Yandex Metrica
SON DAKİKA
SSK, Bağkur, 4C, EYT'liye dev müjde! 15 yıl ve 3.600 gün primle erken emeklilik yolu açıldı! EYT yasası zorunluluğu kalktı

SSK, Bağkur, 4C, EYT'liye dev müjde! 15 yıl ve 3.600 gün primle erken emeklilik yolu açıldı! EYT yasası zorunluluğu kalktı

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanlar ve diğer şartları yerine getirenlerde artık emekli olabilecek. 2000 sonrası sigorta girişi olanlar EYT düzenlemesinde kapsam dışında kaldı. EYT düzenlemesinden yararlanmak için belirli şartların yerine getirilmesi şart. Yasalarımızda borçlanma ile prim gün sayısını tamamlama ve erken emeklilik için bazı avantajlar sağlanıyor. Peki, EYT kapsamında olmadan erken emeklilik için şartlar nelerdir?

Ekonomi

13.03.2024, 19:29

EYT düzenlemesinin Meclis'te onaylanmasının ardından milyonlarca vatandaş emekli olmaya hak kazandı. SGK ve e-Devlet üzerinden başvuruların kabul edilmesiyle süreç tüm hızyla sürüyor.  EYT düzenlemesini az farkla kaçıranlar ise erken emeklilik için şartları araştırılmaya başlandı.

Emeklilere sürpriz Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi! Promosyon ödemeleri az önce belli... Haberi Görüntüle

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR? 

Emeklilik için; prim miktarı, sigortalılık süresi, sigorta başlangıç tarihi, yaş ve cinsiyet gibi faktörler etkili olur. Yasalarda erken emeklilik için bazı avantajlar bulunuyor. "Erken emeklilik için aranan şartlar neler? Kimler erken emeklilik fırsatından yararlanabilir?" sorularının cevapları araştırılıyor. 

Köprü ve otoyollar bayramda ücretsiz mi? 2024 Ramazan ve Kurban... Haberi Görüntüle

ÇALIŞAN KADINLARA DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI 

Doğum nedeniyle iş hayatından uzaklaşan kadınlara her doğumda 720 gün borçlanma hakkı veriliyor. Üç doğumu borçlanma hakkına sahip olan bir kadın sigortalı 2.160 gün borçlanma yapabiliyor.

Kadın çalışanlar doğum nedeniyle iş hayatından uzak kalırlar. Bu nedenle de emekli olmak için gerekli gün sayısı şartını doldurmakta zorlanırlar. İşte bu yüzden doğum borçlanması düzenlemesiyle doğum nedeniyle iş hayatından uzaklaşan kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı tanınır. Ancak her durumda doğum borçlanması yapmak gerekli olmayabilir.

Emekli ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih netleşti! SSK ve Bağ-Kur emeklileri... Haberi Görüntüle

DOĞUM BORÇLANMASIYLA EMEKLİLİK YAŞI ÖNE ÇEKİLEBİLİR? 

Staj yapan kadın sigortalıların doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını öne çekme ihtimali söz konusu. İş hayatına staj yaparak başlayan ve bu dönemde adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar daha sonra uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladıkları süre içerisindeki doğumlarını borçlanabilirler. Bu durumda, ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladıkları tarih borçlandıkları süre kadar geri gelir. Bu da emeklilik yaşını öne çeker.

Ödemeler öne çekildi: Kişi başına 7600 TL! Bayram öncesi hesaplarda... Haberi Görüntüle

2 YIL DOĞUM BORÇLANMASI 2 YIL ERKEN EMEKLİLİK 

İki yıllık doğum borçlanması iki yıl erken emeklilik hakkı doğuracaktır. Ancak bu durum yalnızca staj girişi ile ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunan süre içerisindeki doğumların borçlanılması halinde geçerlidir. Diğer doğum borçlanmalarında yalnızca prim ödeme gün sayısı eklenir, emeklilik yaşı değişmez.

Bu kartları kullanıyorsanız aman dikkat! O tarihte kredi kartı ücretleri... Haberi Görüntüle

DOĞUM BORÇLANMASI

Doğum borçlanması yapan kadın sigortalı çalışmadan gün elde eder. Kadın sigortalılar genellikle emeklilik için gerekli yaş ve sigortalılık süresi şartını doldururlar ancak doğum nedeniyle iş hayatından uzak kaldıkları için prim ödeme gün sayısı şartını kazanamazlar. Bu durumda doğum borçlanması devreye girer ve prim ödeme gün sayısını doldurma hakkı tanır. Doğum borçlanmasıyla prim ödeme gün sayısı artan kadın sigortalı emekli olma hakkına kavuşabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading