Yandex Metrica

Sondaj filosuna 4. gemi geliyor: Türkiye Petrolleri, Cobalt Explorer için Güney Kore ile anlaştı

Sondaj filosuna 4. gemi geliyor: Türkiye Petrolleri, Cobalt Explorer için Güney Kore ile anlaştı

Türkiye derin deniz sondajında 4. gemiye kavuşmak üzere. Güney Koreli Daewoo tarafından imâl edilen 7. nesil sondaj gemisi Cobalt Explorer yakında yeni ismiyle envantere alınacak.

Ekonomi

31.01.2024, 20:30

Türkiye derin deniz sondaj filosuna yeni bir gemi daha eklemeye hazırlanıyor. Mavi Vatan'da doğalgaz-petrol arayan Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerine yakında yeni bir kardeş gelecek. Güney Koreli Daewoo şirketince imâl edilen 7. nesil 'Cobalt Explorer' adlı gemi, Türkiye Petrolleri envanterine katılacak. 

Güney Kore'de yapımı tamamlanma aşamasında olan Cobalt Explorer, ABD'li Vantage Drilling şirketince sipariş edilmişti. Geminin 2015 yılında bu şirkete teslimi planlanıyordu ancak sipariş iptal edildi. İptalin ardından gemiye Norveç merkezli Northern Drilling firması talip oldu. Fakat geminin teslim tarihine ilişkin yaşanan anlaşmazlıklardan ötürü Norveçli şirket de Cobalt Explorer'ı almaktan vazgeçti. 

Milyonlarca ev sahibi dikkat! 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması Milyonlarca ev sahibi dikkat! 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması Haberi Görüntüle

BU GEMİ 7. NESİL

Bir süredir yeni bir sondaj gemisi satın almak ya da kiralamak isteyen Türkiye, bu gelişmeler üzerine Daewoo'ya ait gemiye talip oldu. Türkiye Petrolleri'nin halihazırda 3 adet 6. nesil sondaj gemisi bulunuyor. Envanterdeki gemiler suyun altında 12 bin 500 metre derinlikte yüksek basınç altında kuyu kazabiliyor. Güney Kore'de imâl edilen ve Türkiye'nin satın alacağı Cobalt Explorer'ın ise '7. nesil' özelliğe sahip daha gelişmiş bir gemi olduğu belirtiliyor. 

Türkiye, Hyundai tarafından 2014 yılında üretilen Bolette Dolphin isimli sondaj gemisine 2020 yılının sonlarında talip olmuş ancak daha hızlı davranan Norveçli Deep Value Driller firması sözkonusu sondaj gemisini 83 milyon dolara satın almıştı. Yeni bir gemi satın alma yolunda arayışlarını hızlandıran Türkiye Petrolleri yetkilileri şimdi Cobalt Explorer'da karar kıldı. Geminin, Güney Kore'deki tersanede Türkiye'nin talepleri doğrultusunda bazı donanım eklemeleri ve makyajlar yapılarak teslim edilmesi bekleniyor. 

KAYNAK: YENİŞAFAK

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading