EYT'li milyonlarca vatandaşın akıllarında soru işareti olan konular netleşti. Soruların hepsi tek tek tüm ayrıntılarıyla açıklandı.

Ekonomi

19.03.2024, 13:19

SSK, Bağkur, 4C ve EYT'lilerin akıllarında soru işareti bırakan konular hakkında detaylar belli oldu. EYT düzenlemesinin Meclis'te onaylanmasının ardından emeklilik başvuruları sürüyor. Kapsam dışında kalanlar ise EYT hakkında gelecek açıklamaları dört gözle bekliyor. Emekli maaş bağlanmasından EYT'ye, sahte sigortalılıktan askerlik borçlanmasına kadar merak edilen konuların tüm soruları netleşti. 

 3 tam yıl (1080 gün) ve daha fazla hizmet süresi olanların yeni yasaya uyumu kademeli olarak sağlanıyor. 3 tam yıldan az hizmet süresi olan erkek memurlar ve Bağkur'lular yeni yasa şartlarıyla yani 25 tam yıl hizmet süresi ve 60 yaş şartlarıyla, kadın memurlarda 20 tam yıl hizmet süresi ve 58 yaş şartlarıyla emekli olmaları hüküm altına alınıyor.

Örneğin; 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan bir memur 23 Mayıs 2002 itibariyle, 3 yıldan az hizmet süresi varsa 25 tam yıl hizmet süresi ve 60 yaş şartlarıyla emekli olacakken, 3 yıl hizmet süresi olan memur ise 25 tam yıl hizmet süresi ve 58 yaş şartlarıyla emekli olacak.

Finansal teknolojiler için kritik imza: TCMB ve Suudi Arabistan Merkez Bankası arasında işbirliği Finansal teknolojiler için kritik imza: TCMB ve Suudi Arabistan Merkez... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLAR EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLER Mİ? 

SORU: SGK'dan işçi emeklisi olacağım. Eşim çalışıyor, lise ve üniversitede okuyan iki çocuğum var. Emekli aylığı bağlamada çocukları göstermenin maaşa etkisi var mı?

CEVAP: Emekli olurken dolduracağınız formda, kanunen bakmakla zorunlu olduğunuz eş ve çocuklarınızın olup olmadığını sorgulayan kısmı doldurmanız gerekir. Emekli aylığı hesaplanırken, öncelikle bir taban aylık hesaplanır ve bağlanacak aylık taban aylıktan azsa hak edilen aylık yerinde, taban aylık bağlanır.

Taban aylık; kanunen bakmakla zorunlu kişisi (eş ve çocukları) olanlarda emekli aylığı hesabına esas esas ortalama aylık kazanç tutarının yüzde 40'ı iken, kanunen bakmakla zorunlu eş ve çocuğu olmayanlarda emekli aylığı hesabına esas ortalama aylık kazancın yüzde 35'idir. Bu nedenle çocuklarınızı göstermelisiniz.

Citi'den çarpıcı Türkiye yorumu: Politika faizi için tahminini açıkladı Citi'den çarpıcı Türkiye yorumu: Politika faizi için tahminini açıkladı Haberi Görüntüle

MEMURLAR BORÇLANMAYLA EYT KAPSAMINA GİREBİLİR Mİ?

SORU: 1977 doğumluyum. 1997-1999 arasında 18 ay askerlik yaptım. İlk SSK girişim Mart 2000'dedir. Memuriyet girişim 2003'tür. Hesap ettim 190 gün askerlik borçlanması beni 8 Eylül 1999 tarihine götürüyor. Acaba EYT kapsamında mıyım?

CEVAP: 8 Eylül 1999 tarihinden sonra göreve başlayan ve bu tarihten önce sigortalı çalışması olmayan memurların, memuriyet öncesi sürelerini borçlanmaları emeklilik yaşlarını değiştirmiyor. EYT yasası çıkarken bu konuda bir düzenleme yapılması beklentisi vardı. Ancak söz konusu süreleri borçlanmaya imkan veren bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle askerlik sürenizi borçlanmanız EYT kapsamına girmenizi sağlamaz.

Finansal teknolojiler için kritik imza: TCMB ve Suudi Arabistan Merkez Bankası arasında işbirliği Finansal teknolojiler için kritik imza: TCMB ve Suudi Arabistan Merkez... Haberi Görüntüle

SÖZLEŞMELİ MEMURUN EYT'DEN EMEKLİ OLMAK İÇİN NE YAPMASI LAZIM?

Soru: Sözleşmeli memurun aktif çalışırken EYT işlemleri ve iş tazminatı talebi nasıl olacak?

Cevap: EYT yasası gereğince emekliliği hak eden sözleşmeli memur, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekliliği hak ettiğine dair belgeyi alıp, emeklilik nedeniyle görevden ayrılacağını belirterek görev yaptığı kurumuna ibraz edip iş sonu tazminatının ödenmesini talep edecektir. Bu belgeye göre kurumunuz iş sonu tazminatınızı ödemek durumundadır. Tazminatınızı aldıktan sonra da SGK'ya emeklilik talebinde bulunulacaktır.

Altın tekrar yükseliyor! Altın fiyatlarında ibre yeniden yukarı döndü! İşte 13 Eylül 2024 gram altın, çeyrek altın fiyatları... Altın tekrar yükseliyor! Altın fiyatlarında ibre yeniden yukarı döndü! İşte... Haberi Görüntüle

YEŞİL PASAPORT ALABİLİR MİYİM?

SORU: Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapmakta iken emeklilik işlemlerinden önce 2017 yılında jandarma disiplin kurulu tarafından 'meslekten çıkarma cezası' verildi. Emeklilik işlemleri Emekli Sandığı tarafından devam etmesi yazısı yazılarak 1 derece 4 kademeden devlet memuru olarak emekli oldum.

Yeşil pasaport için müracaat ettiğimde pasaport kanunu madde 14'e göre 'meslekten çıkartılan kişiler yeşil pasaport alamaz' diye yazıma cevap verdiler. Kanun maddesini incelediğimde devlet memurluğundan çıkarılmadığım için yeşil pasaport almamda bir sakıncalı hal yazmamaktadır. Bu konu hakkında beni aydınlatırsanız memnun olurum

CEVAP: Devlet memurlarından sadece 1, 2 ve 3'üncü derecede bulunanlar ile bu derecelerle emeklilik ve istifa nedeniyle görevlerinden ayrılanlara yeşil pasaport veriliyor. Bu haller haricinde devlet memurluğundan çıkarma, meslekten çıkarma veya memuriyetten ihraç gibi nedenlerle görevlerinden ayrılanlara yeşil pasaport verilmiyor. Kamu görevinden ayrılma şekliniz meslekten çıkarma cezası ile olduğundan yeşil pasaport verilmez.

Benzini yakmıyor adeta kokluyor! Bu araç peynir ekmek gibi satacak: 100 km'de sadece yarım litre yakıyor! Benzini yakmıyor adeta kokluyor! Bu araç peynir ekmek gibi satacak:... Haberi Görüntüle

ASKERLİK BORÇLANMASI SON YEDİ YILA DAHİL EDİLEBİLİR Mİ?

SORU: Bağkur'dan sigortaya geçip 1260 gün sigorta ödersem SSK'dan emekli olabiliyorum. 18 ay askerlik borçlanması yaparsam, iki sene de sigorta primi ödeyip emekli olabilir miyim?

CEVAP: Askerlik borçlanmasıyla kazanılan günler askerlik yapılan tarihe mal edilir. Yani askerlik borçlanmasının son yedi yıl hesabınıza dahil edilebilmesi için askerliğin son yedi yıl içinde (Bağkur prim ödemenizden sonra) yapılması lazım. Muhtemelen askerliğiniz daha önce olduğundan, maalesef askerlik borçlanmasıyla kazanacağınız süre, Bağkur'dan sonra SSK'ya ödeyeceğiniz 1260 gün prime dahil edilmez.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading